Foto: pixabay.com

Nešto što je normalno društveno ponašanje kod nas na Zapadu, u drugim kulturama to baš i nije. U zapadnim kulturama smatra se da oči pokazuju centralnu točku fokusa osobe. Na Istoku, kontakt očima je rjeđi, a smatra se i manje prikladnim.

atma.hr – 52
Kulture Bliskog Istoka

Mnoge kulture zemalja Bliskog istoka teško se mogu grupirati zajedno, ali one imaju nekoliko zajedničkih trendova, a jedan od njih je njihovo korištenje kontakta očima. Kontakt očima je rjeđi, a smatra se i manje prikladnim nego u zapadnim kulturama.

Postoje stroga pravila za muškarce i žene, na primjer – ukoliko žena ostvaruje kontakt očima s muškarcem to bi se moglo pogrešno protumačiti kao romantični interes.

Azijske kulture

Azijske kulture pridaju veliku važnost poštovanju, ne pogledu. Hijerarhije su mnogo vidljivije u njihovom društvu nego u zapadnim kulturama, a njihovo društveno ponašanje to odražava.

U zemljama kao što su Kina i Japan, kontakt očima se ne smatra bitnim za društvenu interakciju, zapravo, često se smatra neprikladnim. U takvoj autoritarnoj kulturi, vjeruje se da podređene osobe ne bi trebale ostvarivati stalan kontakt očima sa svojim nadređenima.

U vedskoj brahmanskoj kulturi Indije, iz poštovanja, onaj tko je podređeni u odnosu (sin, kćer, sluga, učenik…) gleda rijetko u oči, već gleda u točku između očiju (treće oko), u usta ili stopala.

U Vedama se tvrdi kako se karma prenosi preko pogleda te se direktno gledanje u oči preporuča samo kad se gledaju duhovno napredne osobe, ali i tada rezervirano (iz poštovanja), a izbjegava se gledanje u oči materijalističkih i degradiranih osoba. Također, duhovne osobe u celibatu, radi prenošenja suptilnih energija nikad ne gledaju žene direktno u oči.

Na primjer, ukoliko studenti u Aziji ostvaruju kontakt očima sa svojim profesorima, to se može protumačiti kao znak nepoštovanja. Isto tako, kada otac razgovara sa svojom kćeri, ona će oboriti pogled prema dolje, kao znak pristojnosti i poštovanja.

atma.hr – 52
Afričke i latinoameričke kulture

Mnoge afričke i latinoameričke kulture – jedinstvene po mnogočemu, zadržavaju snažno hijerarhijsko društvo. U mnogo slučajeva intenzivan kontakt očima doživljava se agresivnim, konfrontacijskim i vrlo uvredljivim.

Zapadnjačko korištenje kontakta očima u mnogim drugim kulturama može se smatrati neprimjerenim pa čak i znakom nedostatka poštovanja, stoga bilo bi dobro da naučite kako koristiti kontakt očima i govor tijela prije nego što odete na drugi kraj svijeta.

Zapadna kultura – Naglašena važnost gledanja u oči

Velika Britanija, SAD, Australija i Zapadna Europa – svi imaju prilično slična društvena očekivanja – kada i gdje je kontakt očima prikladan … a prikladan je većinu vremena!

Tko na Zapadu izbjegava pogled, smatra se od djetinjstva čudnim, povučenim, čak potencijalnim “kandidatom” za dijagnozu autističnog spektra, ili u odrasloj dobi nepristojnim, nezainteresiranim, čudnim, tajnovitim, potencijalnim lažovom, nesigurnom osobom…

Kontakt očima se jako cijeni i očekuje u zapadnoj kulturi, on je neophodna osnova za društvenu interakciju koja pokazuje interes osobe da se uključi u razgovor. U zapadnim kulturama smatra se da oči pokazuju centralnu točku fokusa osobe.

Dakle, ako netko ne uspostavlja nikakav kontakt očima tijekom razgovora, to se može smatrati čak uvredljivim. Mnogi ljudi bi zaključili da osoba nije zainteresirana i njihov lutajući pogled bi shvatili kao znak odsutnosti ili rastresenosti.

atma.hr – 52
U drugim, formalnijim okolnostima u zapadnim kulturama, nedostatak kontakta očima može se shvatiti na drugi način. Na primjer, na intervjuu – direktan, prodoran pogled ispitanika se shvaća kao znak samouvjerenosti, dok se nedostatak kontakta očima shvaća kao nedostatak samopouzdanja.

Intenzivni kontakt očima često je metoda koja se koristi za prikaz iskrenosti. Dug, prodoran kontakt očima može značiti ‘vjeruj mi, govorim ti istinu’.

Kada nekoga ne možete gledati u oči, a posebno kada je taj netko vaš klijent, poslovni partner, šef, to može umanjiti vašu sposobnost da dobijete neke korisne informacije, da „izvučete“ ideje i izgradite dobre osobne i profesionalne odnose.

Signali koje šaljemo očima često su vrlo suptilni. Evo koje greške se najčešće ponavljaju i kako to možete izbjeći.

1. Mislite da ste bolji ili da imate viši društveni status nego osoba koju slušate

Loše je i ako gledate nekoga „s visine“. Ali, ako ne gledate uopće drugu osobu i gledate u druge ljude ili predmete u prostoriji, vi u suštini govorite: „Ti nisi bitan/na“ ili „Ja imam kontrolu.“

Rješenje:

 • Namjestite se fizički drugačije u odnosu na osobu kako biste izbjegli dojam da imate potpuni autoritet. Na primjer, sjedite do osobe, ne preko puta nje.
 • Koristite riječi i rečenice koje uključuju nekoga, kao što je „mi“, „naš“ ili „Možeš li mi reći nešto o…?“

atma.hr – 52
2. Imate introvertnu, društvenu anksioznu ili neurotičnu osobnost

Kada prekidate nekoga gledati u oči, to govori da ne želite nastaviti razgovor i želite distancu, što može biti utemeljeno u psihološkoj potrebi da zaštitite sebe od umišljene sramote ili nekog drugog negativnog ojećaja koje bi proizašlo iz te interakcije.

Rješenje:

 • Postavljajte pitanja s „otvorenim krajem“.
 • Ubacite kompliment ili dva u razgovor kako bi pokazali  da možete biti pozitivni i da dobro opažate.
 • Isplanirajte nekoliko tema ili stvari o kojima biste pričali i tako izbjegnite teme koje vam nisu ugodne.
 • Podignite bradu malo naviše. Kada spuštate bradu to može djelovati kao da se štitite, dok kad podignete bradu to pokazuje samopouzdanje. Na taj način, pogled će vam se duže zadržati na sugovorniku.

3. Niste organizirali svoje misli ili ste nepripremljeni

Mnogi obično skreću pogled na drugu stranu kada razmišljaju ili oklijevaju. Njihovo ponašanje je takvo iz dva razloga, prvo žele da se zaštite psihološki od sramote i osude.

Drugo, to im omogućava da se fokusiraju bez ometanja.

Rješenje:

 • Usporite svoj govor kako biste dali mozgu vrijeme da procesuira što vi želite da bude sljedeće.
 • S vremena na vrijeme zatražite nekoliko sekundi da razmislite prije nego što odgovorite.
 • Pokušajte govoriti u konkretnim, više nego u apstraktnim terminima.
 • Pored svega toga, stručnjaci preporučuju da se gledate u oči sa samim sobom u ogledalu tri ili četiri sekunde svakog dana.
 • Ključno je kada skrenete pogled s nekoga da to bude u službi onoga što želite poručiti, a ne da otkrije vaše slabosti.

Koje je vaše mišljenje, volite li gledati sve ljude u oči ili ste selektivni?

bizlife/atma