Foto: stocksnap.io

Uvjeravaju nas da je depresija rezultat kemijskog disbalansa u mozgu te za to propisuju medikamente koji, navodno, rješavaju taj disbalans. To nije točno. Treba znati i to da su isti ti lijekovi često nedjelotvorni pa čak i opasni za ljudsko zdravlje.

atma.hr – 78
U Americi postoje holistički psihijatri koji za depresiju, vjerovali ili ne, ne propisuju lijekove. Oni toj bolesti pristupaju na neki drugi način.

Pitate se kako je to moguće s obzirom na općepoznato uvjerenje da je depresija „opasna bolest“ koja, ako se ne liječi, može završiti i tragično? Nažalost, liječenje depresije medikamentima vrlo je unosan biznis i farmaceutska industrija na tome jako dobro zarađuje. Zato se sve većem broju ljudi, često i nepotrebno, propisuju lijekovi.

Liječenje anksioznosti i depresije bez lijekova

Dr. Kelly Brogan, američka holistička psihijatrica, kaže da je depresija itekako izlječiva i da za to uopće ne trebaju lijekovi, nego – temeljita promjena prehrane. Ova liječnica o tome je napisala i izvrsnu knjigu „A Mind of Your Own“, koja je u Americi vrlo brzo postala bestseler.

I sama je na vlastitoj koži iskusila koliko promjena prehrane može utjecati na zdravlje. Bolovala je od Hashimotova tireoiditisa i nije se mogla pomiriti s činjenicom da bi cijeli život trebala uzimati lijek Synthroid i usto se loše osjećati.

Kada je shvatila da joj klasična medicina u vezi s tim nema što ponuditi, poslušala je savjete o promjeni prehrane. I bila je ugodno šokirana rezultatima, ali i jako ljutita jer je shvatila da se o važnosti prehrane i stila života ne uči u medicinskim knjigama.

Danas je i sama zdrava žena, zahvaljujući promjenama koje je uvela.

atma.hr – 39

Kemijski disbalans ili možda ipak ne?

Uvjeravaju nas da je depresija rezultat kemijskog disbalansa u mozgu te za to propisuju  medikamente koji, navodno, rješavaju taj disbalans. To nije točno. Treba znati i to da su isti ti lijekovi često nedjelotvorni pa čak i opasni za ljudsko zdravlje, naglašava dr. Brogan.

Nažalost, antidepresivi se propisuju čak jednoj od četiri žene u reproduktivnoj dobi. To zaista tako ne bi smjelo biti. Evo što sve tvrdi dr. Brogan vezano uz depresiju:

„Ne postoji nijedna studija ili istraživanje koje bi dokazalo da je depresija uzrokovana kemijskim disbalansom u mozgu. Teorija o važnoj ulozi serotonina u depresiji nije točna. Depresija nije genetska bolest. Ona je epigenetski sindrom.

Depresija je upalni poremećaj jer često nastaje kao posljedica upalnih procesa koji ne počinju u mozgu, nego u nekom drugom dijelu tijela. Dakle, ona nije rezultat moždanog kemijskog disbalansa. Depresija je prilika da sebi počnete postavljati pitanja. Preispitajte što je to moglo dovesti do upale i neravnoteže u vašem organizmu.“

Imate li depresiju, dr. Brogan savjetuje da se zapitate zašto se tako osjećate – izvor simptoma mogao bi vas iznenaditi. To može biti vaša prehrana, neravnoteža crijevne mikroflore, loše stanje vaše štitnjače, čak i bezreceptni lijekovi za kojima često posežete.

Od supresije do depresije

Nije nimalo slučajno to što riječi supresija (gušenje, potiskivanje) i depresija imaju isti korijen. Depresija je također jedan oblik gušenja i potiskivanja (engl. pressed down).

Obično postajemo depresivni, kaže dr. Brogan, onda kada zbog nekih vanjskih okolnosti, čak i obitelji,  prešućujemo i potiskujemo svoju istinu, svoj glas, emocije, duhovne i druge prioritete…  Kada ne možemo izraziti svoju istinu, postajemo depresivni.

atma.hr – 75
Depresija „u paketu“ s kroničnim bolovima

Zanimljiv je podatak da oko 50 posto oboljelih od depresije ujedno pati i od kroničnih bolova. Takve osobe, osim antidepresiva, uzimaju i analgetike i druge lijekove. Opijati i antidepresivi, osim što su često nedjelotvorni, usto dolaze u paketu s golemim rizikom i nuspojavama te stvaraju ovisnost. Čak ni psihijatri i drugi liječnici ne znaju kako uopće djeluju ti lijekovi.

Vjeruje se, kaže dr. Brogan, da ti lijekovi malo podižu razine serotonina i dopamina, ali nitko ne zna pravu istinu o njima, a najmanje koje su njihove moguće posljedice. Mnogima se i pogrešno dijagnosticira depresija, nakon čega osoba upravo zbog dijagnoze i lijekova pada u još lošije stanje.

Dr. Brogan problem vidi i u tome što, jednom kada dobiju tu dijagnozu, pacijenti se jednostavno odriču vlastite snage i moći da išta sami riješe. To obično objašnjavaju time da „su to ionako geni, suđeno mi je da ovu bolest trpim cijeloga života“. Istina je, nasreću, ljepša i optimističnija od toga. Depresija nema nikakve veze s genima.

Umjesto lijekova – promjena prehrane!

Zapadnjačka prehrana koja se bazira na prerađenoj hrani lišenoj hranjivih tvari i nutrijenata stvara izvrsnu podlogu za pretilost, dijabetes i srčana oboljenja. Takva hrana u organizmu pokreće upalne procese, koji se negativno odražavaju i na sposobnost pamćenja i moždane funkcije. To u konačnici može dovesti do depresije ili pak pogoršati njene simptome.

Dr. Brogan svojim pacijentima koji pate od depresije preporučuje posebno osmišljenu prehranu, koja se bazira na organskim namirnicama. Također, treba paziti na unos vitamina B12, cinka, magnezija, esencijalnih masnih kiselina jer se njihove razine u organizmu odražavaju na cjelokupno zdravlje pa tako i raspoloženje.

atma.hr – 78
Važnost „drugog mozga“

Naš crijevni mikrobiom naziva se i našim „drugim mozgom“, koji preko određenih kemijskih signala komunicira s mozgom.

I dok se prije vjerovalo da anksioznost i depresija dovode do crijevnih oboljenja, danas znamo da je situacija zapravo obrnuta. Studije su pokazale da se zdravlje crijeva izravno odražava na zdravlje našeg mozga.

Također, osobe oboljele od depresije često govore o naglašenom osjećaju umora, moždanoj izmaglici, tuposti, jako naglašenom PMS-u i konstipaciji. Sve su to zapravo simptomi upalnih procesa i lošeg stanja crijevnog mikrobioma.

Hrana koja izaziva upalna stanja i „hrani“ depresiju:

  • procesirana hrana i gotova jela
  • bijeli šećer
  • mliječni proizvodi
  • gluten
  • žitarice
  • soja
  • kava
  • alkohol

Dr. Brogan savjetuje da ove namirnice izbacite barem na mjesec dana kako biste „resetirali“ organizam. Nakon toga provjerite kako se osjećate. Zatim možete eventualno uvesti jednu od ovih namirnica te obratite pažnju na to kako se osjećate. Ipak, najbolje bi bilo trajno eliminirati ovu hranu.

Detoks i meditacija

Uz promjenu prehrane jako je važan i detoks organizma, koji, prema dr. Brogan, uključuje klistiranje kavom. Za detoks organizma mogu se koristiti i soda bikarbona, epsomska ili gorka sol te četkanje kože.

Svaku od tih metoda dr. Brogan smatra dobrom i poželjnom, no najveća je pobornica klistiranja kavom, koje se uspješno primjenjuje i u sklopu Gersonove terapije u liječenju raka. Osim prehrane i detoksa, ova liječnica preporučuje i svakodnevnu trominutnu meditaciju, tijekom koje ćete biti posvećeni samo sebi, u potpunom miru i tišini.

atma.hr – 39

Čišćenje emocija

Dr. Brogan kaže da se depresiji ne trebamo opirati. Najbolje je „podići bijelu zastavicu“, prepustiti se i dopustiti da isplivaju teške emocije koje smo godinama potiskivali. Ako vam se plače i očajni ste, dopustite si to, isplačite se, vičite iz svega glasa, što god, pustite da sve iz vas izađe.

Nemojte sebe osuđivati zbog tuge, ljutnje i sličnih „negativnih“ emocija jer sve te emocije sastavni su dio života svakoga čovjeka i svaka od njih ima svoje mjesto i u vašem životu. Bez njih ne biste bili potpuni i kompletni, stoga je jako važno proživjeti ih i otpustiti.

I koliko god vam se situacija u početku činila bezizlaznom, uz dobru hranu, detoks, meditaciju i čišćenje emocija, malo-pomalo stvari će sjesti na svoje mjesto.

Dajte si vremena i svakako potražite pomoć i podršku ako je to potrebno.

alternativa-za-vas

72 PRVA POMOĆ ZA EMOCIJE

banner za knjige prva pomoc za emocije