52
U dobi od 80 godina, Oscarom nagrađivana glumica, zagovarateljica za ženska prava i diva Jane Fonda ostaje ikona kulture. Nakon tri braka, nebrojenih filmskih uloga i par kontroverzi, Fonda se još uvijek smješka.

Jane Fonda (New York City, SAD, 21. prosinca 1937.) je američka glumica, spisateljica, politička aktivistica, bivša manekenka i guru fitnessa. Slavu je stekla 1960-ih filmovima kao što su Barbarella i Cat Ballou, te je izuzevši petnaestogodišnju pauzu 1990. – 2005. uvijek bila aktivna 1980-ih je stekla novu popularnost video-kazetama tjelesnih vježbi kojima se popularizirao aerobik.

Fonda se više puta angažirala u raznim političkim borbama. 1970-ih je izazvala velike kontroverze kada je svoje protivljenje vijetnamskom ratu iskazala posjetom Hanoju, zbog čega su ju mnogi Amerikanci smatrali izdajnicom. Poslije je bila angažirana oko mnogih društvenih pitanja kao što su ekologija i suzbijanje nasilja nad ženama. Deklarira se kao liberalka i feministkinja, i od 2001. kao kršćanka. 2005. je objavila svoju autobiografiju.

….

I u osamdesetoj godini, Fonda sjaji i u top formi je – i želi pokazati drugima kako zrele godine mogu biti najbolje godine. Nedavno je predstavila seriju vježbi za ljude starije od 50 godina i napisala knjigu pod nazivom „Prime Time“, o životu i dobrom starenju.

Fonda otkriva njenih top 10 tajni za graciozno starenje i za uzdizanje do vašeg najboljeg sebstva.

U Barbarelli 1968.

Razmišljajte o starenju kao o penjanju po stubištu

“Moramo preispitati svoje stavove o starenju“ , kaže Fonda. “Stara paradigma bila je: rodili ste se, vrhunac dostižete u srednjoj životnoj dobi, a zatim nazadujete. NE. Kada gledate na starenje kao na napredak dalje, uspinjanje stubištem, njime dobivate dobrobit, dušu, mudrost, sposobnost da budete istinski intimni i da život živite s namjerom.”

“Ova optimistična perspektiva poštuje proces starenja.“  Fonda primjećuje da je pozitivan stav – uključujući humor, zahvalnost, razigranost i prilagodljivost – jedan od najboljih prediktora dugovječnosti.Razmislite o tome odakle dolazite

“Teško je znati kako krenuti naprijed, ako ne znate gdje ste bili”, kaže Fonda. Provela je dosta vremena razmišljajući o svojim djetinjstvu, o raznim odnosima i osjećajima u svom mladom životu kako bi bolje razumjela tko je ona danas.

Ona predlaže drugima da rade sličnu “životnu recenziju”, da iskopaju svoja sjećanja, da se suoče s nekadašnjim demonima i potom da krenu dalje.

Odbacite perfekcionizam

Fonda, kao i mnoge žene, provela je većinu svoje mladosti u pokušavanju da dostigne neuhvatljivu “savršenost”. Od rane dobi, ona kaže da se zbog svog oca osjećala fizički nesavršeno, što je izazvalo burnu bitku s bulimijom koja je započela u pubertetu.

“Trebali bismo biti potpuni i cjeloviti, a ne možete biti cjeloviti ako pokušavate biti savršeni”, kaže ona. “Trebalo mi je dugo vremena da naučim to.”

52
Posjedujte svoju moć

“Uvijek sam mislila da ako nisam s muškarcem – prestat ću postojati”, kaže Fonda. Ali u dobi od 62 godine, nakon razvoda od Ted Turnera i sedam godina bez partnera, konačno je shvatila svoju neovisnost i snagu. Nakon 7 godina samoće se opet zaljubila, ali je prošle godine prekinula i tu vezu.

Fonda savjetuje žene u svojim dvadesetim i tridesetim godinama: “Nemoj se jeftino prodati. Nemojte odbaciti sebe. “

Na dodjeli Oscara 2018.

Prigrlite ljubav u svakoj dobi

“Intimnost uključuje samootkrivanje”, kaže Fonda, inzistirajući na tome da ljubav može biti čak i bolja u trećem činu života.

“Kada možemo ući u odnos kao cjelovita osoba, tada dolazi do intimnosti.“

U stvari, studije pokazuju da osjećaj povezan s romantičnim partnerima, prijateljima i obitelji tijekom vašeg života povećava zdravlje i sreću.

….

Držite do svog izgleda

Ulaganje u svoj izgled pomaže vam da izgledate i osjećate se lijepo. Fonda, u dobi od 80 godine, nije krila da je koristila estetsku kirurgiju na podbratku i očima, jer je htjela da joj lice izgleda manje “obješeno”. Ona ne žali zbog toga. “Osjećala sam se prilično sjajno, ali uvijek sam izgledala umorno”, kaže ona.

“Bila sam umorna od toga da ne izgledam onako kako se osjećam.“ Plastična kirurgija nije za svakoga, ali ako uložite vrijeme i trud i poradite na vašem izgledu, to će u svakoj dobi projicirati unutarnju ljepotu.

Krećite se

Fonda kaže da je tjelovježba  nešto “obavezno” kada ste stariji, ističući da tjelovježba održava kosti snažnima, pomaže produbiti san i minimizira starenje mozga uzrokovano neaktivnošću. Čak i redovito hodanje, istezanje i lagano podizanje težine – što pokazuje u svojim novim DVD-ima – čini nevjerojatnu razliku.

“Ja sam u 80-im godinama; Imam umjetni kuk, umjetno koljeno i ne mogu činiti ono što sam nekad činila. Kad sam uvidjela važnost toga da stariji ljudi ostanu aktivni, pomislila sam, tko je bolji od mene da to i pokaže?!”Odbacite loše ponašanje

U svojoj knjizi Prime Time, Fonda piše da gerontologija smatra da je “jedan od najviših prediktora uspješnog starenja” – ne zloupotrebljavati alkohol. Slično tome, prestanak pušenja i smanjenje potrošnje šećera, prerađene hrane i zasićenih masti mogu dodati godine u vaš život.

“Sada, više nego ikada, jeste ono što jedete”, kaže Fonda, savjetujući povećani unos vode, svježeg voća i povrća i složenih ugljikohidrata.

S godinama spavajte više, a ne manje

Čak i danas, Fonda spava osam do devet sati svake noći, što je od presudne važnosti za obnavljanje tkiva i funkciju hormona. “Duboki san je važan tijekom cijelog životnog vijeka, ali još bitniji je kada smo stariji”, kaže ona.

Budući da starenjem imamo tendenciju imati lagan san, ona predlaže vježbanje tijekom dana, konzumaciju bezkofeinskih napitaka nakon ručka i hranu s prirodnim triptofanom poput mlijeka.

….

Ostanite zainteresirani

Kada su zatražili od nje da razmotri sve što je naučila u svojoj visoko oktanskoj karijeri i bogatom životu, Fonda nudi ključne savjete sljedećoj generaciji: “Saznajte tko ste zaista kako bi postali cjelovita osoba.

Potrebno je puno hrabrosti jer nam cijela kultura govori da bismo trebali biti ovakvi ili onakvi. Pokušajte biti autentični; pokušajte to otkriti. I ostanite zainteresirani. To je mnogo važnije nego biti zanimljiv.”

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Fotografije: YouTube

57 MEDICINSKI MEDIJ: ZDRAVA JETRA

MEDICINSKI MEDIJ: Zdrava jetra

Kamen temeljac vašeg zdravlja

U svojoj novoj knjizi Anthony William – poznatiji kao Medicinski medij otkriva kako rasterećenjem jetre možemo ublažiti ili ukloniti mnoge simptome i stanja na putu prema optimalnom zdravlju. Sami možete puno učiniti da pomognete svojoj jetri; uz vrijedne uvide, detaljna objašnjenja, savjete, meditacije i slasne recepte te jedinstveni 9-dnevni program, ova je knjiga kamen temeljac vašeg zdravlja!

Cijena: 189 kn - Kupi ovdje

1 KOMENTAR

  1. dok sam bila klinka nikad nisam voljela savjete tako da i dan danas mrzim davati savjete, ali ako bih morala jedan savjet izdvojiti to bi bio ovaj: ostanite svoji! nema tog boga, tih roditelja, muža, djece, pritisaka društva, da od mene naprave nešto što ja ne želim! ostati autentična i originalna!

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.