Foto: pixabay.com

Riječ karma dolazi od sanskrtske riječi Kri što znači činiti. Svako naše činjenje pohranjuje se u nesvjesne spremnike koji se u indijskom pojmovlju zovu alaya ili yogi-vasane (nesvjesne klice).

U jyotishu Chandra (Mjesec) vlada astralnim tijelom koje stvara i priprema novu inkarnaciju na temelju našeg sadašnjeg djelovanja. Ipak, karma nije nesvjesno vraćanje dobrih i loših djela. Ona nas usmjerava prema spoznaji, jedinom cilju čovječanstva. Stoga je cilj svakog čovjeka spoznaja, a ne uživanje.

atma.hr – 52
Naime, traženje sreće u zadovoljstvu jest pogrešno razmišljanje koje donosi patnju. Ono što naša psihologija još nije ni dotakla jest činjenica da je naš karakter zbir doživljenih dojmova zadovoljstva i patnje. Oni se izmjenjuju s obzirom na razdoblja u kojima se nalazimo, pa tako ako smo u lošem razdoblju mi ne samo da proživljavamo loše akcije već ih identificiramo s našim prijašnjim lošim tendencijama koje smatramo našim pravim Ja. Zbir tih dojmova pokazuju nam grahe (planete) u karti. Joga te dojmove zove rage (sjećanje na zadovoljstva) i dveša (sjećanje na prošla loša iskustva). Oba iskustva izazivaju uklještavanje svijesti ili patnju.

Stoga je karakter nekog čovjeka agregat dojmova spremljen u alayi ili samskarama (podsvjesni spremnici) iz kojeg se stvara novo astralno tijelo (Mjesec) buduće inkarnacije. Kada na putu uočimo tu činjenicu tada shvaćamo da su bol i zadovoljstvo učitelji koji nas vode prema jedinom mogućem cilju – spoznaji. Pojedine grahe (planeti) su utjelovljenja naših akcija, tj. one nam kao kolorit boja pokazuju naličje svake pojedine karme. Neki u sebi nose vatrene dojmove akcija, pa čovjek provodi život u akciji poput znaka Ovna, dok neki nose intelektualne impresije, pa su u ovom životu znanstvenici. Takvu pojavu najviše možemo primijetiti kod djece koja s lakoćom postižu odlične rezultate u školi i na fakultetu. Naša znanost još uvijek to promatra s materijalističkog diskursa, pa govori o nasljednim genima dok jyotish govori o nasljednim impresijama koje su pohranjene i zapisane u grahama (planetima), ponajviše u Chandri.

Mnogi duhovni tragaoci proživljavaju težak život što se da iščitati iz natalne karte jer se iz patnje najlakše uči, odnosno koraci prema spoznaji su ubrzani kada je takav život. Stoga impresije pospremljene u Chandri (Mjesecu) brzo bivaju spržene snagom tapasa (meditacije), a sjemenke ili nesvjesni spremnici (bidje) više ne mogu proklijati u novu karmu i inkarnaciju. Zato mnogi učitelji koji dostignu nirvakalpa samadhi (bez nesvjesnih sjemenki ili spremnika) ne mogu dugo ostati u tjelesnom obliku, jer tijelo, odnosno astralno tijelo (Mjesec) postoji sve dok postoji karma. Također, Saturn je simbol karme ili akcije, ako je osoba završila s akcijama ona se ne vraća.

Njihova inkarnacija u ovome životu jest milost u kojoj pokušavaju ljudima objasniti da patnja nastaje zbog krivog razmišljanja i djelovanja. Takvi tragaoci su dokinuli djelovanje graha (planeta) jer oni su spoznajom dokinuli dojmove i akcije prošlih života. Takva promjena izaziva mnoge tjelesne promjene, jer primiti takvu moć spoznaje u sebe ima snagu preuzimanja karme drugih ljudi što nam svjedoče mnogi spisi kako na Istoku tako i na Zapadu.

atma.hr – 52
Navamsha – karta duše

U jyotishu karmu koju smo naslijedili promatramo iz Navamshe dok u natalnoj karti promatramo kako se dobivena karma manifestira. Ovakav pogled nudi nam slojeviti pristup i zbog toga tumačenje našeg puta u ovome životu nudi puno više podataka, nego kad neki događaj promatramo iz samo jednog kuta. Postoji nekoliko metoda koje nam nude promatranje Navamshe ili karme za ovaj život: od promatranja vladaoca devete kuće, do, recimo, metode koja znak Navamshe postavlja u chart i broji dva mjesta od znaka u chartu.

Zašto dva mjesta? Broj devet u navamshi je dharma, (naravni zakon), a broj deset je karma, kada brojimo udaljenost od devete do desete kuće dobivamo dva mjesta koje odbrojimo u natalnoj karti od znaka Navamshe. Naime, ako je Navamsha kuća dharme i zasluga iz prošlog života, onda moramo vidjeti kako ona funkcionira u natalnoj karti. Stoga, ako ste u natalnoj karti Strijelac, a Navmasha vam je u Ovnu, onda od Ovna (a to je peta kuća u chartu) zbrojite i dobijete šestu kuću. To znači da osoba mora pomagati drugima, a planete (grahe) i vladaoc šeste kuće nam govore kako će to osoba činiti. Naravno, i drugi pokazatelji moraju o tome govoriti, odnosno potrebno je sagledati kartu cjelokupno, kako bi se ustvrdilo kako i na koji način će se odvijati taj proces.

atma.hr – 52
Ono što je bitnije, a na što se premalo obraća pažnja jest čišćenje tih podataka iz naše memorije pohranjene u astralnom tijelu, odnosno u alayi – nesvjesnim spremnicima. Najlakši sustav čišćenja jest redovna meditacija i ispravan život, te tehnike s kojima osvještavamo obrasce poput Jungove psihoterapije jer tako kroz duže vrijeme brišemo loše podatke. Tako čistimo živčani sustav i pripremamo tijelo za iskustvo samadhija (prosvjetljenje) kojih ima nekoliko, odnosno možemo doživjeti samadhi, ali ne spaliti nesvjesne spremnike ili sjemenke, dok je ono najdublje iskustvo kada ih potpuno spržimo. Tada nastaje iskustvo koje briše razlike između subjekta i objekta, gdje se duša prisjeti svih svojih prošlih života. Tada druga bića jedino mogu biti sagledana kao božanska, gdje prosvijetljeni vidi da je svaki čovjek nakupina zadovoljstava i bola, a ispod te koprene uočava božansko naličje svakog bića.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

Prethodna objavaUnutarnji kritičar je vaš prijatelj, a ne neprijatelj
Slijedeća objavaEvo kako ćete uočiti narcisa – 13 znakova za prepoznavanje
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.