Image by Drazen Zigic on Freepik

Da bismo se osjetili samopouzdanije u odnosu, potrebno je da najprije napustimo poriv da dopuštamo romantičnim mjerilima drugih parova da diktiraju naša. Kada na Instagramu vidimo par koji pješači nekom prekrasnom planinskom stazom dok se nas dvoje rastežemo na kauču, naša prva reakcija može biti ljubomora. Ali mi posjedujemo moć da se promijenimo!

atma.hr – 52
1. Pronađimo utjehu u sebi

Kada gledamo odnose drugih kako bismo definirali ili potvrdili svoj vlastiti odnos, to može biti znak da nam u našem odnosu nedostaje neke sigurnosti.

Da bismo se osjetili samopouzdanije u odnosu, potrebno je da najprije napustimo poriv da dopuštamo romantičnim mjerilima drugih parova da diktiraju naša.

Umjesto toga, podsjetimo se na druge želje koje imamo osim tih romantičnih i proslavimo aspekte života u kojima trenutno osjećamo ispunjenje.

2. Izbjegavajmo igru okrivljavanja

Umjesto da koristimo krivnju ili sram, usredotočimo se na ono što nam se sviđa u našoj povezanosti sa time koliko nas npr. naš partner nasmijava ili se fokusiramo na način na koji mu je stalo do nas.

Zatim započnimo zajedno obavljati više aktivnosti kako bismo zadovoljili jedno drugo (kao što je npr. da s partnerom igramo tenis, čak i ako nam to nije omiljen sport) i izrazimo zahvalnost kada oni isto učine za nas.

atma.hr – 52
3. Budimo iskreni sa našim prijateljima

Razbijmo pretpostavku da su naši prijatelji u nekim ekstatičnim vezama tako što ćemo sa njima razgovarati otvorenije i iskrenije.

Podijelimo s njima svoje ljubavne izazove i pitajmo ih jesu li ikada imali slično iskustvo. Ovo će naš unutarnji dijalog i osjećaj poraza zamijeniti s olakšanjem što nismo sami.

A kada im otkrijemo više, naši prijatelji nam tada mogu ponuditi savjete i podršku.

4. Pretvorimo ljubomoru u djelo

Kada na Instagramu vidimo par koji pješači nekom prekrasnom planinskom stazom dok se nas dvoje rastežemo na kauču, naša prva reakcija može biti ljubomora.

Ali mi posjedujemo moć da se promijenimo!

Dakle, ako već ne možemo ne uspoređivati se s drugim parovima, pokušajmo koristiti par kojem se divimo kao našu inspiraciju.

atma.hr – 52
5. Odmorimo se od skrolanja i društvenih mreža

Ako ništa drugo ne uspije, maknimo se sa društvenih mreža na nekoliko dana… ili tjedana.

Taj odmak će nam pomoći da shvatimo kako je nastojanje da budemo netko drugi vrlo frustrirajuće iskustvo.

Umjesto toga, usredotočimo se na to da budemo najbolja verzija sebe i da ostanemo prizemljeni ovdje i sada u svom vlastitom životu.

AUTOR: Esther Perel

Prevela i prilagodila Angelica Horvatić / angelicahorvatic.com
facebook.com/AngelicaHorvatic

angelicaAngelica Horvatić je praktičarka iscjeljivanja trauma, iscijeljenja unutarnjeg djeteta, savjetnica za partnerske odnose, praktičarka rada sa sjenom i intuitivni medij.

Rođena i odrasla u Hrvatskoj, u posljednjih 20+ godina, za vrijeme studija i rada u Velikoj Britaniji, na Bliskom Istoku, po Europi i onda Australiji, Angelica je radila sa tisućama ljudi iz cijeloga svijeta, individualno i kroz svoje grupne radionice.

Pošto su gotovo sva prva iskustva u njenom životu bila vrlo traumatična, Angelica je, kroz svoju “borbu za život”, rano shvatila da nije svim dušama data takva brzina, snaga i radost za ŽIVOT i da je njoj to dato u tolikoj mjeri upravo zato da bi mogla pomoći drugima.

Njena misija je pomoći ljudima da se ‘podignu’ i pokrenu u smjeru kojim žele ići, povezani sa sobom i drugima.

“Oslobodi svoju sjenu. ŽIVI svoju Istinu.” je njen moto.

www.angelicahorvatic.com

Angelica će održati vikend radionicu u Istri od 7.6. – 9.6.2024.: Emocije, Potrebe i Odnosi – Vikend Intenziv, Bale, Istra  7.-9.6.2024.