atma.hr – 52
Jabučni ocat, sam naziv kaže, pravi se od jabuka, a njihov dvostruki proces fermentiranja je ono što ga čini hranjivim i prepunim enzima. Ove hranjive materije i enzimi odgovorni su za mnoge zdravstvene koristi jabučnog octa. Da vidimo koje su to.

Kontrolira dijabetes

Dijetalna vlakna prisutna u jabučnom octu pomažu u kontroliranju dijabetesa tipa 2. Ukoliko se uvečer uzmu dvije žličice jabučnog octa, nivo šećera u krvi će ujutro biti smanjen.

Smanjuje nivo lošeg kolesterola

Jabučni ocat sadrži pektine i amino kiseline koje uravnotežuju nivo lošeg kolesterola u organizmu. Smanjenjem nivoa spomenutog kolesterola, jabučni ocat ima mogućnost spriječavanja bolesti srca.

Ublažava artritis

Ono sadrži veliku količinu kalcija koji pomaže u održavanju zdravlja i jačine kostiju. Pored toga, jabučni ocat može olakšati i bol u zglobovima i ukočenost što ga čini vrlo dobrim lijekom za ublažavanje artritisa.

Pomaže u gubljenju težine

Jabučni ocat pomaže u sagorijevanju suvišnih kalorija, a pored toga, ono regulira i metabolizam. Kriška kruha s malo jabučnog octa pomoći će vam da se osjećate sito, što dovodi do manjeg konzumiranja hrane. Na ovaj način, lako ćete se riješiti suvišnih kilograma.

Smanjuje rizik od raka

Beta-karoten prisutan u jabučnom octu može pomoći u smanjenju rizika od raka. Ono pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji dovode do rasta stanica raka u organizmu.

Njeguje kožu i kosu

Ono daje koži sjaj kroz poboljšanje cirkulacije hranjivih materija i ograničavajući delitaciju pora kože. Također, može se koristiti i na kosi, kako bi se učinkovito riješili peruti.

Snižava krvni tlak

Sadržaj pektina u jabučnom octu pomaže u snižavanju krvnog tlaka. Ako imate visok krvni tlak, jabučni ocat će vam biti odličan lijek.

atma.hr – 52
Ublažava proljev

Jabučni ocat može ublažiti simptome proljeva, jer umiruje sluzokožu debelog crijeva. Ono može umiriti stomačne tegobe, spriječiti povraćanje te dovesti do bolje probave.

Pomaže pri ublažavanju tjelesnih mirisa

Jabučni ocat pomaže u balansiranju pH nivoa vaše kože, čime se sprečava pojavljivanje neprijatnih tjelesnih mirisa koje uzrokuju bakterije. Kako biste smanjili tjelesne mirise, obrišite pazuh nerazblaženim jabukovim octom.

Sprečava nastajanje lošeg zadaha

Zbog svojih kiselih kvaliteta, jabučni ocat se smatra odličnim lijekom protiv lošeg zadaha. Ispiranje usta mješavinom 250 ml vode i 10 ml može vam pomoći da loš zadah držite na odstojanju.

Autor: minimagazin.info