atma.hr – 52
Jedan od ljepših darova pronađen u utrobi majke Zemlje je upravo opal. Njegovo ime potiče od riječi indijskog sanskrita „úpala“ što znači dragi kamen. Ovaj mineral se može pronaći u svim bojama, a najzanimljiviji i najskuplji su primjerci crnih opala. Smatra se nacionalnim dragim kamenom Australije.

Građa ovog minerala je fascinantna. On je relativno mekan mineral, a svoju mekoću duguje dozi vode koja ulazi u strukturu sa silicij dioksidom, dajući ovom mineralu loptastu formu kada gledamo isti pod velikim uvećanjem. Zamislimo to kao mnoštvo sićušnih kuglica od stakla koje reflektiraju svoj sjaj. Upravo zrak svjetlosti koji se probija kroz strukturu ovog minerala daje raznobojno razlamanje svjetlosti koje izgleda naprosto magično. Ovaj proces se naziva opalizacija.

Zbog specifičnog djelovanja molekula silicij dioksida koje spadaju u dipole (molekule sa pozitivnim i negativnim nabojem na različitim krajevima molekule), u koje također spada i voda koja je dio ovog minerala. Silicij dioksid, u čistom stanju je ništa drugo, već gorski kristal, ukoliko je prirodno nađen u špiljama ili stijenama. Zbog svoje neobične građe koja u svojoj strukturi podrazumjeva i vodu, svrstan je u grupu amorfne forme silikata, što možemo nazvati mineraloidom.

Terapijsko djelovanje ovog minerala se ogleda u energiji elektrona koja nastaje odbijajući od kristalnu strukturu opala u procesu opalescencije i blagotvorno djeluje na bioenergiju organizma. Kada osmotrimo građu nervnog sistema, on je najuže povezan s endokrinim sistemom. Usporedbom endokrinog sistema sa čakrama (energetskim vrtlozima) dobićemo povezanost svake endokrine žlijezde i smislu kontroliranja vitalnih funkcija organizma, ali i osjećanja. Nervni sistem radi pod uticajem elektriciteta, s toga ukoliko unesemo opal u našu auru, voda u njegovoj strukturi će stvarati rezervoar energije kojom će se napajati i čistiti molekule silicij dioksida, te ćemo uvijek kroz opal imati ravnomjerno postizanje balansa bioenergije u svakoj čakri, što unosi blagotvorno djelovanje u procesima autoregeneracije.

Ovaj mineral djeluje na svih sedam osnovnih čakri, ali najjači efekt ima na grlenu čakru, srčanu čakru i energetske kanale između srčane i grlene čakre. Samim time, najjače djeluje na imunitet i stanje štitne žlijezde. Opal nam unosi energiju da našu racionalnu energiju usmjerimo više na kreaciju, a da logiku pretvorimo u djelo. Ovaj mehanizam se stječe uz vježbanje meditacija s ovim mineralom. U astrološkom smislu se vezuje za ljude koji imaju dosta aspekata u Vagi, Blizancu i Škorpionu. Povoljno utiče na metabolizam vode u tijelu, a odličan je kao pomoć pri liječenju od raznih vrsta depresivnih stanja.

Uz opal se vezuje mnogo praznovjerja poput jednog ruskog praznovjerja, da ukoliko ugledamo jedan opal u prodaji između mnogo drugih artikala, ne bi trebali kupiti ništa jer se smatra da je taj opal „utjelovljenje zlog oka“.

Ukoliko imate pitanja povezana sa astrologijom, kristaloterapijom, tumačenjima runa, tumačenjima tarota i tumačenjima snova, javite se porukom u inbox naše stranice: https://www.facebook.com/astrologijaikristalnaterapija

Do kraja kolovoza imamo akciju BESPLATNIH kratkih odgovora na Vaša pitanja, s toga nam se možete javiti.

Autor: AnaDominik Rodić

atma.hr – 52