U dobi od 81 godinu, Oscarom nagrađivana glumica, zagovarateljica za ženska prava i diva Jane Fonda ostaje ikona kulture. Nakon tri braka, nebrojenih filmskih uloga i par kontroverzi, Fonda se još uvijek smješka.

atma.hr – 78




Jane Fonda (New York City, SAD, 21. prosinca 1937.) je američka glumica, spisateljica, politička aktivistica, bivša manekenka i guru fitnessa. Slavu je stekla 1960-ih filmovima kao što su Barbarella i Cat Ballou, te je izuzevši petnaestogodišnju pauzu 1990. – 2005. uvijek bila aktivna 1980-ih je stekla novu popularnost video-kazetama tjelesnih vježbi kojima se popularizirao aerobik.

Fonda se više puta angažirala u raznim političkim borbama. 1970-ih je izazvala velike kontroverze kada je svoje protivljenje vijetnamskom ratu iskazala posjetom Hanoju, zbog čega su ju mnogi Amerikanci smatrali izdajnicom. Poslije je bila angažirana oko mnogih društvenih pitanja kao što su ekologija i suzbijanje nasilja nad ženama. Deklarira se kao liberalka i feministkinja, i od 2001. kao kršćanka. 2005. je objavila svoju autobiografiju.

I u osamdesetoj godini, Fonda sjaji i u top formi je – i želi pokazati drugima kako zrele godine mogu biti najbolje godine. Nedavno je predstavila seriju vježbi za ljude starije od 50 godina i napisala knjigu pod nazivom „Prime Time“, o životu i dobrom starenju.

Fonda otkriva njenih top 10 tajni za graciozno starenje i za uzdizanje do vašeg najboljeg sebstva.

atma.hr – 39

Razmišljajte o starenju kao o penjanju po stubištu

“Moramo preispitati svoje stavove o starenju“ , kaže Fonda. “Stara paradigma bila je: rodili ste se, vrhunac dostižete u srednjoj životnoj dobi, a zatim nazadujete. NE. Kada gledate na starenje kao na napredak dalje, uspinjanje stubištem, njime dobivate dobrobit, dušu, mudrost, sposobnost da budete istinski intimni i da život živite s namjerom.”

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Here’s me on the red carpet of LA Museum of Modern Art gala

Objavu dijeli Jane Fonda (@janefonda)

“Ova optimistična perspektiva poštuje proces starenja.“  Fonda primjećuje da je pozitivan stav – uključujući humor, zahvalnost, razigranost i prilagodljivost – jedan od najboljih prediktora dugovječnosti.

Razmislite o tome odakle dolazite

“Teško je znati kako krenuti naprijed, ako ne znate gdje ste bili”, kaže Fonda. Provela je dosta vremena razmišljajući o svojim djetinjstvu, o raznim odnosima i osjećajima u svom mladom životu kako bi bolje razumjela tko je ona danas.

Ona predlaže drugima da rade sličnu “životnu recenziju”, da iskopaju svoja sjećanja, da se suoče s nekadašnjim demonima i potom da krenu dalje.

Odbacite perfekcionizam

Fonda, kao i mnoge žene, provela je većinu svoje mladosti u pokušavanju da dostigne neuhvatljivu “savršenost”. Od rane dobi, ona kaže da se zbog svog oca osjećala fizički nesavršeno, što je izazvalo burnu bitku s bulimijom koja je započela u pubertetu.

“Trebali bismo biti potpuni i cjeloviti, a ne možete biti cjeloviti ako pokušavate biti savršeni”, kaže ona. “Trebalo mi je dugo vremena da naučim to.”

atma.hr – 75




Posjedujte svoju moć

“Uvijek sam mislila da ako nisam s muškarcem – prestat ću postojati”, kaže Fonda. Ali u dobi od 62 godine, nakon razvoda od Ted Turnera i sedam godina bez partnera, konačno je shvatila svoju neovisnost i snagu. Nakon 7 godina samoće se opet zaljubila, ali je prošle godine prekinula i tu vezu.

Fonda savjetuje žene u svojim dvadesetim i tridesetim godinama: “Nemoj se jeftino prodati. Nemojte odbaciti sebe. ”

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

#AboutLastNight Thank you for all the love💕 #Oscars2018 #aFewMorePhotos #swipeleft #Oscars

Objavu dijeli Jane Fonda (@janefonda)

Prigrlite ljubav u svakoj dobi

“Intimnost uključuje samootkrivanje”, kaže Fonda, inzistirajući na tome da ljubav može biti čak i bolja u trećem činu života.

“Kada možemo ući u odnos kao cjelovita osoba, tada dolazi do intimnosti.“

U stvari, studije pokazuju da osjećaj povezan s romantičnim partnerima, prijateljima i obitelji tijekom vašeg života povećava zdravlje i sreću.

Držite do svog izgleda

‘Drago mi je što izgledam dobro za svoje godine, no radila sam plastične operacije’, priznala je glumica u HBO-ovom dokumentarcu ‘Five Acts’ koji prati njezin život. ‘Neću lagati o tome’, rekla je oskarovka.

Fonda nikada nije krila da je koristila estetsku kirurgiju jer je htjela da joj lice izgleda manje “umorno i obješeno”.

“Osjećala sam se prilično sjajno, ali uvijek sam izgledala umorno, čak i kad nisam bila. Bila sam umorna od toga da ne izgledam onako kako se osjećam. Smatram da ne bi bilo u redu da prešutim svoj odlazak na plastičnu operaciju.”

Fonda je naglasila da nije pretjerano sretna što se odlučila na veliki broj estetskih korekcija (face lift, blefaroplastika) na svom licu, ali da je želja da što duže izgleda mlađe bila presudna.

“S jedne strane mrzim to što sam imala potrebu promijeniti svoj fizički izgled da bih se osjećala OK”, rekla je. “Voljela bih da je bilo drugačije. Volim starija lica. Volim se uživjeti u lica. Voljela sam lice Vanesse Redgrave.”

Fonda je priznala kako bi voljela da je bila “hrabrija”. “No, to sam, što jesam”, zaključila je.

atma.hr – 78




Krećite se

Fonda kaže da je tjelovježba  nešto “obavezno” kada ste stariji, ističući da tjelovježba održava kosti snažnima, pomaže produbiti san i minimizira starenje mozga uzrokovano neaktivnošću. Čak i redovito hodanje, istezanje i lagano podizanje težine – što pokazuje u svojim novim DVD-ima – čini nevjerojatnu razliku.

“Ja sam u 80-im godinama; Imam umjetni kuk, umjetno koljeno i ne mogu činiti ono što sam nekad činila. Kad sam uvidjela važnost toga da stariji ljudi ostanu aktivni, pomislila sam, tko je bolji od mene da to i pokaže?!”

Odbacite loše ponašanje

U svojoj knjizi Prime Time, Fonda piše da gerontologija smatra da je “jedan od najviših prediktora uspješnog starenja” – ne zloupotrebljavati alkohol. Slično tome, prestanak pušenja i smanjenje potrošnje šećera, prerađene hrane i zasićenih masti mogu dodati godine u vaš život.

“Sada, više nego ikada, jeste ono što jedete”, kaže Fonda, savjetujući povećani unos vode, svježeg voća i povrća i složenih ugljikohidrata.

S godinama spavajte više, a ne manje

Čak i danas, Fonda spava osam do devet sati svake noći, što je od presudne važnosti za obnavljanje tkiva i funkciju hormona. “Duboki san je važan tijekom cijelog životnog vijeka, ali još bitniji je kada smo stariji”, kaže ona.

Budući da starenjem imamo tendenciju imati lagan san, ona predlaže vježbanje tijekom dana, konzumaciju bezkofeinskih napitaka nakon ručka i hranu s prirodnim triptofanom poput mlijeka.

atma.hr – 39

Ostanite zainteresirani

Kada su zatražili od nje da razmotri sve što je naučila u svojoj visoko oktanskoj karijeri i bogatom životu, Fonda nudi ključne savjete sljedećoj generaciji: “Saznajte tko ste zaista kako bi postali cjelovita osoba.

Potrebno je puno hrabrosti jer nam cijela kultura govori da bismo trebali biti ovakvi ili onakvi. Pokušajte biti autentični; pokušajte to otkriti. I ostanite zainteresirani. To je mnogo važnije nego biti zanimljiv.”

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić

Naslovna fotografija: Youtube printscreen

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST

ZENSKO TIJELO ZENSKA MUDROST