Foto: pixabay.com

Mnogim ljudima postaje jasno kako je u ovom trenutku, u kojem se našla svjetska ekonomija, zajedništvo jedini spasonosni izlaz od totalne ekonomske propasti. Sve je više pojedinaca koji će stvoriti paralelni ekonomski sustav na temelju paradigme opće dobrobiti.

atma.hr – 78
Kako pronaći „zakopano blago“

Cijeli svijet se, po prvi put u moderno doba, istovremeno našao u istoj situaciji. Svi imamo istog nevidljivog neprijatelja protiv kojeg se ne možemo i ne znamo boriti. Sklonili smo se u svoje domove i čekamo nevolju da prođe. Kako se čovjek na sve navikne, tako nam i ova situacija polako postaje „normalna“.

Sve bi to nekako bilo u redu kad nas ne bi mučilo pitanje što će biti kada pandemija završi, kad se koronavirus povuče. Kako ćemo se od posljedica pandemije financijski oporaviti? Otkuda krenuti da što brže i lakše svladamo novu ugrozu – financijsku krizu.

Čujemo sa svih strana da svjetsku ekonomiju čeka veći krah od onog koji se dogodio krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća. Tada smo iz recesije, na kraju izašli povećanjem proizvodnje – oružja, a što je rezultiralo Drugim svjetskim ratom.

Dva scenarija

Što nas sada čeka? Moguća su samo dva scenarija i oba će se realizirati.

Prvi scenarij je obnova ekonomije na stari način – bespoštednom borbom za tržište, što ne isključuje i ratne sukobe, međusobnim natjecanjem i konkurencijom, manipulacijom, izrabljivanjem radne snage i prirodnih resursa, korupcijom, pohlepom i bešćutnošću, s još većim raslojavanjem između bogatih i siromašnih kako pojedinaca tako i država.

Drugi scenarij je potpuno nov pogled na ljudske vrijednosti koji čini temelj duhovne ekonomije, pri čemu će borbu, sukob i nadmetanje zamijeniti zajedništvo i suradnja. Sve je više pojedinaca koji će stvoriti paralelni ekonomski sustav na temelju paradigme opće dobrobiti.

atma.hr – 39

Mnogim ljudima postaje jasno kako je u ovom trenutku, u kojem se našla svjetska ekonomija, zajedništvo jedini spasonosni izlaz od totalne ekonomske propasti, ali se pitaju kako sami napustiti zabrinutost za vlastitu ekonomsku egzistenciju.

U posljednjih dvadeset godina bavim se upravo navedenim pitanjem. Potičem pojedince da napuste svijest siromaštva i ovisnosti te odaberu svijest blagostanja i napretka, a svoje sam spoznaje pretočila u tri knjige: Svjesni izbor, Duhovna ekonomija i Financijska inteligencija.

Stoga osjećam obvezu da vas upravo sada, u vrijeme ovog neviđenog ekonomskog zastoja, ohrabrim i pomognem iskoristiti ovu situaciju za stjecanje financijske samosvijesti koja će vam osigurati financijsku sigurnost i samostalnost.

Prvi korak u stjecanju financijske samosvijesti je najvažniji, ali i najteži jer zahtijeva korjenitu promjenu u shvaćanju o tome gdje se nalazi izvor naših financija, da nije u vanjskom svijetu nego u našoj svijesti. To znači da iz financijske krize trajno možemo izaći samo kao osviješteni pojedinci. Samo takvi možemo međusobno surađivati i stvarati bolji svijet za sve ljude.

Iz tog razloga trebamo odustati od očekivanja da će našu financijsku situaciju riješiti ekonomske mjere i društvene reforme i okrenuti se prema Sebi – jedinom izvoru svih svojih bogatstava.

To da se moramo okrenuti sebi smo toliko puta čuli, ali mnogima još uvijek nije jasno što to konkretno znači. Čini se već kao floskula i zavaravanje. Možemo se okretati sebi koliko god želimo, ali gdje naći novac da platimo račune?

Već na prvom koraku se obeshrabrujemo samo zato što ne razumijemo kako je moguće da se u nama nalazi nešto što ne vidimo i ne prepoznajemo. Zato je taj korak najteži, jer od nas traži da povjerujemo u nešto što ne možemo fizičkom percepcijom osjetiti ni mentalno zamisliti. Toliko smo se vezali za fizičku percepciju i mentalne slike da vjerujemo kako je to naša jedina stvarnost.

atma.hr – 75
Pogledajmo što je to u što trebamo povjerovati ako želimo izaći iz financijske krize.

Kao prvo, trebamo povjerovati da izvor našeg obilja i bogatstva (uključujući i financijsko) čine naše duhovne vrijednosti: život, dobrota, imanje (blago), zdravlje, sigurnost, sloboda, ljepota, ljubav, stvaralačka moć, mudrost i blagostanje.

Kao drugo, trebamo povjerovati da sve duhovne vrijednosti već imamo u svom biću (potencijalu).

Kao treće, trebamo povjerovati da nam je zadaća svoje duhovne vrijednosti ostvarivati u suradnji s drugim ljudima na opću dobrobit.

Problem je u tome što smo znanje o postojanju svojih duhovnih vrijednosti zaboravili i potisnuli ga duboko u podsvijest. Zaboravili smo da je to naše jedino istinsko blago pa „zakopano blago“ tražimo po cijelom svijetu, iako nam se nalazi bliže od nosa. Omnia mea mekum porto. Sve svoje (pravo bogatstvo – svoju vrijednost) sa sobom nosim, rekao je davno grčki mudrac Bijant.

Kako otkriti „zakopano blago“?

Kao i svi tragači trebamo učiniti sljedeće korake:

  1. Trebamo otkriti  gdje se „zakopano“ blago točno nalazi.
  2. Trebamo otkriti razlog zbog kojeg je blago „zakopano“.
  3. Trebamo otkriti lozinku za otvaranje „kovčega s blagom“.
  4. Otkriveno blago trebamo koristiti i uvećavati.

atma.hr – 78
Kovčeg s blagom

Jedina istinska vrijednost jest naše biće. Biće je suština ili bit našeg postojanja. Njega ne možemo vidjeti, dodirnuti, čuti, okusiti, pomirisati niti ga možemo zamisliti. Ono je naša duhovna dimenzija postojanja – naše istinsko Ja.

Zadaća mu je doživljavati Sebe u raznim životnim iskustvima. Zato možemo reći da je naša jedina istinska vrijednost svijest da naše postojanje ima svrhu – spoznati Sebe.

Možemo to i ovako reći: Vrijedim samim time što postojim ili Moja istinska vrijednost jest moje postojanje.

„Kako bismo ostvarili svrhu svog postojanja, istinsku vrijednost doživljujemo kao spektar njezinih osobina. Kao što je svjetlo bezbojno dok ga prizma ne „razlomi“ na spektar različitih boja, tako  istinska vrijednost nema frekvenciju (ona samo jest) dok je duša ne „razlomi“ na spektar frekvencija koje doživljujemo kao različite aspekte svoje istinske vrijednosti.

Aspekti istinske vrijednosti su duhovne ili ljudske vrijednosti (život, dobrota, imanje (blago), zdravlje, sigurnost, sloboda, ljepota, ljubav, kreativna moć, mudrost i blagostanje). Njihova je svrha omogućiti nam doživljaj Sebe u raznim životnim situacijama.

Dakle, duhovne vrijednosti svi već imamo samim time što smo ljudska bića, bilo da smo toga svjesni ili ne, ali svi ne ostvarujemo svoje vrijednosti. Naime, za njihovu je realizaciju potrebna svijest da ih već imamo, jer možemo ostvariti samo one vrijednosti koje znamo da već imamo.

Onaj tko zna da sve vrijednosti već ima, taj može ostvariti sve što mu srce želi. A srce želi ostvariti samo ono što već imamo. To je univerzalno načelo stvaranja. Kao što treba posijati sjeme kukuruza ako želimo da nikne kukuruz, tako valja osvijestiti vrijednost koju u životu želimo ostvarivati. Ako je ne osvijestimo, kao da je nismo ni posijali, kao da je i nemamo.

atma.hr – 39

Prema tome, imati je stanje svijesti i odnosi se na duhovne vrijednosti, a ne na posjedovanje materijalnih dobara koja imaju samo upotrebnu vrijednost koja služi da izrazimo i ostvarimo vrijednost koju znamo da već imamo.“ (Natali Luks: Svjesni izbor)

Prema tome, kovčeg u kojem držimo sve blago ovoga svijeta jest naše biće, a jedino istinsko blago su naše duhovne vrijednosti. Čovjek koji je svjestan da već ima sve što mu treba u svakom trenutku kad mu treba, živi u obilju, a realizacija toga na fizičkoj razini jest bogatstvo. Drugim riječima, ako smo svjesni da sve što trebamo već imamo, tada sva iskustva doživljavamo kao svoje bogatstvo i ne pravimo razliku je li to šetnja u prirodi, vožnja u luksuznom automobilu ili pijenje šalice toplog čaja.

Ključno je da uvijek zadovoljavamo sve svoje istinske želje te da uvijek imamo novca koliko nam je za to potrebno. Međutim, sve dok budemo poricali svoje biće i time negirali svoje duhovne vrijednosti, koje su aspekti bića, živjet ćemo u svijesti siromaštva i ovisnosti, bez obzira koliko radili i koliko zarađivali.

Zapravo, što budemo više radili i zarađivali, osjećat ćemo sve veću financijsku nesigurnost i strah od financijske propasti jer ćemo svoju stvaralačku energiju nesvjesno ulagati u negaciju koja stvara subjektivni osjećaj neimaštine i oskudice, bez obzira na stvarne činjenice. Zbog tog uvijek prisutnog straha i strepnje za svoje financije ne možemo slobodno uživati u blagodatima života.

Na svu sreću, više ne moramo živjeti u svijesti siromaštva i ovisnosti. Zbog toga vas potičem da  zajednički razmotrimo i sljedeći korak na putu izlaska iz financijske krize – otkriti razlog zbog kojeg je naše istinsko blago „zakopano“ te osvijestiti tko ga je „zakopao“.

O tome u sljedećoj kolumni.

Napisala: Natali Luks, Škola svjesnog življenja

Autorica knjiga: Duhovna ekonomija, Svjesni izbor i Financijska inteligencija

74 MARTIN LUTHER KING

MARTIN LUTHER KING

martin luther king

Autobiografija

Autobiografija Martina Luthera Kinga donosi nam velikana 20. stoljeća, čovjeka čije nam se misli i djela o najvažnijim pitanjima našeg društva obraćaju jasno, produhovljeno i sa žarom, i dalje živo nadahnjujući u nama želje, nade i snove.

Relevantna i autentična, ova AUTOBIOGRAFIJA daje nam rijedak uvid u povijesna događanja i velike, ponekad kontroverzne osobe koje su obilježile sredinu 20. stoljeća: Johna F. Kennedyja, Malcolma X, Lyndona B. Johnsona, Mahatmu Gandhija i Richarda Nixona. Ova je vrijedna knjiga bogata i živopisna slika ljudi, vremena i događaja u doba promjena koje su oblikovale i još uvijek oblikuju našu budućnost.

„Ova će vas knjiga obuzeti … Pred nama izranja život proživljen hrabro i s uvjerenjem.“ - Kirkus Reviews