atma.hr – 52
Stres kao najozbiljnija “bolest” današnjice svekoliko utječe na naše zdravlje, a uzimamo ga zdravo za gotovo. Čak i kada odemo liječnicima oni nam kažu, to vam je od stresa. Smanjite stres i simptomi će nestati.

Da li znate da je stres prirodna i normalna reakcija našega tijela? Da je stres u malim količinama stimulirajuć i poticajan? A s druge strane da je velika količina stresa  razorna za sve naše stanice? Znate li da ste upravo vi ti koji imate moć nad stresom, a ne obratno? Znate li i to da je tijelo kemijski ovisno o stresu, tj. o adrenalinu i kortizolu? Da li vam je poznato da mijenjajući svoje poglede na svijet i na situacije kojima smo izloženi smanjujemo količinu stresa u našim životima?

Ili možda mislite da je normalno biti pod stresom pa se o tome i ne brinete previše?

Jedan vrlo važan dio našega mozga, amigdala, koju nazivamo još i emocionalan mozak, zadužena je za naše stresne reakcije i upravo ona šalje signale u nadbubrežnu žlijezdu koja pritom luči adrenalin i kortizol, dva glavna hormona stresa.

Amigdala je ta koja našem tijelu šalje znak za uzbunu i uključuje reakciju “bori se ili bježi”.  Ona je spašavala živote i omogućila opstanak ljudske vrste jer se u doba kada smo živjeli u pećinama, a stvarne opasnosti poput medvjeda spremnih na napad, vukova koji vrebaju ili nekih drugih životinja koje su nas zaista ugrožavale su bile normalna pojava upravljala je njima i automatski smo bili spremni na reakciju.

Danas mi više ne živimo u takvom svijetu, ali amigdala još uvijek postoji jer je njen zadatk ostao isti i štiti nas od stvarne opasnosti. Ali reagira i na situacije koje za nas i nisu opasne. U svim situacijama kada nas preplave emocije ona šalje signal nadbubrežnoj žlijezdi da smo u opasnosti i iako smo mi kao bića evoluirali, amigdala još uvijek nije.  Nadbubrežna žlijezda u tom trenutku luči adrenalin i kortizol i mi smo u reakciji “bori se ili bježi” a zapravo nema opasnosti, samo imamo emociju s kojom se ne znamo nositi i koju nismo naučili na pravi način otpustiti. Krv iz tijela odlazi u ruke i noge i priprema nas na borbu ili bijeg. Svi organi rade na rezervi, jer dok si u životnoj opasnosti tijelo zanima samo to da preživi. Ne zanima ga probava hrane, ne zanima ga normalan krvni tlak, ne zanima ga pravilan rad štitnjače, gušterače, jetre niti pluća, ne brine o regeneraciji i stvaranju novih stanica. Zanima ga samo to da preživi. Jer osjeća se napadnuto. I kada vi od 24 sata koja su vam darovana svakoga dana, 20 sati provedete u stresu, svi vaši organi rade na rezervi, oni samo preživljavaju.

Na taj način i nastaju sve bolesti povezane sa stresom. Srčani i moždani udari, šećerna bolest, psorijaza, dermatitis, alergija, anksioznost, depresija pa i karcinomi.

Brojna istraživanja provedena od strane stručnjakaspecijaliziranih za stres pokazuju to da je tapkanje-EFT jedna od najučinkovitijih metoda borbe protiv stresa iz vrlo jednostavnog razloga. Tapkanje nam pomaže da otpustimo naše emocije. Da otpustimo svu tu ljutnju, tugu, bijes, strah i da naša amigdala počne raditi normalno, da se ona uključuje onda kada nam prijeti stvarna opasnost, a ne opasnost koju smo mi kreirali u našem umu.

Sredinom prošlog desetljeća rađeno je istaživanje na uzorku od stotinu ljudi pod stesom. Svima je prije istraživanja uzet uzorak krvi i izmjerena razina kortizola.

Jedna skupina tretirana je razgovornom terapijom, jedna skupina tapkanjem tj. EFT-jem. Kod ispitanika koji su prošli razgovornu terapiju pomaka nije bilo, a skupina koja je tapkala 45 min izmjeren je u prosjeku 25% manja razina kortizola  u ponovnom uzorku krvi, kod nekih čak i 50 %.

Upravo zbog toga što tapkanje kao energetska metoda kojom oslobađamo naše potisnute emocije, koje i jesu glavni pokretač stresne reakcije, imamo odlične rezultate.

Od srca vam preporučam da uvedete tapkanje u svoj svakodnevan život jer tapkanjem otkanjamo svakodnevan stres na brz, jednostavan i bezbolan i potpuno prirodan način, prihvatljiv našem tijelu, bez lijekova i drugih kemijskih preparata

S ljubavlju

Danijela

Danijela Medaković
EFT praktičar & Life coach
095 7421 162
[email protected]
www.tapkanje.eu
www.danijelamedako

atma.hr – 52
Prethodna objavaTranscendentalna misterija vedskog zvuka
Slijedeća objavaMoney Reiki (Reiki novca)
Danijela Medaković, certifirani Life coach, EFT Praktičarka (obrazuje se po AAMET-ovim standardima pod mentorstvom Pike Rajnar), NLP Master i energetski psiholog u edukaciji. Kroz godine samorazvoja i rada na sebi kroz razne metode i tehnike otkrila sam i EFT koji mi je u potpunosti promijenio život i okrenuo ga naglavačke, naravno u pozitivnom smjeru. Od tada svo moje profesionalno usavršavanje i vještine i znanja kreću u smjeru EFT-ja i popularizacije ove jednostavne i učinkovite tehnika na našim prostorima. Kreirala sam tako i osnovnu radionicu tapkanja "Tapkanje za sve" koju održavam po cijeloj Hrvatskoj, kao i tematske radionice i programe "Tapkanjem do idealne težine" "Tapkanjem do financijske slobode" " Tapkanjem do ispunjujućih odnosa" i "Odtapkajte anksioznost" i više manjih tematskih radionica. Na web stranici www.tapkanje.eu pišem blog i vodim Facebook stranicu Tapkanje-EFT, pišem kolumne za respektabilne alternativne portale među kojima je prva Atma koja je zaslužna i za to što moji tekstovi, moja ideja i moja misija dolaze do vrlo širokog broja ljudi.