VASTU-NAUKA O STANOVANJU I GRADNJI

Piše: Margito Jušić ing. građ., đotiš te vastu savjetnik i projektant
Tvrtka MALI GANEŠ (www.maliganes.hr)

Drevna vedska znanost pomaže stanovnicima nekog prostora postići harmoniju i sklad povezanu i usklađenu s prirodom, a u njenim su načelima i odgovori zašto se stanovnici i nekih lijepih, luksuznih stanova, kuća i poslovnih prostora mogu osjećati nesretno, bolesno i loše

atma.hr – 52
Vastu je drevna vedska znanost o stanovanju koja nudi najtemeljitije znanje o arhitekturi povezano s čovjekom i prirodom, a temelji se na vječnim prirodnim zakonima, zakonima koji su bili isti prije 1000 godina i koji će biti isti za 1000 godina.  Potječe iz Veda.  Nastala je iz korijenske riječi „vas“ što znači živjeti ili postojati. Cilj vastu znanosti je da se nemanifestirana energija univerzuma pretvori u manifestiranu koja će omogućiti stanovnicima koji će tu boraviti, da postignu sklad i harmoniju u svom životu, a sve sa povezivanjem i usklađivanjem sa prirodom.

U današnje vrijeme, u kojem su arhitektura i građevinarstvo pod utjecajem težnje za dokazivanjem, luksuzom, veličinom, ljudi se osjećaju sve manje ugodno u svojim kućama. Zato je Vastu danas aktualniji nego ikada. Imamo lijepe, velike, bogate kuće i poslovne prostore, a često se osjećamo nesretno, bolesno, odnosi su nam loši, postoje stalne prepreke u životu, puno toga ide teško. Da li je to dovoljno da se zapitamo što ne vrijedi, te što se može promijeniti? Vastu sigurno daje rješenje koje može promijeniti naše živote.

atma.hr – 75
Vastu je svaki omeđen prostor, od pisaćeg stola preko stana, zemljišta, do grada i kontinenta

U ovom pojavnom svijetu svaki omeđen prostor je Vastu pa tako sve što ima granice i može se izmjeriti naziva se Vastu. To znači da pisaći stol se može oblikovati prema istim principima kao dnevna soba ili cijela kuća. Tako i zemljište podliježe istim zakonitostima. To na isti način vrijedi za grad, državu i kontinent.  Zakoni živog prostora prožimaju sve dimenzije i imaju univerzalni karakter. Neke stvari na nas djeluju manje dok neke djeluju vrlo jako jao npr. kao prostor u kojem živimo.

Šta se događa u prostoru u kojem boravimo?

Po shvaćanju vedske metafizike prostor je usko povezan sa sviješću. Unutarnji prostor našeg duha i vanjski prostor našeg zapažanja odijeljeni su vrlo tanahnom granicom ega. Na dubljoj razini prostor i svijest nisu različiti jedno od drugoga.

Boraveći u omeđenom prostoru stvara se elektromagnetsko polje čija energija se izmjenjuje s ukućanima. Po Vedama svaki takav prostor ima svjesnost i živ je, te tu boravi duša prostora Vastu Puruša. Tako je nastala Vastu Puruša mandala koja simbolizira živi kozmički prostor koji se putem arhitekture manifestira na zemlji. Najpoznatija mandala ili polje energije, koje se koristi za stanovanje i rad, je mandala veličine 9×9 polja koja ustvari nemanifestirani univerzum pretvara u manifestiranu energiju.

atma.hr – 75
Feng Shui proizišao je iz vedskog znanja o Vastuu

Još davno, Nikola Tesla je rekao da ako želimo ići dublje u strukturu svemira uvijek ćemo doći do energije, vibracije i titraja. Sve to po principu rezonancije prenosi se od prostora na ukućane, po sistemu dvije zvučne vibrirajuće vilice gdje kada zavibriramo jednu i druga poprima istu vibraciju, tako da se vibracija prostora gdje boravimo prenosi na nas preko aure i psihe, pa tako možemo biti blokirani za sreću, uspjeh, karijeru, novac, imati teškoća u odnosima ili sa zdravljem, loše ili nemirno se osjećati u prostoru ili možda imati stalni osjećaj težine. Sa druge strane skladno oblikovani prostor prema prirodnim Vastu principima prenosi na stanovnike vibracije mira, sreće i ljubavi.

Svaka neravnoteža u vašem domu ogledat će se u neravnoteži u vašem životu, a po zakonu usklađivanja energije, frekvencije i vibracije. To je prirodni zakon. Naša vanjska manifestacija stvara unutarnju, ali vrijedi i obratno. Naša unutrašnja svijest je u stalnoj interakciji sa vanjskim prostorom.

Još jedna zanimljivost, a manje poznata, da je feng shui proizašao iz vedskog znanja o Vastuu gdje vastu datira mnogo ranije, čak od prije 5000 godina. Između jednog i drugog znanja ima sličnosti ali i puno razlika.

Vastu se temelji na putanji Sunca i Mjeseca, klimatskim utjecajima, magnetnom polju Zemlje, točnoj orjentaciji prema stranama svijeta, utjecaju sile teže, utjecaju kozmičkog zračenja, energetskim mrežama i rešetki Zemlje, utjecaju pet elemenata, suptilnim tokovima energije, utjecaju devet planeta, utjecaju 27 zvijezda, utjecaju vodenih tijela i vjetra te termalnoj energiji, energiji građevinskih materijala, utjecaju viših stvorenja.

atma.hr – 75
I kuće su žive – harmonične ili bolesne

Kao što naš unutarnji prostor tijela koji je ograničen kožom, osjeća i vibrira, isto tako kuća osjeća i vibrira. Prema dr. V. Ganaphati Staphatiju, ponajvećem vastu arhitektu i autoritetu izvornog autentičnog Vastua, svih vremena, objekt bez primjene vastu principa, je bolestan. To znači da njegova svijest nije u harmoniji sa vanjskim univerzumom niti sa stanarima, a što znači da stanari nisu povezani sa prirodom i univerzumom te neće iskusiti moguće dobrobiti. Bolestan objekt može crpiti energiju od stanara ili vlasnika, pokušavajući se boriti, na neki način, za svoj život. No rezultat će biti da se na kraju njegov stanar počne boriti za svoj život. Još jedna Ganapathijeva izjava je: „Kada se izolira sveprožimajući prostor i ograniči strukturom sa četiri zida, što se misli na građevinu, tada iz toga nastaje živi prostor i on pulsira određenim redom, a što značajno utječe na čovjeka i njegovu sudbinu”.

Osjetljivi smo na strane svijeta

Jedan od ključnih elemenata vedske Vastu arhitekture je spoznaja da je ljudski mozak osjetljiv na strane svijeta, pogotovo na istok-smjer izlaska sunca te sjever-smjer magnetne energije Zemlje. Drevni tekstovi kažu da naš mozak najbolje funkcionira kada smo prilikom bilo kakvih aktivnosti okrenuti prema istoku i sjeveru te kada su naša kuća i glavni ulaz okrenuti prema istoku i sjeveru. Najsnažniji izraz i utjecaj prirodne energije  dolazi od jutarnjeg izlazećeg sunca. Mnogobrojna znanstvena istraživanja kao i mnogobrojna osobna iskustva, potvrđuju ove drevne Vastu koncepte te pokazuju da nas naš mozak snabdijeva informacijama o fizičkoj orijentaciji i u zatvorenom prostoru i u vanjskom okruženju, gdje se točno nalazimo i prema kojoj strani svijeta smo okrenuti.

Glavni Vastu principi temelje se na većoj otvorenosti i lakoći sjeveroistoka, istoka i sjevera pošto nam sa te strane dolaze životne iscjeljujuće energije, te shodno tome veća zatvorenost i težina jugozapada, juga i zapada (i  balans između tih strana),  na slobodnom i otvorenom centru pošto je on povezan uz bindu točku iz koje nastaje sve, bitna je pozicija ulaza u prostor ili kuću, raspored otvora, pozicija wc-a i vodenih tijela, pozicija kuhinje i vatrenih tijela, pozicija spavanja, pozicije svih ostalih aktivnosti u prostoru koje bi trebalo da budu smještene u skladu sa svojom funkcijom,  građevnim materijalima, nagibu cijelog zemljišta te na vanjskom prostoru gdje također treba poštivati značajke prirodnih Vastu principa te čitav niz drugih čimbenika. Kod postojećih objekata se ide na ispravljanje određenim korekcijama i poboljšanjima dok se kod projektiranja novog objekta usklađuje sve od samog početka, odnosno, od odabira lokacije i terena za gradnju, projektiranja objekta te gradnje u skladu sa prirodnim Vastu principima.

atma.hr – 75
Promjena u prostoru mijenja život ukućana

Na to rješenje daje vedska filozofija jer vanjska situacija koju susrećemo u našem životu ogledalo je osobne svijesti. Zbivanja koja se događaju u našem životu te okolina koja nas okružuje, a tu spada i prostor u kojem boravimo, zrcale naša unutrašnja stajališta. Možemo reći da prostor svojom strukturom i vibracijom materijalizira energiju i našu unutrašnju svijest. Prema tome, naša sadašnja stambena situacija u uskoj je vezi sa zadacima naše trenutne životne priče. Mijenjanjem kvalitete prostora u kojem boravimo mijenja se naša unutrašnja svijest, a sa time i vanjske manifestacije i događanja u životu.

Manifestacija sila svemira u materijalnu formu prostora

Prva podjela bila bi na tri gune:  Satva – sila istine, evolucije i smisla na sjeveroistočnom dijelu prostora koji treba biti najčišći te nositi kvalitetu jasnoće i prostranosti, u njemu se odvijaju stvaralačke te duhovne aktivnosti i učenje;  Tamas – sila nepokretnosti i uništavanja na jugozapadnom dijelu prostora koji prima najmanje svjetla pa je pogodan za spavanje te podnosi najveću težinu ( teški namještaj i sl.); Rađas – dinamička pokretačka sila na sjeverozapadu i jugoistoku prostora, a to su pokretni smjerovi koji sadrže najviše energije pa se koriste za aktivnosti koje koriste energiju i pokret npr. kuhanje, pričanje, tjelesni rad.

Druga podjela na pet elemenata (od najfinijeg prema najgrubljem): Eter – središte prostora, slobodno i otvoreno; Zrak – sjeverozapad, relativno slobodno i srednje otvoreno; Vatra – jugoistok, relativno slobodno i srednje otvoreno; Voda – sjeveroistok, maksimalno slobodno i otvoreno;  Zemlja – jugozapad, teško i zatvoreno.

Treća podjela prema devet planeta: Jupiter – sjeveroistok, lagan i otvoren; Sunce – istok, lagan i otvoren, Merkur – sjever, lagan i otvoren, Mjesec – sjeverozapad, relativno lagan i srednje otvoren, Venera – jugoistok, relativno lagan i srednje otvoren, Mars – jug, relativno težak i zatvoreniji, Saturn – zapad, relativno težak i zatvoreniji, Rahu – jugozapad, težak i zatvoren, Ketu – jugozapad ili sjeveroistok.

atma.hr – 75
Uspostavljanje balansa

Najbitnije je uskladiti ravnotežu između dvije nasuprotne strane u prostoru jer energija se najsnažnije prenosi s jedne na drugu stranu, odnosno ona struji. Tako s obzirom na našu klimatsku zonu i podneblje, ako je npr. jug dosta otvoren (prozori, staklene stijene itd.) tada je potreban balans na sjeveru pa bi sjever trebao biti barem isto toliko otvoren ili još otvoreniji. Problem se javlja ako je jug jako otvoren, a sjever potpuno zatvoren. Tu su prirodni principi potpuno poremećeni.

Može se reći da se prema načelima o kojima govorimo, život sastoji od jedne trećine koju sačinjavaju karma (sudbina ili genetske predispozicije), druge trećine koju sačinjava Vastu (uređenje životnog prostora prema prirodnim zakonitostima), te treće trećine koju sačinjava slobodna volja. Zaključak je da uz pomoć slobodne volje promijenimo Vastu, a tada će to utjecati na našu karmu odnosno sudbinu.