U trenutku našega rođenja planeti su se našli točno u određenim položajima u znakovima, kućama i zvijezdama, dajući nam svoje osobine. Te osobine mogu biti “dobre” ili “loše” s obzirom na karmu ili akcije koje smo učinili u prošlim životima.

U nekom razdoblju našega života sve nam jednostavno ide od ruke, dok u drugom nailazimo na veće ili manje prepreke i probleme. Đjotiš nam putem razdoblja s kojima vladaju određeni planeti daje mogućnost da saznamo koja će razdoblja biti povoljna, a koja nepovoljna za nas, kako bismo mogli ispravno usmjeravati svoje aktivnosti.

Sada ćemo govoriti o jednoj posebno važnoj temi, a to je kako razumjeti đjotiš, tj. kako shvatiti informacije koje dobijamo iz čitanja nečije natalne karte.

Pa, krenimo redom, i pogledajmo što je to uopće natalna karta? Natalna karta ili Raši Kundali prikaz je nebeskog svoda u trenutku nečijeg rođenja. U njoj su zabilježeni položaji planeta (graha) u određenim znakovima (rašijima), kućama (bhavama) i zvijezdama nekretnicama (nakšatrama). Njihovi medusobni odnosi tvore mnogo različitih tumačenja s obzirom da imamo 9 planeta, 12 zodijačkih znakova, 12 horoskopskih kuća te 27 zvijezda. Planeti su aktivna načela, a znakovi, kuće i zvijezde pasivna. U trenutku našega rođenja planeti su se našli točno u određenim položajima u znakovima, kućama i zvijezdama, dajući nam svoje osobine. Te osobine mogu biti “dobre” ili “loše” s obzirom na karmu ili akcije koje smo učinili u prošlim životima. Tako je svaka povoljnost u našim životima zaslužena, a također i problemi i poteškoće koje nam dolaze. Npr., ako je Mangal ili Mars u trenutku našega rođenja bio u dobrom položaju, mi ćemo imati dovoljno energije, moći ćemo se izboriti za naše ciljeve i stavove, imat ćemo ambicije u optimalnim razmjerima. No, ako je on bio nepovoljan, tada ćemo postati previše agresivni, nestrpljivi, ljuti, nemirni, svadljivi, previše ambiciozni i sl. Isto načelo možemo primijeniti za sve ostale planete. Npr., povoljna će nam Venera dati zadovoljstvo na emocionalnom planu, dok će nam njezina nepovoljna strana stvarati probleme u ljubavnom životu.

Planeti kao učitelji

Za planete se kaže da su oni “Gospodari karme” koji u trenutku našega rođenja postaju prema nama skloni ili neskloni, već prema našoj prijašnjoj karmi. U vedskim tekstovima planeti su božanstva koja vladaju s određenim prirodnim ili božanskim zakonima. U skladu s time poštujemo li ili kršimo njihove zakone, dobijamo odgovore u vidu ugode ili neugode, bilo vanjske u obliku bolesti, siromaštva i sl., ili unutarnje u obliku mentalnih ili psihičkih problema i neravnoteža. No nemojte me pogrešno shvatiti, planeti nemaju namjeru da nas kazne. Oni imaju ulogu da nas nečemu poduče. Nažalost, većina nas uči upravo na problemima i osobnim krizama, kada sva naša uvjerenja i stavovi, često pogrešni, padaju u vodu te ih počinjemo mijenjati. To je početak novoga života kada se lagano počinjemo okretati duhovnosti i duhovnom pogledu na svijet.

Osobe, čiji horoskopi pokazuju više “nepovoljnih” položaja planeta, često imaju više mogućnosti za duhovni napredak i rad na sebi od osoba čiji su horoskopi “povoljni”. Dakle, sada smo došli do pojmova “povoljno/nepovoljno” s kojima se danas često susrećemo. Ovi pojmovi proistječu iz našeg pogrešnog poimanja svijeta kojega doživljavamo kao skup dualnosti ili suprotnosti: crno/bijelo, dobro/loše, hladno/vruće, itd. Drevni vedski spisi govore da ove dualnosti postoje samo u ovom materijalnom svijetu koji je zapravo privid ili iluzija (maya). Kako postupno napredujemo na duhovnom planu, povećavajući svoju svijest, tako sve manje svrstavamo događaje u našem životu kao dobre ili loše. Drugim riječima, mi se uzdižemo iznad našega horoskopa, iznad utjecaja planeta.

Slobodna volja i vrijeme

Drugi važan pojam za razumijevanje djotiša pitanje je slobodne volje na temelju koje možemo nešto mijenjati u svojim životima. Na ovom području danas se uvelike “lome koplja”. Uglavnom, glede ove problematike imamo dvije krajnosti: jedna je da se ništa ne može mijenjati, a druga je da se baš sve može mijenjati. Moje je mišljenje da se prava istina nalazi negdje između. U svakom slučaju, mi možemo mijenjati naše unutarnje stavove, ukloniti svoje negativne osobine te na taj način stvoriti preduvjete za dolazak boljih situacija. Valja naglasiti da se to postiže jedino prakticiranjem yoge ili neke druge duhovne tehnike, a ne pukim intelektualiziranjem kako u budućnosti nećemo ponoviti istu lošu stvar. Ali neke okolnosti u našim životima, koliko god se trudili, ne možemo mijenjati jer su one pod utjecajem tzv. nepromjenjive karme koju jednostavno moramo odraditi. No možemo si pomoći na taj način da na takve okolnosti gledamo indiferentno te ne dozvolimo da nas ti događaji odviše pogađaju. Ovakav stav ponovno ovisi o razini naše svijesti, pa upravo stoga đjotiš toliko naglašava duhovni rad na sebi.

Sljedeći važan pojam u đjotišu je pitanje vremena. -jotiš se temelji na tzv. “Hora šastri” što u prijevedu sa sanskrita znači “Spis o vremenu”. Ovo kapitalno djelo potječe od drevnog vedskog mudraca Parašare koji je živio otprilike prije nekih 5.000 godina.

Zašto je u đjotišu posebno važno vrijeme? Kao što znamo, sva se događanja dešavaju u određenom vremenskom okviru. U nekom razdoblju našega života sve nam jednostavno ide od ruke, dok u drugom nailazimo na veće ili manje prepreke i probleme. -jotiš nam putem razdoblja s kojima vladaju određeni planeti daje mogućnost da saznamo koja će razdoblja biti povoljna, a koja nepovoljna za nas, kako bismo mogli ispravno usmjeravati svoje aktivnosti. Najslikovitiji primjer daje nam priroda koja održava cikluse godišnjih doba. Za vrijeme zime sve miruje i samo će lud čovjek ići saditi cvijeće i povrće na otvorenom. Budući da je čovjek dio prirode, ista pravila važe i za njega. Na primjer, osoba koja prolazi kroz razdoblje svoje zime neće imati napredak na poslovno-financijskom planu, već će stagnirati. Potrebno je shvatiti ovaj trenutak stagnacije i ne ići glavom kroz zid, jer ćemo si u suprotnom još više zakompticirati situaciju. U ovom ćemo razdoblju nastojati obavljati ispravno svoje poslovne dužnosti, a svoju ćemo energiju usmjeriti na područja života koja su nam u tom trenutku naklonjenija (npr., neki hobi, prijateljstva i sl.). Dakle, ovo je izuzetno važna stvar u đjotišu: naučiti kada djelovati/nedjelovati, te gdje djelovati.

Ovo su neki od glavnih elemenata za razumijevanje vedske astrologije, pa ih obično svaki puta ponavljam kada mi netko prvi puta dođe na đjotiš savjetovanje. Članak u ovome broju završio bih jednom narodnom poslovicom koja kazuje: “O, kako je lijep cvijet oleandra, o kako je gorak oleandar”.

Mario Piškur, đjotiši
http://www.vedskijyotish.com/articles.php?id=5

VedicAstrology

Prethodna objavaŠto nas čini sretnim?
Slijedeća objavaPostoji li smrt? Znanstvenici navode da smrt nije konačna kao što mislimo…
Mario Piškur
Mario je rođen u Zagrebu, 1969. godine. Po zanimanju je psihoterapeut, završenog studija Jungove psihoterapije te homeopatski liječnik. Tijekom svojih putovanja po Indiji upoznao je vedskog pandita dr. Chandulala S. Patela te je pod njegovim mentorstvom 2001. godine uspješno završio studij jyotisha i Vastua. Od tada aktivno radi s ljudima i drži jyotish savjetovanja. U jyotishu je školovan po principima Maharishijevog jyotisha. Bio je stalni suradnik u časopisima Karma, Ezoterikus te povremeno pisao za časopis Svjetlost. Gostovao je u nekoliko emisija na HRT – u. Redovito održava školu jyotisha i Vastua te su iz nje izašli mnogi kavalitetni jyotish savjetnici i Vastu praktičari. Kao homeopatski liječnik, registrirani homeopat Hrvatske udruge homeopata i podpredsjednik udruge Homeopati bez granica – Hrvatska, već dugi niz godina uspješno se bavi homeopatskim liječenjem odraslih i djece. Završio je studij klasične homeopatije u Londonskom homeopatskom koledžu. Licencirani je homeopat s licencom za samostalno bavljenje homeopatijom. Angažiran je u humanitarnim projektima tj. u liječenju stradalnika domovinskog rata i njihovih obitelji.