Foto: pixabay.com

Kao i kod svih dobrih stvari, dugoročni odnosi zahtijevaju redovito održavanje, a postoji jedna vrlo jednostavna strategija. Potrebna je samo predanost i pažnja.

atma.hr – 78
Dugoročni, predani odnosi mogu biti teški za održavanje – na kraju krajeva, živite i postojite u zajednici s još jednim jednako kompliciranim bićem. Možda vaša veza izgubi dio iskre kao na početku, a možda se posao, djeca (ili jednostavno život) nađu na putu. Ovaj izazov samo je podsjetnik da, kao i kod svih dobrih stvari, dugoročni odnosi zahtijevaju redovito održavanje.

Ali to ne mora biti tako teško kao što mislite jer postoji jedna vrlo jednostavna strategija: 10-minutni razgovor na kraju svakog dana. Naravno, zvuči jednostavno, ali briga za vezu često to i jest, samo zahtijeva predanost i pažnju.

Mali razgovor, velika korist

U pravilu, vrlo rijetko svjesno komuniciramo sa svojim partnerima izvan normalnog small talka svakodnevice sve dok nešto ne pođe po zlu, i do tog trenutka mnogi od nas ionako ne komuniciraju jako dobro. Stvaranje svakodnevnog rituala razgovora na kraju dana znači namjerno pronalaženje vremena i prostora za ponovno povezivanje.

No, ovo nije vrijeme za izvlačenje trenutnih svađa i sukoba. Umjesto toga, ovaj bi trenutak vama i vašem partneru trebao dati prostora za razgovor o bilo čemu što vam je na umu izvan vaše veze. To je prilika da zaista izrazite suosjećanje i empatiju za partnerove misli i osjećaje bez prosuđivanja i pritiska koji inače dolazi kad se sukobite. Budući da ne raspravljate o pitanjima unutar partnerstva, mnogo je lakše razumjeti brige ili zabrinutosti vašeg partnera.

atma.hr – 39

Zapravo, ti večernji razgovori ne moraju biti komplicirani – dovoljno ih ja započeti riječima „Kakav ti je bio dan?“ kako bi bili sigurni da se vi i partner međusobno čujete i podržavate. Ipak, određeni savjeti osigurat će da taj razgovor ne postane samo još jedan zadatak na vašoj to-do-listi, stoga slijedi pet smjernica kako biste bili sigurni da su vaši dnevni razgovori doista učinkoviti u poboljšanju komunikacije i produbljivanju veze.

1. Svjesno se povežite svakoga dana

Prije svega, dogovorite se oko vremena. Pokušajte zakazati svoj razgovor u točno vrijeme (npr. svake večeri u 20 sati), 10 minuta nakon što se oboje vratite kući, ili u bilo koji 10-minutnog intervala koji se lako pamti u vašem danu.

Nekima je razgovor potreban čim prođu kroz ulazna vrata, dok drugima više odgovara koji trenutak samoće prije nego što su spremni za razgovor. U svakom slučaju, dogovorite se oko trenutka u kojem se oboje dobro osjećate.

2. Budite prisutni

Kad pitate „Kakav ti je bio dan?“, budite sigurni da možete zaista čuti partnerov odgovor. Lako je pomisliti da, ako ste postavili pitanje i vaš partner je dao odgovor (ili obrnuto), riješili ste komunikaciju s popisa obaveza.

Ali istinska komunikacija s partnerom zahtijeva duboku prisutnost – ne gledanje televizije ili kuhanje večere – dok komunicirate jedno s drugim. Kad razgovarate, zaista obratite pozornost na emocije koje se nalaze ispod riječi.

atma.hr – 75
3. Postavite prava pitanja

Postavljanje pitanja naglašava vašu prisutnost i ukazuje na interes za ono što vaš partner ima za reći.

Budite istinski znatiželjni o partnerovom danu i izrazite to zanimanje kroz pitanja koja ih pozivaju da dubinski preispitaju svoje osjećaje i postupke.

4. Usredotočite se na povezivanje, a ne prepiranje

Ostavite sukobe i probleme u vezi van vašeg razgovora, neka ovo bude vrijeme i prostor za razmjenu doživljaja i emocija koje postoje van vašeg odnosa. Pokušajte izbjeći teme osobnih sukoba i usredotočite se na to kako se povezati i biti suosjećajni prema svakodnevnom iskustvu onog drugog.

Pritom je važno upamtiti kako su dobrodošle sve misli i osjećaji, iskoristite taj prostor i dajte si oduška oko svih velikih i malih stvari koje vam izazivaju stres ili tjeskobu.

5. Slušajte

Na kraju krajeva, zapamtite da je ovo razgovor. Pobrinite se da oboje imate priliku podijeliti svoja iskustva i osjećati se podržanima. Kada je vaš red da dijelite, budite otvoreni i iskreni. Kada je na redu vaš partner, vježbajte aktivno slušanje: potpuno se uključite ne samo u ono što govore, u cjelokupnu poruku koju komuniciraju riječima, jezikom tijela, tonom i emocijama.

atma.hr – 78
Odvajanje 10 minuta svakog dana za razgovor sa svojim partnerom možda se ne čini kao revolucionaran alat za poboljšanje odnosa, ali kada se provede u praksi, rezultati mogu biti transformativni.

Ova svakodnevna praksa prilika je da se povežete s partnerom i pretresete svoj dan, ali i jednostavan način za održavanje ljubavi i povezanosti koju dijelite. S vremenom ćete otkriti da se povezujete i komunicirate mnogo bolje – u dobrim i lošim vremenima.

naturala.hr

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot