Designed by Freepik


Widget not in any sidebars

Zahvalnost nije samo lijepa riječ ili lijep gesta kojom uzvraćamo na ljubaznost.

Zahvalnost ne treba biti ni rezultat onoga što nam se događa, već stav koji njegujemo praksom – što znači da smo zahvalni svima, bez obzira na to smatramo li da oni to zaslužuju ili ne.

Zahvalnost je ono što frustraciju zamjenjuje spokojstvom, radošću i srećom, jer sve što vam se dogodi shvaćate kao lekciju i blagoslov i ono što ste nekada smatrali štetnim i nepravednim shvaćate da je plod vašeg nerazumijevanja i pogrešne percepcije.

“Zahvalnost je impuls koji naše mentalne mehanizme može preokrenuti od opsesije do spokoja, od beznađa do kreativnosti, od straha do ljubavi,” napisala je dr Joan Z. Borysenko.

“Sposobnost da se opustimo i budemo prisutni u trenutku dolazi prirodno kad smo zahvalni.”

“Zahvalnost znači usporiti korak, otvoriti osjetila za svijet koji vas okružuje i osjetiti utjecaj koji svijest o svemu tome ima na svaki trenutak vašeg života koji će tek uslijediti,” napisala je Amy Dean, autorica i govornica na temu samopouzdanja, obiteljskih odnosa i oporavka od disfunkcionalne prošlosti.

Postoji jednostavan test kako zahvalnost djeluje – ne možete biti istodobno zahvalni i nesretni, ne možete istovremeno osjećati zahvalnost i nezadovoljstvo.

To je zato što je ključni aspekt zahvalnosti – ljubav. Zahvalnost, također, povećava sposobnost da dajete, da ispunjavate potrebe i želje bez očekivanja da ćete dobiti nešto zauzvrat. Međutim, zahvalnost nije isto što i olakšanje.

Možete biti zahvalni na svom životu, poslu, prijateljima, ali osjećati olakšanje jer niste bolesni. Zahvalnost je ukorijenjena u istini u vama, a olakšanje u strahovima i strepnjama. Olakšanje implicira da bi nešto moglo krenuti naopako, ali da je trenutno u redu. A zahvalnost potvrđuje da ništa ne može krenuti naopako i da nema nešto što treba popraviti.

U nekim izazovnim situacijama, zahvalnost nas navodi da bolje sagledamo što nam se događa i da napustimo svoje stare predstave o tome. Tako ona postaje preokret uma, promjena orijentacije, svjesna predanost ljubavi i prihvaćanju svijeta onakvim kakav jest.

Izražavanje zahvalnosti traži od nas da se dublje zagledamo u svoj život i da u njemu vidimo one dobre i lijepe stvari, obogaćujući tako živopisno platno života.

atma.hr – 39

Zahvalnost i povjerenje su povezani.

“Da bih bila zahvalna za sve u svom životu, moram vjerovati da svemir ima smisao, da je sve u mojoj duši odabrano kako bih za svog životnog vijeka postigla najviše dobro,” napisala je Julie Kin, profesorica na državnoj Sveučilištu Ferris u Michiganu. Ako su nam srca ispunjena zahvalnošću, u njima nema mjesta za strah. Tu su samo mir, ljubav, oprost i razumijevanje.

A zar to nije prava suština života? Uz zahvalnost, svaki novi dan postaje ispunjen mogućnostima koje vas čekaju, postaje prilika za početi ispočetka. Dobivate novu šansu da budete još bolji, još divniji – zar to nije blagoslov? Potrebni ste ovom svijetu i život vam je zahvalan. Sada je vrijeme da i vi budete zahvalni za svoje postojanje.

U knjizi “Zahvalnost kao način života” Louise L. Hay možete pronaći ispovijesti poznatih profesora, iscjelitelja i javnih osoba o tome kako im je zahvalnost promijenila život.

Pripremila: Jasmina Stojanović
Izvor: lovesensa.rs

atma.hr – 39