Jantra Sunca (Surya yantra)

1950

SUNCE je prva od devet planeta gledano sa stanovišta vedske filozofije. Donosi svjetlo i mušku energiju. Ovdje ćemo se susretati sa vedskom astrologijom ĐOTIŠ (jyotish) te naukom o stanovanju VASTU. Ova dva znanja su izuzetno povezana. ĐOTIŠ predstavlja vrijeme, dok VASTU predstavlja prostor. Oni se pretaču jedno u drugo i u stalnoj su interakciji jedno sa drugim.

Naša stvarnost je obuhvaćena sa devet planeta (sedam planeta i dva mjesečeva čvora). One predstavljaju zrcalnu presliku onoga što mi imamo u sebi. I vede po tom pitanju govore: „kakav je makrokosmos takav je i mikrokosmos, kakav je kozmički um takav je i individualni um, kakvo je kozmičko tijelo takvo je i individualno tijelo“.


Widget not in any sidebars

SUNCE u ĐOTIŠU i VASTU predstavlja jastvo, dušu, tijelo, ego, individualnost, prosvjetljenje, čast, oca, zdravlje, vitalnost, moć, karijeru, autoritet, status, slavu, hrabrost, pozitivan duh, čvrstoću, samopouzdanje, kraljevske odlike, životni smjer, državu, kreativnost, plemenitost.

Dobro položeno SUNCE u ĐOTIŠ natalnoj karti, te u prostoru gdje boravimo  ISTOK uređen u skladu sa prirodnim značajkama donosi prosperitet i rast u područjima kojima vlada SUNCE. U suprotnom dolazi do teškoća i prepreka u tim područjima.

U VASTU SUNCE vlada ISTOKOM (gledano sa središnje pozicije stana ili parcele) i JANTRA SUNCA se stavlja ako je istok oštećen-nema otvora, tu je wc ili smeće, puno malih prostorija, mračne prostorije, teški predmeti, nedostaje taj dio kuće ili parcele, zablokirano je sa vanjske strane drugim objektom ili drvećem itd. Dakle, u slučaju oštećenja ISTOKA sva područja života koje predstavlja SUNCE bit će oštećena u većoj ili manjoj mjeri, ovisno o samom oštećenju, i to će osjetiti stanari. ISTOK je muški smjer i oštećenja na istoku jače pogađaju muškarce, iako je vrlo bitan i za žene.  JANTRA na suptilnoj razini nadomješta nedostajuće energije.

U ĐOTIŠU JANTRU SUNCA možemo koristiti kod mantranja i meditacije, a pogotovo u periodima snažnijeg utjecaja SUNCA. Time budimo i osvještavamo te dajemo zahvalnost energiji koju predstavlja SUNCE.

Više na http://www.maliganes.hr/category/vastu-postojeci-objekti-zanimljivosti/

atma.hr – 39

atma.hr – 39