“Mi smo kao ljudska bića toliko uvjereni da su život, uspjeh, sigurnost i sl. stvari koje se nalaze izvan nas. I zato je logično zaključiti slijedeće – ako je ono što osjećam nusproizvod mojih okolnosti, kako bih se osjećao dobro moram kontrolirati svoje okolnosti. To je samo logični zaključak – osjećam se dobro kad su okolnosti dobre, osjećam se loše kad su okolnosti loše – i zato sad želim riješiti sve probleme kako bi se osjećao dobro. Samo trebam neprestano kontrolirati okolnosti kako bi uvijek bile dobre.”

Nema ništa loše u rješavanju problema, ali princip rješavanja svih izvanjskih okolnosti mora jednom doći do točke iscrpljenosti.

Mi očajnički pokušavamo kontrolirati okolnosti misleći da ćemo jednom napokon biti u miru ako postignemo da je sve savršeno i onako kako želimo. Na taj način živimo u iluziji ‘jednog dana’. Kao ‘ovo trenutno nije moj život, ali čekaj, znam da stižem tamo’. Na taj način stvaramo psihološko vrijeme. Mislimo da se ono što želimo nalazi negdje u budućnosti.

atma.hr – 52
Ali jesi li ikad bio u svojoj budućnosti? Nije li to smiješna ideja? Biti ću stvarno sretan u budućnosti… Ali kad si zadnji put bio tamo? Zar to nije ludo? Možeš li možda ipak sada pronaći osjećaj jedinstva s okolnostima svog života i prepoznati da je to to? Ovdje sam. A onoliko koliko se opirem toliko stvaram patnje. A onoliko koliko stvaram patnje toliko stvaram želju koja stvara vrijeme. I sad imam dojam da, da bih ublažio svoju patnju, moram biti negdje u budućnosti kada ću sve dovesti u red.

“Ništa izvanjsko te ne može učiniti sretnim ili uspješnim. To su unutarnje tvorevine koje donosiš u svoj svijet, a ne ono što od njega dobijaš. Ako imaš mirne misli, osjećati ćeš mirne emocije i to je ono što ćeš donijeti u svakoj životnoj situaciji. Ako smo vezani za to da nam je nešto apsolutno neophodno da bi imali miran i uspješan život, živjet ćemo uvijek u težnji koja nikada neće biti ispunjena.” ~ Wayne Dyer

Uvijek pokušavamo pobjeći od nečega. Zar ne možemo biti jednostavno tu gdje jesmo i prepoznati da sada nismo pod prijetnjom? Naravno, neki ljudi stvarno imaju situacije koje opravdavaju neku vrstu borbe za preživljavanje, ako nemaju sklonište ili hranu, čega definitivno ima svugdje u svijetu. Ali ako imaš zadovoljene osnovne ljudske potrebe, imaš hranu za stolom i nekakav krov nad glavom, sjeti se da je istinska ljudska sloboda naša sposobnost upravljanja svojim unutarnjim svijetom i okolnostima.

Ako stalno razmišljamo o onome što je bilo i što će biti, nismo prisutni ni u jednoj situaciji. Život nam prolazi kroz prste. Prošlost i budućnost postoje u nama samo kao misaoni oblici. Uvijek pokušavamo stići ‘kući’, ali se nikad ne osjećamo da smo kod kuće.

“Mir dolazi kada si usklađen sa sadašnjim trenutkom. Gdje god da se nalaziš, osjećaš da si kod kuće – jer ti JESI svoj dom.” ~ Eckhart Tolle


Napisao: Dario Duišin Džunić
Instagram: dario.ddd
Facebook: https://www.facebook.com/dharma3d