Foto by Canva

Koliko ste puta do sada čuli da smo sami kreatori svog života, a naš život je odraz naših misli? Pozitivno razmišljanje, manifestacija misli, biti svijestan svojih misli, kako zračiš tako privlačiš… No, jesu li misli zaista početna točka manifestacije?

Svi smo mi rođeni u određenom okruženju, naše odrastanje uvjetovano je geografskom lokacijom, gospodarskim prilikama, obiteljskim okruženjem, školovanjem i brojnim drugim čimbenicima koji nas od prvog dana usmjeravaju i oblikuju. Naše misli također su oblikovane okruženjem u kojem živimo, uvjerenjima koje smo stekli kroz odgoj i proživljena iskustva, kao i našom osobnošću, prirodnim predispozicijama.

atma.hr – 52
U potencijalu postoji sve – rađamo se neograničenih mogućnosti u svakom pogledu. Upravo okruženje, fizičko i ne-fizičko u kojem postojimo, određuje što se od tih mogućnosti može lakše ili teže iz potencijala pokrenuti u manifestaciju. Potencijal možemo zamisliti kao napetu strijelu, koja neće dostići metu sve dok je ne odapnemo. Naša akcija pokreće reakciju po dobro znanom zakonu uzroka i posljedica. Izborom djelovanja usmjeravamo rekaciju, odnosno odapinjemo potencijal u željenu manifestaciju.

Naše misli, analiziranje i promišljanje, svakako određuju koji oblik akcije ćemo odabrati, baš kao što definiraju i rekaciju kojoj težimo, te s te točke gledišta možemo reći kako mislima upravljamo životom. Ali, postoji još jedan korak prije – percepcija, odnosno okruženje u kojem misli nastaju. Kada izuzmemo ograničenja našeg fizičkog i ne-fizičkog okruženja, odnosno eliminiramo uvjetnost u kojoj naše misli nastaju, dolazimo do puno šireg potencijala.

tekst

Na primjer, ako živimo u percepciji da pozitivnim mislima kreiramo pozitivan život, stvaramo i uvjete za to. No, definiciju “pozitivne” misli i života svatko ima drugačiju. Žirafa gledajući u stablo vidi njegovu bujnu krošnju i izvor hrane, dok mačka vidi grane koje čine krošnju i priliku za igru ili bijeg od grabežljivca, ali stablo je uvijek – stablo. Mogli bi pomisliti da je percepcija usko vezana uz uvjerenja, ali i uvjerenja su samo posljedica percepcije.

Percepcija je po definiciji način na koji pojedinac interpretira svijet oko sebe kroz sva svoja osjetila. Ona obuhvaća puno više od mentalnog prostora, a time nam nudi i puno više pristupnih točaka. Iako danas postoje brojne tehnike kojima možemo pristupiti našim mislima, mnogima je teško, ili neprirodno, provoditi vrijeme “u glavi”, što može dovesti do frustracije umjesto manifestacije. No, za pristup percepciji možemo koristiti sva naša osjetila i dostupna je svima.

atma.hr – 52
Percepcija je izvor našeg odlučivanja i prosuđivanja – događaja, ljudi, iskustava… Samo jedna promjena u našem pogledu na određeni problem može preoblikovati našu odluku i pokrenuti cijelu lavinu promjena. Biti svjestan svoje percepcije, upoznati je i oblikovati na sebi prirodan način prvi je korak za pravi tempo naše male osobne revolucije. Na nama je da se vratimo na nultu točku, našu prirodnu percepciju, onu koja je lišena svih definicija, mišljenja i uvjeta, fizičkih i ne-fizičkih, koja je istinita za sva živa bića. U nama prirodnoj percepciji sposobni smo spoznati puni potencijal života i odabrati put koji je samo naša kreacija, bezuvjetna i slobodna. Tada ograničenja koja postoje u našem životu biramo i (p)ostavljamo sami, više ništa nije zdravo za gotovo. Tada odgovornost za naš životni put više ne predstavlja teret nego sigurnost, te s užitkom ulazimo u nepredvidljivo iskustvo života. Osjećaj sigurnosti predstavlja temeljno okruženje za donošenje odluka koje su nam od koristi u bilo kojem segmentu i u koje vjerujemo cijelim bićem. A tada neminovno dolaze i promjene koje su potrebne da bi se i naše okruženje prilagodilo našoj novoj percepciji. Ne bi li bilo super kada bi vaš osjećaj sigurnosti ovisio samo o vama, bez obzira na vaše okruženje?

Sljedeći put govorit ćemo o prirodnoj percepciji i kako joj pristupiti, a do tada, prijedlog  za razmišljanje – život nas uči da smo uvijek u pravu, kako to možemo iskoristiti na najljepši i najkorisniji mogući način?

By Logaritam
https://www.facebook.com/Logaritam-104150378149102

atma.hr – 52