U današnje vrijeme ubrzanog tempa života, stresa i sve većih obaveza unutarnji mir je postao najdragocjenija valuta. Umiriti um i tijelo i opustiti u trenutku. Pronaći unutarnji mir i zadovoljstvo ostalo je vrijednije od bilo kojeg novca. Jer kada smo u miru, opušteni i zadovoljni sobom, tada smo automatski i zadovoljniji sa svojim životom, imamo ispunjenije i bolje odnose s drugima, uspješniji smo na poslu i s lakoćom ispunjavamo svakodnevne obaveze.

atma.hr – 78

Ali onda se postavlja pitanje kako da pronađemo taj dragocjeni mir i još važnije pitanje kako zadržati unatoč svakodnevnim izazovima?

I je li uopće moguće izaći iz tog začaranog kruga stresa, nemira i briga?

Moguće je.

Ali kako, odakle krenuti?

Tajna je u prihvaćanju ovog sadašnjeg trenutka. Dopuštanju da on bude upravo takav kakav jeste. Bez želje da ga mijenjamo. Bez otpora. Jer svaki otpor uzrokuje unutarnji konflikt. A svaki unutarnji konflikt oduzima nam puno energije. A što imamo manje energije, imamo automatski i manje jasnoće, slabije razmišljamo i donosimo odluke, i nemamo snage za promjeniti stvari koje ne želimo. Nemamo snage izaći iz situacija u kojima više ne želimo biti. I što se više opiremo onome što se događa, to više to isto jačamo i toga ima više u našem životu. I to je onda jedan začarani krug.

Pa kako onda izaći iz tog začaranog kruga?

atma.hr – 75Rješenje je svjesnom prihvaćanju ovog trenutka. Svjesnoj, budnoj pažnji onoga što se događa u nama i oko nas – bez osuđivanja i prosuđivanja. Razviti stav svjedoka ili promatrača i sa odmakom promatrati šta se dešava u nama, emocija , misli i doživljaja. Dopuštati da su tu i samo propuštati kroz sebe. Baš kao rijeka,  dopustiti joj da teče svojim tokom. Ne boriti se protiv struje i protiv njenog prirodnog toka. I tada, sasvim prirodno ulaziš u mirnije stanje uma, alfa stanje. Prirodno se umiruje um i tijelo. Opušteniji si, zadovoljniji sobom, bolje se osjećaš u sebi. I ništa izvan tebe te ne može povrijediti.

I odnosi s drugim ljudima, nam postaju mnogo bolji i kvalitetniji kada prakticiramo ovakav pristup. Kada slušamo drugog s punom pažnjom na ono što nam on govori ( i na verbalni i neverbalni govor tijela) kada smo potpuno prisutni tu za njega, a ne izgubljeni u svojim mislima i opterećeni svojim brigama, tada dajemo toj osobi nešto najdragocjenije. Dajemo toj osobi osjećaj prihvaćanja i pripadanja, osjećaj da nije sam, da ga netko iskreno razumije i prihvaća bez osuđivanja. I tada se dešava nešto čudesno. Tada sve maske i obrane padaju. Tada vidimo osobu onakvu kakva uistinu jeste. Bez lažnih maski – jer to su samo obrane kojima se štiti. Tada vidimo ono najbolje od te osobe, i naš odnos može procvjetati.

atma.hr – 39

To stanje svijesti naziva se mindfulness ili svjesna prisutnost u sadašnjem trenutku. To je stanje uma kada nisi opterećen događanjima iz prošlosti, i nisi zabrinut zbog budućnosti. Kada si jednostavno uronjen u ovaj sadašnji trenutak.

Kako najbrže doći u to stanje?

Najjednostavnija tehnika kako brzo možemo doći u to stanje svijesti je povezati se sa svojim tijelom. Obratiti pažnju na ono što se ovoga trenutka dešava u našem tijelu. Kakve su senzacije, doživljali, osjet u tijelu, u kojem dijelu tijela doživljavamo ugodu ili neugodu. Obratiti pažnju na disanje. Kakvo je disanje. Kakav je dah. I samo promatreti. Bez želje da mijenjaš. Da kontroliraš. Samo promatraš i dopuštaš. Najbrži način da umirimo um je taj, usmjerit svu svoju pažnju na tijelo i ono što se upravo sada događa u njemu, jer tijelo se  nalazi u sadašnjem trenutku. I ne može drugačije. Samo „glava“ može biti u prošlosti ili budućnosti. U mislima se možemo baviti beskonačno sjećanjima iz prošlosti, ili brigama za budućnost. Ali tijelo je uvijek uronjeno u sadašnji trenutak. I zato obratite pažnju na svoje tijelo, i svoj dah.

atma.hr – 78

Još jedna velika benefit mindfulnesa je bolje povezivanje sa sobom. Svjesna pažnja usmjerena na ono što se dešava u nama u sadašnjem trenutku – bez osuđivanja i prosuđivanja, svakao priodnosi da se iskrenije i dublje povežemo sa sobom. Sa onim najdubljim Sobom – od kojeg smo možda dosada bježali. A vrijeme je da se zbližimo sa sobom, zavolimo sebe. I prihvatimo se sa dubokim razumijevanjem, toplinom i iskrenim suosjećajem.  Da ne bježimo više od onoga što osjećamo i doživljavamo. Jer time bježimo od sebe.

Možemo pobjeći od drugih ljudi, i događaja. Možemo izaći iz situacija koje ne želimo. Znamo da uvijek imamo izbora. I uvijek postoji neki izlaz.  Ali nikada ne možemo pobjeći od sebe. Uvijek smo sa sobom, čak i kad pobjegnemo na drugi kraj zemaljske kugle. Zato je najvažniji odnos na kojem se isplati raditi – odnos sa sobom.

Pa što nas sprječava da počnemo već danas? 😉

Ivana Bezina – Shanti

Mindfulness – tečaj svjesnog življenja i kontrole stresa 29.09. u Splitu

https://www.facebook.com/events/507237686516474/

76 CVIJET ŽIVOTA

SVETA GEOMETRIJA: CVIJET ŽIVOTA

Geometrijski crtež koji nas vodi unutar i van fizičkog postojanja

Sada se budimo iz sna, otresajući stara, ustajala uvjerenja naših umova i naslućujemo zlatno svjetlo nove zore koja stiže kroz prozore percepcije. Ova knjiga je jedan od tih prozora. U njoj Drunvalo Melchizedek, kroz tekstove i crteže, predstavlja prvu polovicu radionice Cvijet Života, osvjetljavajući misterije njegova nastanka, zašto je svijet stvoren na takav način i suptilne energije koje dozvoljavaju našoj svijesti da procvjeta u istinsku ljepotu.

Sveta Geometrija je forma u srži našeg bića i ukazuje na božanski red u našoj realnosti. Taj red možemo slijediti sve od nevidljivog atoma do beskonačnih zvijezda, a sebe pronalazimo na svakom koraku. Ova informacija je jedna staza, ali među recima i crtežima leži ženski dragulj intuitivnog razumijevanja. Tu iskru možete naslutiti u nekim od ovih provokativnih ideja: PRISJEĆANJE NA NAŠU DREVNU PROŠLOST Kako je pad Atlantide promijenio našu Realnost OTKRIVANJE CVIJETA Sveta geometrija, Sjeme Života, Zvjezdani Tetraedar, Valni Svemir.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here