Artwork by Daniel B. Holeman


Widget not in any sidebars

U dijelu knjige “Stephena Knappa: Smrt i priprema za onostrani život” postoji dio koji je, prema riječima autora, namijenjen osobama koje najozbiljnije žele dostići najviše odredište nakon smrti. Iako je pisano jednostavnim riječima, sadrži najmoćnije i najpovjerljivije informacije o tehnikama za izbavljenje u trenutku smrti. Možda će vas ovo začuditi, ali neki ljudi ulaze u duhovni vakuum tijekom posljednjih dana. Kao da duhovni mir, spokoj i razumijevanje kojem su se nadali jednostavno nisu dostupni.


Widget not in any sidebars

Čak i ako su razvijali devocijsko raspoloženje tokom života, sada osjećaju da ne znaju što trebaju činiti, kako bi im njihova religija mogla pomoći niti kako će ih Bog voditi kroz ovaj prijelaz. To je još istaknutije ako pripadaju kongregaciji gdje ih svećenik ili dušobrižnik ne posjećuje toliko često koliko bi bilo potrebno. Ili on jednostavno nema riječi i savjete kojima bi mogao odgovoriti na njihova pitanja i smiriti nemir koji možda osjećaju te ponuditi tehnike pomoću kojih bi se mogli uskladiti sa svojom duhovnošću.

Većina religija ima svoj izbor riječi kojima tješi i savjetuje umiruće, ali one često sadrže premalo pojedinosti o tome što se stvarno zbiva i što se može očekivati. Međutim, vedska tradicija Indije nudi konkretne savjete i govori o prednosti usmjeravanja pažnje na Vrhovno Biće u obliku osobe. Opisi Boga mogu nam pomoći da shvatimo i još se više usredotočimo na Njegov duhovni oblik, osobnost, odlike i zabave. Stoga, napustite tjelesne vezanosti i nepotrebne brige, barem u mjeri u kojoj je to moguće, i usmjerite pažnju na Vrhovno Biće. Naša namjera nije u posljednjim trenucima govoriti o prednosti jedne religije nad drugom, već želimo iznaći najbolji način na koji možemo pružiti duhovno vodstvo, utjehu te priliku sebi i umirućemu.

Na puno je primjera pokazano da je najlakše usmjeriti pažnju na Boga ako Ga poznajemo kao osobu; osobu koja razumije ono što prolazimo i koja nam se može razotkriti u našim teškim trenucima; kao Vrhovno Biće koje je sišlo na Zemlju da bi razotkrilo prekrasne privlačne zabave na koje je lako usmjeriti um dok se pripremamo za napuštanje ovog svijeta. Konačno, ono na što usmjerimo svoju pažnju odnosimo sa sobom prilikom napuštanja tijela. Ako smo zaokupljeni brigama o svijetu ili o svojoj obitelji, to je svjesnost koja nas odvodi u sljedeći život. Međutim, u ovom trenutku želimo napustiti sve svjetovne brige i jednostavno usmjeriti svoj um na krajnji cilj života, Vrhovno Biće u Njegovom duhovnom prebivalištu. Za to ne postoji lakši način od čitanja i slušanja o Njegovim zabavama ili odlikama koje su opisane u drevnim vedskim tekstovima Indije, kao što su Srimad-Bhagavatam i drugi. U to su uključene Gospodinove najuzvišenije i najuzbudljivije aktivnosti koje su se odigrale prije pet tisuća godina kada je bio prisutan na ovoj planeti.

“Nakon toga, trebaš meditirati na oblik Višnua na taj način, um se oslobađa svih osjetilnih objekata. Ne bi trebao misliti ni na što drugo. Budući da je Vrhovno Biće, Višnu, konačna istina, um može biti potpuno pomiren samo u Njemu.” (Srimad Bhagavatam 2.1.19)

Naravno, ako pripadate drugoj tradiciji ili ste skloniji nekoj drugoj religiji, možete slušati o aktivnostima i imenima Isusa, Alaha ili drugih važnih religijskih osoba ili aspekta Boga. Ovo nije trenutak za preveliku izbirljivost. Prihvatite ono s čime se najbolje osjećate. Možda će vas iznenaditi koliko će se ozračje u sobi i vaš odnos s umirućim produhoviti dok jedan drugome pomažete u takvom duhovnom sjećanju. To je način na koji vam se može očitovati Svevišnji. Jer, kao što je rečeno, za svaki korak koji mi učinimo prema Bogu, on čini deset prema nama. On čeka da mi to učinimo. U ovom trenutku trebamo čitati o Gospodinovim zabavama i meditirati na Njegovo ime, oblik, osobnost, aktivnosti slušajući razne molitve, mantre ili devocijske pjesme kako bismo usmjerili um. Vaša će se svjesnost u velikoj mjeri promijeniti, čak i ako niste svjesni što se zbiva. Pokušajte što više usmjeriti pažnju na uzvišenu Božju prirodu i duhovno kraljevstvo kako bi vas ta razina svjesnosti vodila prema najboljem i najvišem odredištu. Na taj će način vaš život dostići savršeni završetak, a vi ćete dostići slavno odredište.

Kao što je rečeno u Bhagavad-giti: “Onaj tko na kraju života napusti svoje tijelo sjećajući se Mene (Vrhovnog Bića) odmah dostiže Moju prirodu. U to nema sumnje.”, “Posvećujući svoje djelatnosti Meni i usredotočujući um i inteligenciju na Mene, nedvojbeno ćeš Me dostići.”,  “Ako netko ostane utemeljen u duhovnom, božanskom životu, čak i u trenutku smrti, može ući u Božje Carstvo.” (Bhagavad-gita. 8.5, 8.7, 2.72)

Kada osoba napušta tijelo, posljednje osjetilo koje se gasi je osjetilo sluha, čak i ako je u komi. Ono je aktivno sve dok se osoba potpuno ne odvoji od tijela. Stoga je u tim trenucima najbolje i dalje slušati devocijske pjesme i mantre. Takve vibracije, osobito one koje sadrže izravna imena Boga, djeluju najučinkovitije za usmjeravanje svjesnosti do najviših razina duhovne realnosti i smirivanja uma od materijalnih briga.

U vedskoj sanskrtskoj književnosti (Kali Santarana Upanishad) jedna od najmoćnijih i najviše preporučenih molitava u tu svrhu je Hare Krišna maha-mantra, velika mantra oslobođenja. To ne možemo poreći. Na mnogim se mjestima upravo ova mantra napominje kao najdjelotvornija za doba kali-yuge. Ime Krišna je ono koje je Bog sebi namijenio izgovaravši Bhagavad-gitu.

Ta se mantra sastoji od Božjih imena: Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare / Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare. Može se pjevati uz razne melodije ili tiho izgovarati. To prije svega aktivira osjetilo sluha koje ostaje najduže aktivno prilikom umiranja i priprema svjesnost za opažanje viših razina duhovne stvarnosti. No, ujedno je i devocijska molitva kojom molimo Boga da nam dopusti da Ga se sjećamo putem Njegovih svetih imena i da se uključimo u Njegovu službu. To je potpuna duhovna tehnika za slušanje, sjećanje i angažiranje uma i osjetila u služenje Vrhovnog Bića. Ako se to čini s vjerom, bilo da se koristi snimka ili netko drugi pjeva osobi prilikom njenog posljednjeg daha, mantra će u trenutku smrti voditi svjesnost umirućega do najvišeg duhovnog nivoa. Naravno, ako ne želite koristiti ovu molitvu, možete uzeti imena Boga kojima ste najviše skloni.

Stoga, trebate njegovati povezanost između sebe, Svevišnjega i drugih u svim aspektima svojega života. Tada ćete shvatiti da nikada niste odvojeni, čak i ako vas dijele milijuni kilometara ili milijuni života. Vrijeme i prostor samo su pojavnosti u fizičkom svijetu koje nestaju kada uđemo u duhovno kraljevstvo. To je sat-cit-ananda, vječno znanje i blaženstvo koje je naše vječno ja i koje je uvijek dio konačne stvarnosti. U njega možemo ući upravo ovdje i sada uz pomoć pravih tehnika.

To je priroda ovih izravnih Božjih imena. Bog je prisutan u Svojim duhovnim imenima jer su ime Boga i sam Bog istovjetni u kvaliteti i moći. Ako je naša pažnja u potpunosti usmjerena na zvuk Božjih svetih imena, tada je naša svjesnost u Bogu, u duhovnom kraljevstvu. U trenutku smrti svjesnost se istog trenutka prenosi tamo. To su vrata kroz koja ostavljamo materijalnu egzistenciju. Osoba može na taj način nadići svu zbunjenost, neutralizirati svu karmu i materijalne želje kao i potrebu prihvaćanja novih materijalnih tijela. Isto tako rastapa i suptilno tijelo sačinjeno od uma i inteligencije u svjetlost i, tako pročišćena, istog trenutka ulazi u vječno duhovno kraljevstvo. Ništa nije važnije od toga niti se išta može s time usporediti. To je savršenstvo života, savršenstvo čak i milijuna života. Jednom dostigavši taj krajnji cilj, osoba se nikada više ne vraća u materijalni svijet uzastopnog rađanja i smrti jer dostiže konačno duhovno prebivalište. Na taj način pobjeđuje smrt.

Umirući bi stoga trebao pjevati ili slušati mantru koliko je moguće više. Najbolje je ako ih može izgovarati u posljednjem trenutku, ili prilikom posljednjeg izdisaja. Međutim, čak i ako osoba ne može pjevati ili mantrati sama, ali može slušati nekog drugog ili snimke mantre, mantra će i u tom slučaju usmjeriti nje- zinu svjesnost u duhovni svijet. Snimke mogu biti učinkovite i praktične, a istodobno pročišćavaju i ozračje i svjesnost svih prisutnih. Dok slušate, možete i sami pjevati ili tiho ponavljati mantru u umu. Što više svoju pažnju usmjerite na Božja imena, postat ćete to duhovniji i veća je vjerojatnost da ćete izravno ući u vječno duhovno kraljevstvo. To je također jasno opisano u duhovnim tekstovima, kao što su Bhagavad-gita i Srimad-Bhagavatam. Ako osoba pjeva Božja imena, naročito imena Krišne, ili misli na Njega u trenutku smrti, zasigurno se vraća u duhovni svijet.

“Živa bića koja su ulovljena u mrežu rođenja i smrti mogu se osloboditi istog trenutka čak i ako samo nesvjesno pjevaju Krišnino ime kojeg se boji personificirani strah.” (Srimad Bhagavatam 1.1.14)

Usmjeriti pažnju na Boga na taj način krajnji je cilj. To je vaš jedini zadatak tijekom ovih posljednjih dana. To je i najbolje što možete učiniti da biste prigrlili život nakon smrti. “Predano služeći Gospodina, veliki mudraci ili bhakte oslobađaju se posljedica djelovanja u materijalnom svijetu. Tako se oslobađaju kruga rođenja i smrti i dostižu položaj transcendentalan prema svim bijedama.” (Bhagavad-gita 2.51)

Jedan od slavnih načina da se susretne smrt, koji je jako rijedak, je “smrt onoga tko je umro nakon što je primjenjivao mističnu yogu, posebno bhakti-yogu.” “Stoga se svom svojom snagom trudi usmjeriti um na Svevišnjeg Gospodina Kešavu (jedno od imena Boga) unutar svojega srca. Zadrži tu usredotočenost na Gospodina i sigurno ćeš u trenutku smrti dostići vrhovno prebivalište.” (Srimad Bhagavatam 12.3.49)

To je suština pripremanja za dostizanje najviše razine i dostizanje najbolje situacije nakon napuštanja tijela putem smrti.

Stephen Knapp

atma.hr – 39