Kristali se sve više koriste u prevenciji i liječenju zdravstvenih tegoba. Jedan od najpoznatijih kristala, čak i među osobama koje odbijaju pridati važnost kristalima, svakako je jantar. Jantar službeno nije  kristal, već smola izumrlog crnogoričnog drveća, stara preko 50 milijuna godina, koja se stvrdnula i fosilizirala. No, smatra se da ima slično djelovanje kao i pravi kristali.

atma.hr – 78
Zbog zlatno-smeđe ili žute boje zovu ga “zlato sjevera”, ali ima ih narančastih, crvenih i bijelih. Upravo se crveni jantar koji se može pronaći u Meksiku, smatra najljepšim i najskupljim.

Novac, talisman i lijek

Jantar je ljudima poznat još od prapovijesnog doba. U kameno doba služio je kao sredstvo plaćanja, a još od antike se koristi kao lijek protiv glavobolje i zubobolje, ali i talisman protiv zlih sila. Oduvijek je cijenjen kao moćan iscjelitelj i pročišćivač organizma te je imao ugled da jača imunološki sustav, smanjuje upale i pomaže pri zacjeljivanju rana. Rimljani su vjerovali da jantar štiti tijelo od ozljeda, te su ga mnogi gladijatori nosili prilikom borbi.

Preventivna i terapijska svojstva

Jantar se danas koristi kao preventiva kod mnogih bolesti koje nas svakodnevno pogađaju, ali i kao učinkovit lijek. Baš kao i kod tradicionalne medicine – na neke osobe kristali odmah pozitivno djeluju, dok drugi tek kasnije osjete njihov ljekovit učinak. Jantar možete nositi u ogrlici, narukvici, na remenu oko pojasa, u džepu ili ispod zavoja na koži. Kristaloterapeuti predlažu prislanjanje jantara na kožu radi liječenja bolnog dijela tijela. Primjerice, boli li vas neki zglob, omotajte ga zavojem, a ispod zavoja na bolno mjesto postavite jantar. Baltički jantar je poznati lijek protiv bolnog izbijanja zubi kod djece. Koristi se u obliku ogrlice koja se nosi tako da dotiče kožu djeteta. Ženama koje žele zatrudnjeti, preporučuje se nositi jantar obješen s remena ili u džepu.

atma.hr – 39

Blagodati jantara

  • Pozitivno utječe na rad endokrinog sustava te normalizira lučenje hormona.
  • Stimulira rad štitne žlijezde, ubrzava metabolizam, pospješuje probavu i uklanja želučane probleme.
  • Ublažava probleme s bubrezima, mokraćnim mjehurom i jetrom. Olakšava mokrenje i eliminaciju tekućine.
  • Ima antibakterijska i antivirusna svojstva pa pomaže kod zaraznih bolesti dišnih puteva, kao i kod astme.
  • Daje odlične rezultate kod reumatskih bolesti, bolova u zglobovima i raznih kožnih tegoba. Smanjuje upalu i ubrzava zacjeljivanje rana.
  • Posjeduje analgetička svojstva. Jantar u ogrlici ublažava bol kod djece prilikom rasta zubi. Jantarovo ulje pri masaži prodire kroz kožu i ublažava mišićnu bol, a ženama olakšava menstrualne grčeve.
  • Potiče pozitivno stanje uma pa se često preporučuje ljudima koji pate od depresije ili anksioznosti. U kineskoj se medicini jantarov prah rabi protiv epilepsije.
  • Privlači ljubav u život te služi kao kamen za sreću i zaštitu.

Kako se brinuti za jantar

Jantar, kao i druge kristale, valja redovito održavati postupcima pražnjenja, čišćenja i punjenja. Redovito čišćenje, pražnjenje i punjenje kristala pokreće njegovu energiju i dovodi je do pune snage. Budući da jantar upija bol i negativnu energiju, potrebno ga je često čistiti, a potom opet napuniti ljekovitom energijom. Čišćenje mora trajati veoma kratko – najbolje pod mlazom mlake vode. Možete ga prati i nekim blagim sredstvima, a obrišite ga s običnom pamučnom tkaninom. Ako je vaš jantar izgubio sjaj, samo ga malo protrljajte maslinovim uljem.

atma.hr – 75
Naučite puniti kristale

Prije svakog punjenja vrlo je važno proučiti uputstvo kako se odabrani kristal puni. Toplina i svjetlost sunca ne odgovaraju svim kristalima, već samo onima s prilagođenom strukturom. Takvim je kristalima potrebno oko dva do tri sata da bi se potpuno energetski napunili na suncu. Jantar je veoma osjetljiv i ne podnosi direktne sunčeve zrake, tako da ga treba puniti na dnevnom svjetlu u hladu, ili još bolje – ujutro i predvečer kad sunce nije jako.

Važno je izbjegavati punjenje u podne, kad zrake sunca padaju okomito na tlo. Postoji i grupa kristala koji su još osjetljiviji od jantara pa im je za punjenje potrebno najviše 30 minuta. Među njih spadaju granat, azurit i jaspis dalmatinac. Ako je dan oblačan, valja imati na umu da, bez obzira na oblake, sunce ipak djeluje te se kristali svejedno mogu energetski napuniti. U slučaju istovremenog punjenja različitih kristala, među njih je poželjno dodati neutralni gorski kristal da ne bi došlo do sudaranja energija.

Kako prepoznati istinski jantar

Nažalost, ponekad se pod imenom „jantar“ prodaju lažni kristali. No, postoji način na koji se može prepoznati da li je to pravi jantar ili ne. Potrebno je zagrijati tanku iglu i zabosti je u jantar. Ako je to pravi jantar, osjetit će se miris smole. Ako ne osjetite taj ili bilo kakav drugi miris, to je staklena krivotvorina, dok miris plastike znači da je vaš jantar obična plastika.

atma.hr – 78
Nalazišta jantara

Najveća nalazišta jantara su na obali Sjevernog i Baltičkog mora. Čak devedeset posto nalazišta jantara danas se nalazi uz istočnu obalu Baltika te se vadi iz mora. Valovi izbacuju komade na obalu, ali često su potrebni i ronioci koji će izroniti jantar iz mora. Postoje čak i veliki podzemni rudnici u kojima se traži jantar. Budući da je jantar drevna smola, često se u njemu pronađu i lišće, cvijeće ili kukci – fosili koji su ostali očuvani u jantaru.

Autori: Marina Biljak, Ozren Podnar
Izvor: alternativa-za-vas.com

88 ENERGETSKI KRISTALNI NAKIT

ENERGETSKI KRISTALNI NAKIT

Kristal koji vas privlači, pravi je kristal za vas!

Svaki kristal oko sebe zrači i izuzetno je moćan. Obično nosimo kristal koji nas privlači i pritom ne možemo pogriješiti jer je odabir na prvi pogled često najbolji. Od davnina se koriste i za liječenje i uspostavljanje ravnoteže. Oni djeluju kroz rezonancu i vibraciju. Pažljivo raspoređeni, kristali mogu promijeniti vaš život.

Narukvice su posebno djelotvorne zato što se nalaze na bilu, koje je kanal prirodne energije. Narukvica od odabranog kristala ublažava napetost, uravnotežuje energiju i jača imunitet. Ogrlice jačaju određenu sposobnost.

Kristal koji vas snažno privuče, bit će onaj pravi za vas!