Prekid veze i/ili gubitak voljene osobe, po istraživanjima je drugi najstresniji događaj u životu. Iako je svaki prekid na neki način bolno iskustvo, posebno težak može biti prekid toksične i nezadovoljavajuće veze.

atma.hr – 78
Nakon prekida ostajete potpuno zbunjeni, izgubljeni i sa velikom dozom straha, nesigurnosti i sumnje u sve daljnje odluke. Mnogi u toksičnim vezama provedu godine i godine svog života. Sama pomisao na prekidanje odnosa zna biti zastrašujuća, a potom i samo djelovanje u tom smjeru. U prvi tren nakon prekida se javlja osjećaj olakšanja i oslobođenja.

“Napokon više nema svakodnevnog opravdavanja, borbe i kaosa.”

“Osjećam kao da sam skinula tonu kila sa sebe.”

“Došao je kraj napetostima i lažima.”….samo su neke od izjava žena s kojima sam radila u toku i nakon izlaska iz toksičnog odnosa (ovaj tekst je napisan za žene i muškarce iako je pisan u formi za jedan spol radi lakšeg razumijevanja.)

No početna euforija, olakšanje i osjećaj slobode nakon par dana ili tjedana počinje dobivati drugačiji oblik.

Što ću sada?

Kako dalje?

Odjednom imate toliko slobodnog vremena na raspolaganju da ne znate od kuda krenuti. Još do nedavno cijeli vaš fokus je bio na partneru i vašem odnosu. A sada toga nema. Počinju pitanja o vlastitom identitetu. Jedan od koraka procesa je jačanje vlastitog identiteta.


Widget not in any sidebars

To možete započeti vježbom:

Ja sam….

Voljela bi iskusiti….

Mislim o sebi…

Volim…

I svaku od navedenih rečenica završite na svoj način (napisati oko 10 rečenica za svaki dio). Ovom vježbom polako počinjete razmišljati o sebi kao individui bez partnera.

Što želim od svog života?

Tko sam ja?

Nakon izlaska iz teške veze, možda uvidite da ste opet ostavljeni, da opet izlazite iz veze izgubljeni, prazni, ne znajući što i kako dalje. Ako vam se to već događalo, potrebno je istražiti svoju osobnu prošlost. Napraviti duboki, iskreni inventar vlastitih ljubavnih veza te osvijestiti iz kojeg razloga stalno upadate u iste situacije i odabirete iste/slične partnere. Ponekad nam se sve čini kao slučajnost, no nakon tri ista obrasca veze, ipak nije samo riječ o slučajnim događajima

Univerzum vam šalje stalno iste poruke, sve dok ne naučite lekciju.

atma.hr – 39

Ukoliko stalno odabirete iste partnere, potrebno je dublje vidjeti kakve veze to ima s vama. Vaš partner je često puta vaše ogledalo vaših potisnutih dijelova ličnosti koje tada prepoznajete u njemu ili vas s druge strane osjećaji u blizini te osobe vraćaju na vaše davno zaboravljene osjećaje. To je vaš dio posla koji morate proći. Djetinjstvo neminovno utječe na vaš odabir partnera i to pogotovo u vidu osjećaja koji se javljaju kraj sadašnjih partnera. Neprorađene davne emocije su ona vaša najdublja razina koja vas stalno iznova može dovoditi u slične ljubavne priče, a vi to smatrate tek pukim slučajnostima.

Nema slučajnog susreta. Svaka osoba nam dolazi da bi nas nečemu naučila.

Ljubav prema sebi u procesu oporavka

Na spomen pitanja: “Na koji način sami sebi dajete ljubav?” osobe ostanu zbunjene te kažu da to nikada ne rade. Već samim tim odgovorom mogu osjetiti i vidjeti koliko su u najranijoj dobi dobivali ljubavi od svojih primarnih skrbnika. Ako su vam roditelji davali ljubav kroz zrcaljenje, povezanost, zagrljaje, prihvaćanjem vas kao jedinstvene osobe, pohvalama, konstruktivnim kritikama (kritike koje su se odnosile na vaše ponašanje, ne na vaše biće) tada u odrasloj dobi sami sebe možete slobodno davati ljubav. U protivnome to ćete samo tražiti od drugih osoba i pritom duboko opet biti nesretni.

atma.hr – 78
Misli koje vas spriječavaju u pružanju ljubavi samome sebi:

“To je sebično.”

“Nemam ja vremena za to.”

“To su samo bezvezni pojmovi.” To progovara vaš razum i naučeni mehanizmi.

Zamislite djevojčicu od pet godina da trči oko vas i traži vas zagrljaj. Biste li joj mogli reći da je to sebično od nje te da nemate vremena za te gluposti? Vjerojatno ne bi. Ali sebi to kažete svaki put kada potisnete taj sitni glas koji vas poziva da se družite i volite. Mnogi roditelji to isto čine u žurbi, nesvjesni što na taj način rade djetetu. Ponekad im u zamjenu za pažnju, budnu pozornost, zajedničko provođenje vremena daju razne materijalne stvari koje djetetu tek nakratko ispune prostor, no nakon toga opet nastaje praznina.

Tako je i sa odraslima. Ako nema ljubavi u vama prema vama samima teško ćete moći ući u vezu koja će biti odraz ljubavi. Nakon završetka ljubavne veze u vama se može pojaviti i praznina. Ona obično dođe kada prođe prvotni šok, tuga, povrijeđenost, ljutnja…

Klijenti me tada pitaju što će s tom prazninom, kako da ju popune? Prije nego ju počnete popunjavati, ostanite malo s tom prazninom u sebi. U toku rada došla mi je asocijacija da je ta praznina poput praznog ormara, nigdje ničega. Ako se prvi put susrećete sa prazninom, ovo možete biti zastrašujuće iskustvo. Naš užurbani um želi što prije popuniti prazninu, pa mnogi nakon prekida veze konzumiraju više cigareta, hrane, alkohola ili počnu uzimati tablete. To sve će samo privremeno popuniti prazninu, ali trajno neće. Možete probati makar jednom sjesti i ostati sa svojom prazninom.

atma.hr – 39

“Ostati” znači sjediti, disati i promatrati što se događa sa vašom prazninom.

Iz tog iskustva vam dolaze svi odgovori. Iz vašeg srca, tijela i na kraju glave. Samo disati i biti sa svojom prazninom. Kroz to možete čuti najsitnije vapaje iz svog unutrašnjeg svijeta i čuti što vam treba. Nakon toga možete polako početi uvoditi u svoj život sve davno zaboravljene snove, želje, istraživati što volite ili ste voljeli raditi prije tog odnosa. Mnogi upišu tečaj crtanja, počnu izrađivati nakit, vrate se vježbanju, zdravije se hrane, obnavljaju prijateljstva i počinju upoznavati nove osobe, čitaju knjige, plešu, pjevaju… To je sve potrebno da bi postali autentični i svoji, ali na taj način istovremeno svom mozgu dajete stimulaciju iz čega dolazi osjećaj živosti. Na kraju shvatite da vam nije više potrebna sva ona silna borba, nemir, anksioznost koje ste imali u svojim dotadašnjim vezama.

Fokusom na svoj život, prestajete biti fokusirati na drugu osobu i lakše prolazite kroz proces tugovanja te puštanja.

martaNapisala: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, savjetnica u procesu gestalt psihoterapije.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapije možete me slobodno kontaktirati na mob:091/935-6942 ili na mail:[email protected]

Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst mogao još nekome koristiti, slobodno ga podijelite :).

Facebook stranica: Put Promjene – centar osobnog i poslovnog uspjeha

Web stranica: http://psihoterapijasavjetovanje.com

27 OSHO: MOĆ LJUBAVI

banner za knjige moc ljubavi

Prethodna objavaSkupite hrabrost i zgrabite svoje uže života!
Slijedeća objavaZašto nekima uspijeva srediti svoj život, a nekima to nikako ne polazi za rukom??
Marta Kravarščan
Neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, business coach. Svakodnevno radim individualno savjetovanje/coaching, predavanja i radionice u sklopu centra Put Promjene. Moja uloga je pomoći vam da jasnije shvatite što želite i kako to ostvariti. Osvještavanje neželjenih ponašanja, navika, i uvjerenja daje nam mogućnost da zajedno pronađemo moguća rješenja problema ili situacije u kojoj se nalazite. U tome vam savjetovanje/psihoterapija može biti snažna podrška. Ovo je mjesto gdje možete reći sve što vam je „na duši“ i gdje će vas čuti bez osude, kritike ili predrasuda. U radu mi je važno da ostvarujemo pozitivne promjene onim tempom kojim je klijent spreman ići. U savjetodavnom i terapijskom radu nema prisile, tada je kontraproduktivna. U savjetodavnom i psihoterapijskom radu posebno područje interesa su mi problemi u prehrani, rad sa različitim ovisnostima, rad na samopouzdanju i razvijanju maksimalnih potencijala u pojedincu, tehnike smanjivanja stresa, anksioznosti i napadaja panike korištenjem vlastitih snaga kao i rad sa „unutarnjim djetetom“ i snovima kako bi se postigla cjelovitost osobe. mob:091/935-6942 / mail:[email protected]