Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Bit karme je osvještavanje ili poduka, a ona se ponaša isto kao nesvjesno. Razvijanje uloge promatrača kao najvažniji segment razvoja daje nam mogućnost sagledavanje sebe kroz reakcije i postupke kroz koje promatramo kako reagiramo i doživljavamo sebe i svijet.

atma.hr – 78
Karma u ovom životu je isporuka djela iz prošlog života, a nesvjesno prema Jungu sadrži neosviještene dijelove osobnosti koju osoba kroz različite životne traume osvještava. Bit karme je osvještavanje ili poduka, a ona se ponaša isto kao nesvjesno. Dakle, za Junga, ono što nije osviješteno postaje sudbina, dakle, sudbina i karma jedan te isti je pojam.

Uzmimo jedan primjer, osoba ima Saturna ili karmički planet u sedmoj kući. To znači da će osoba susresti partnere iz prošlog života koje je povrijedila. Netko bi zaključio, osoba neće imati sreće u odnosima.

Ipak, Marta je bila u jako dobrom razdoblju, točnije u doba Jupitera koji je bio dobro postavljen i ona je u tom razdoblju imala dobre odnose, ali se ponašala kao i u prošlom životu neodgovorno ili nesvjesno. Nakon toga, došlo je razdoblje karmičko razdoblje Saturna koje traje 19 godina.

Susrela je na početku razdoblja karmičkog partnera koji ju je prevario, a  nakon pet godina ostavio. Kada je bila na jyotishu prije Saturnovog razdoblja, tumačenje joj je bilo zabava. Svaka bol, prekid, donosi inicijaciju ili buđenje spoznaje.

atma.hr – 39

Bilo je to veliko otrežnjenje, jer je s tim partnerom dobila dijete i njen svijet je odjednom postao noćna mora. Ubrzo nakon toga, ponovno je srela karmičkog partnera, dogodio se isti scenarij, jedino što nije u toj vezi dobila dijete.

Bilo bi najlakše reći to je karma, ali to je iskrivljena slika. Saturn je naša Sjena, ono što ne vidimo, ono što će nas dovesti do svjesnosti, ili ono što nam treba za transformaciju. Marta je nakon tih prekida završila psihoterapiju i postala psihoterapeut.

Saturn je bio inicijacija, on je element koji nedostaje, on je struktura, vlada kostima, a kroz taj transformacijski element ili sol (Saturn), jedino možemo napraviti promjenu u životu.

Marta je shvatila da je taj Saturn u sedmoj kući ustvari mit o zaljubljivanju koji ju je odveo do stvarne ljubavi prema čovjeku. Većina živi tako da se ljuti na sreću ili nesreću tj., karmu. Saturn, unatoč tome što je nosilac karme, ustvari predstavlja ono skriveno ili kako bi rekli alkemičari, u njemu se skriva zlato spoznaje.

Kršćanstvo je Zapad odbacio, a istočne religije zaživjele su djelomično. Alkemijski- astrološki pristup kojeg je Jung osuvremenio, nudi nam da ono duhovno provjerimo, vidimo kroz snove i astrologiju i na tim temeljima promatramo karmičke obrasce.

atma.hr – 78
Vjera bez spoznaje je prazna, a ovi pristupi kao kod Marte daju nam snažnije i dublje uvide u razloge postojanja. Marta više nije optuživala sudbinu, napustila je model partnera u kojima je nalazila nepovjerenje i vidjela što donose stvarni odnosi u kojima je pronašla način kako da što bolje vidi sebe, jer ljubav je razotkrivanje.

Razvijanje uloge promatrača kao najvažniji segment razvoja daje nam mogućnost sagledavanje sebe kroz reakcije i postupke kroz koje promatramo kako reagiramo i doživljavamo sebe i svijet.

Nikola Žuvela, jyotish savjetnik i terapeut
http://vedski-jyotish.net/

86 NIKOLA ŽUVELA

Knjige autora: Nikola Žuvela


nikola zuvela jyotish i djelovanje shanija

nikola zuvela o ljubavi

nikola zuvela muskarac i zena u procjepu

nikola zuvela katalog samozavaravanja


Prethodna objavaKada je čovjeku svejedno i nema inspiracije ni strasti…
Slijedeća objavaPrimijenite OVO sada – pravo je vrijeme! “Vještina oslobađanja” japanske kraljice urednosti
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.