Kažu, oni koji sanjaju male snove obično ostanu zatočeni u njima, grcajući u kolotečini svakodnevice. Također, kažu da oni koji sanjaju prevelike snove ostanu na granici između mogućeg i nemogućeg, izluđeni idejama kako doći ondje i dohvatiti zvijezde, ili ih pak veličina uspjeha s vremenom pojede.

No, je li istina sve što drugi ljudi govore? Tko je zapravo kreator vašeg života? Vaš partner, prijatelj, roditelj, šef, društvo u kojemu se krećete? Ili ste to možda isključivo vi?

atma.hr – 39

Sanjate li male ili velike snove?

Koliko vrednujemo i cijenimo sebe, toliko ćemo u životu i postići. Ponekad, u rukama ne moramo imati ama baš ništa, a u idućem trenutku možemo imati baš sve. Svi mi imamo istu polaznu točku, imamo opciju stisnuti gumb za napredak i odvažiti se na put života. Hoćemo li se odvažiti biti oni koji sanjaju velike snove?

Hoćete li se usuditi izdignuti iz mase jednoličnih ljudi, onih koji su dopustili da ih i najmanji snovi pokolebaju i slome? Hoćete li gaziti samo naprijed, bez obzira na to što ste često obeshrabreni i ranjeni od raznih životnih lekcija? Hoćete li dopustiti da vas drugi zastraše, ili da vas zastraši sami cilj i osjećaj kompletne slobode prilikom postignuća istoga?

Kao slikari, svi započinjemo s praznim platnom

Sami odlučujemo kojim bojama ćemo bojati naše dane i iskustva. Sami odlučujemo koje motive ćemo slikati i koje tehnike ćemo upotrijebiti. Također, mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo prikazati određene motive, a na drugima je kako će ih oni vidjeti, prepoznati, interpretirati.

Znači, imamo jednake šanse biti uspješni. Ovisi o našoj snazi volje, strasti i količini discipline koju imamo u sebi. Nekome će platno ostati napola prazno, nekome će biti ispunjeno najljepšim bojama i motivima, izloženo u nekoj poznatoj galeriji..

atma.hr – 78
Plaši li vas kakva biste verzija mogli postati?

Bojite li se da ćete ostvarenjem ponekih snova izgubiti sebe ili izgubiti bližnje? Reći ću vam jednu činjenicu – oni kojima ste bitni, ostat će uz vas bez obzira na promjene. Svi smo skloni promjenama, život se neprestano mijenja, to je ono što je neizbježno, jer nitko nije uspio prevariti i zaustaviti vrijeme. Možete se jedino truditi svaki dan raditi na sebi, ostvarivati one snove koji vas čine boljim ljudima, na dobar način. Tad, nema razloga za strah od odbacivanja i izoliranosti.

Bojite li se slobode koju ćete osjetiti kad se ostvarite i zašto? Zašto ne biste na to gledali kao na najljepši izazov i još ljepšu nagradu? Bit ćete lišeni okova koje ste sami postavljali na sebe, shvatit ćete tad što znači istinski se stopiti sa životom i egzistirati u trenutku, ne mareći za jučer, ne mareći za sutra.

Život se događa sad i ovdje, snovi ovise o onome što činimo sad

Nemojte zaboraviti, život se događa samo sad i ovdje. Ne jučer, ne sutra. Ne čekajte sutra da krenete raditi na snovima, krenite već danas, pa i onim najmanjim koracima. Definirajte si jasan cilj, sve korake i sredstva koja su vam potrebna, te krenite.

Ne grade se snovi u onome jučer, ta verzija više nećete biti. Svaki dan imate priliku biti još bolja osoba. Bili vaši snovi maleni ili veliki, bitno je vjerovati u sebe i njih i ići naprijed. I nemojte se kao neki izgubiti u kolotečini jer, eto, ne sanjate dovoljno bitne i značajne snove, pa odustati i od onih manjih. I nipošto nemojte svoje snove smatrati većima od vas, toliko velikima da ih smatrate kompletno nemogućima.

atma.hr – 39

Ne mogu snovi biti veći od njihovih kreatora

Vi ste jedini kreator vašeg života i vaših snova. Ne mogu ti snovi koje sanjate biti veći i jači od vas, ne mogu vam pobjeći iz ruku kad ih jasno odredite i stremite njima. Tad, život će raspetljavati svoje konce u tom smjeru, navodeći vas ondje gdje ste si postavili da ćete za pet ili deset godina biti. I ako trenutno ne vidite određeni dio puta, hodate bez potrebnih putokaza, vaš unutarnji kompas je već unaprijed odredio svoje onoga dana kad ste rekli DA promjenama i DA novom početku. Nećete postati izgubljeni, zalutati stranputicom. Kao što i brod kojemu unaprijed odredimo koordinate, ne može skrenuti i završiti gdje nije trebao. Doći ćete na željeno odredište.

Upamtite, budite jasni i glasni u izražavanju i planiranju svojih želja i snova. Pratite svoj unutarnji glas i ritam. Ne dopustite onima koje su putem plašili da vam ukradu entuzijazam i poruše snove. I ako se njima čini nemogućim, vama nije.

Ne pristaju vaši snovi drugim osobama, isto kao što ni vama ne bi pristajali njihovi. Ne trudite se uklopiti u tuđe kalupe, stvarajte svoje. Što si više postavite ljestvicu i svakodnevno, malim koracima radite na njoj, tako ćete i postići sve zacrtano. Ne treba se plašiti velikih ciljeva i ljestvica, treba se plašiti oskudnosti prosječnog života, ispraznosti koja nastane kad se odreknemo sebe i svojih snova.

A vi, vi ste sve , samo ne prosječni. I uvijek to imajte na umu.

Marija Lombarović

https://www.facebook.com/MareLombarovic/?modal=admin_todo_tour

https://marijalombarovic.wordpress.com/