Narodno vjerovanje prema kojem je jedna jabuka dnevno dostatna za dobro zdravlje, kažu znanstvenici, istinita je. Jabuka ne samo što čuva i potiče nastajanje mišićne mase već pomaže i u reduciranju masnog tkiva, a znanstvenici ističu kako je za to svojstvo zaslužna ursolic kiselina, glavni sastojak kore jabuke, piše Telegraph.

To lako dostupno voće pomaže i u borbi protiv dijabetesa, smanjuje kolesterol i opasne masne kiseline, a redovitom konzumacijom osigurat će vitalno i vitko tijelo. Istraživanjem je utvrđeno da potiče rast mišićne mase za 15 posto, a reducira masno tkivo za više od polovicu. Zato, preporučuje dr. Christopher Adams, ta je namirnica idealna za starije ljude koji gube mišićnu masu što je još poznato kao atrofija.

– Mišićna atrofija uzrokuje velike probleme. Nažalost vrlo je česta pojava kod većine ljudi, neovisno je li riječ o bolesti ili prirodnom procesu starenja. Za tu bolest ne postoji lijek – rekao je dr Christopher.

Njegov tim stručnjaka proučavao je aktivnost gena kod osoba sa atrofijom kako bi pronašli supstance koje mogu blokirati tu bolest. Zanimanje im je posebno privukla ursolic kiselina koja je uvelike koncentrirana u kori jabuke.

– Vjerujemo da kiselina reprogramira gene koji uzrokuju propadanje mišića i stvaranja masnog tkiva – zaključio je dr. Adams.

Eksperiment je zasada proveden pokazuje kako je ursolic kiselina uzrokovala povećanje mišićne mase, no zanimljivo, nije imala za posljedicu povećanje sveukupne mase tijela.

http://www.dnevno.hr/magazin/zdravlje/28965-jabuka-je-idealna-za-povecanje-misicne-mase-i-unistavanje-masnog-tkiva.html