Novac ne može kupiti sreću, tu izreku smo zasigurno čuli već jako puno puno, no to je zaista tako. I nova istraživanja su pokazala da samo malo poštovanja donosi puno veću i dugoročniju sreću nego bilo koja isplata.

Prema nedavno objavljenim rezultatima nekoliko opsežnih istraživanja u časopisu Psychological Science, kojima su ispitivali korelaciju između socio-ekonomskog statusa (kao što su veći dohodak, bogatstvo ili obrazovanje) i osobnog blagostanja, znanstvenici su otkrili da je poštovanje puno više i uže povezano sa srećom nego bogatstvo. Zašto je to tako?

Razlog tome je što se vrlo brzo prilagođavamo na sve ono što nam postane poznato, uključujući i blagostanje. Za primjer uzmimo posljednja istraživanja koja su pokazala da većina dobitnika na lutriji dugoročno nisu ništa sretnija od onih koji nisu dobitnici, kao što i paraplegičari obično postaju zadovoljni jednako kao i ljudi koji mogu hodati. Nažalost ili na sreću, kao ljudska bića sposobni smo se prilagoditi i na pozitivna i negativna životna iskustva. Iako je to s jedne strane dobro, ono što je zanimljivo, a što su sve studije o teoriji prilagodbe pokazale je da poštovanje drži glavnu riječ kad je u pitanju ono što ostavlja dugoročni osjećaj ispunjenosti i sreće.

Nažalost, u našoj zapadnoj kulturi, iako će mnogi potvrditi ovu činjenicu da novac ne može kupiti sreću, većina podsvjesno izjednačava novac sa srećom. I to je razlog zašto se mnogi osjećaju deprimirano i odvojeno iako imaju sve što su htjeli u životu – kuću, auto, dobru zaradu, članstvo u prestižnom klubu itd. Svoje samopouzdanje trebamo temeljiti na unutarnjim kvalitetama, a ne na vanjskim poput novca, materijalnih dobara, itd. koji su privremeni faktori. Ako svoje samopouzdanje gradimo na pozitivnim unutarnjim kvalitetama, poput suosjećanja i ljubavi prema drugima, onda će naša sreća i blagostanje stalno rasti.

Međutim, važno je imati na umu da sreća nije biti obožavan ili priznat od strane drugih ili biti dio neke više društvene klase. Silna potreba za ostvarenjem npr. visokog društvenog položaja može biti negativna i porazna,što dovodi do osjećaja iscrpljenosti i frustracije. Kompulzivna želja da se drugima sviđamo, da budemo poštovani i prihvaćeni od drugih oko nas, je obrambeni mehanizam koji je usmjeren na težnju da nas drugi tretiraju dobro, a on je često kompenzacija za dubinske osjećaje nesigurnosti i nedostatka samopouzdanja.

Ako ne osjećamo samopouzdanje i nismo u miru sami sa sobom, možemo ući u beskrajni ciklus u kojem sve što činimo je usmjereno na tuđe odobravanje i prihvaćanje, nadajući se da će nam to donijeti sreću. Nažalost, to samo donosi frustracije, razočaranje i iscrpljenost.

Dakle, što učiniti kako bi dobili malo poštovanja i sreću bez da smo opterećeni s time? Fokusirajte se na zahvalnost i ono što je stvarno važno u životu, jer da bismo bili poštovani, prije svega moramo poštovati sebe. Kao kultura u kojoj živimo, devalvirali smo mnogo toga što je u životu važno i što nas uistinu čini sretnima. Umjesto toga motivirani smo porukama koje vidimo u medijima, a koje govore o tome kako zaraditi i potrošiti više novca kako bi u konačnici bili sretni. Nažalost, to nije način.

http://www.quantumzona.com/1/post/2012/09/to-nas-ini-sretnijim-novac-ili-potovanje.html

Promislite malo i osvijestite: koliko dugo vas novac i nove stvari usrećuju… na čemu ste zahvalni… i možete li primjetiti vezu između (samo)poštovanja i sreće!