atma.hr – 52
Koliko je đumbir zdrav i koliko ga rado doktori preporučuju odavno nam je poznato, a kako da ga uzgajati kod kuće uči nas blokerka Kristina. Na blogu dreamstateinspiration.blogspot.com osim što možemo upoznati dio Amerike iz kuta jedne mlade djevojke Kristine iz grada Portlanda u unutrašnjosti Oregona, možemo naći i zanimljive tutorijale, a jedan od njih će zainteresirati i mnoge od vas koji se volite baviti vrtlarstvom.

“Zasadite đumbir kod kuće!”, naziv je blog posta u kome Kristina detaljno objašnjava kako posaditi korijen đumbira u posudi za cvijeće te ga redovito zalijevati dok ne dobijete plod za uporabu.

Jedini materijal koji će vam trebati je posuda sa zemljom i kupljeni korijen đumbira koji po svom obliku podsjeća na ljudsku šaku. Najbolje je izabrati “ruku” sa što više “prstiju”. Kako biste dobili što više plodova, neophodno je izlomiti pipke đumbira na više dijelova.

atma.hr – 52
djumbir

Sadnja je laka: stavite u posudu jedan “prst” đumbira i ne zaboravite da mora biti na površini zemlje. Pazite da ne zatrpate đumbir zemljom jer to je glavni trik da vam sadnja uspije. Zalijevajte često. Ne traži dosta svjetla, ali traži toplinu.

Kristina savjetuje da ga posadite kao kućnu biljku u ranu jesen, a kada dođe proljeće da ga prebacite u vrt. Prilikom prijenosa biljku iz posude u vrt, neophodno je izabrati mjesto s rastresitom zemljom te je potrebno i redovito zalijevanje.

Kristina tvrdi da se ne trebate brinuti oko štetočina i ostalih problema koji mogu napasti biljku.

Ukoliko se brinete o svojoj biljci po Kristininim savjetima, zeleni izdanak đumbira može narasti od 60 do 120 cm. Ostavite da izdanak raste od 3 do 5 mjeseci prije nego počnete koristiti nove gomolje koji će se pojaviti u zemlji.

djumbir-1

Izvor: lisa.rs