Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Vrijeme ne možemo vratiti, jedini trenutak kojeg imamo je ovaj sada. Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svjesno odlučujemo na koji način ćemo ju otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi smo sami stvorili taj račun i mi ga jedini možemo i podmiriti.

atma.hr – 52
Što je s prošlom karmom i kako ona djeluje na nas?

Tu imamo 3 mogućnosti:

1. Otplatiti svoje karmičke dugove nesvjesno uz mnogo patnje. Zakon karme kaže da će se svaki dug prije ili kasnije naplatiti, jer u svemiru postoji savršeno knjigovodstvo.

2. Možete preoblikovati svoju otplatu karmičkog duga u ugodniji doživljaj. To radite tako da se pitate što možete naučiti iz toga što vam se dešava i na koji način možete uporabiti to iskustvo za dobro drugih ljudi. Ja sam to učinila po pitanju svog karcinoma.

Obzirom da sam zdrava i živa već 6,5 godina od dijagnoze koja nije zvučala blagonaklono, očito i u mom slučaju zakon otplate karmičkog duga djeluje.

Ne samo da sam otplatila svoj karmički dug, nego sam iskoristila taj događaj da iz njega stvorim novu i pozitivnu karmu (život sam okrenula iz temelja i živim ispunjen i sretan život o kakvom sam ranije samo sanjala).

Da vam olakšam putokaz kroz jednostavniju otplatu karmičkog duga navesti ću čime si ju sve možete olakšati:

atma.hr – 52
 • opraštanjem – svakome tko mi čini bol ili patnju
 • davanjem podrške osobi koja nam čini patnju ili nepravdu
 • činjenje dobra drugim ljudima, gledati ih pozitivnima
 • opažanjem sebe
 • duhovnom službom
 • vjerom u Boga

3. Karmu možete transcendirati, odnosno postati neovisni od nje. To znači da održavate osjećaj duha, a što se postiže redovnim vježbanjem meditacije. Na taj put se malo njih odvaži, jer zahtijeva veliku predanost i vjeru.

Karmički račun može biti pozitivan (ugodan život), negativan (neugodan život) i neutralan (uzvišena ljudska bića). Karmički račun smo stvorili s:

1. Umom – negativni karmički račun znači da smo „uzgajali“ negativne misli o sebi i drugima (ne možemo o drugima misliti dobro ako o sebi ne mislimo), a negativne misli su rastrošne jer kradu našu energiju. Divljanjima uma smo stvorili negativan karmički konto pa se u idućem životu rađamo sa mentalnim bolestima ili ne pronalazimo mira, zadovoljstva, radosti i jasnoće uma. Zapitajmo se kakve misli mislimo i imamo li utjecaja na svoje misli ili im dozvoljavamo da divljaju bez naše kontrole.

2. Tijelom – negativni karmički račun stvaramo ako zanemarujemo potrebe tijela ili ga forsiramo, zbog čega se razbolijevamo. Stoga se zapitajmo kakvu hranu unosimo u svoje tijelo, koliko se rekreiramo i održavamo ga u dobroj formi, koliko spavamo, koliko slušamo signale svog tijela, peremo li ga redovito, unosimo li u njega nikotin, drogu i jesmo li razvili bilo kakvu ovisničku naviku? Prirodno stanje je zdravlje, a svaka bolest ukazuje na to da smo prekršili duhovni zakon i njegovu ravnotežu.

atma.hr – 52
3. Osobama, odnosima – odnosi mogu biti uzroci najljepših trenutaka u životu, ali i ropstvo i duboka patnja. Nije slučaj u kakvoj se obitelji rodi dijete. Disfunkcionalne obitelji, te bilo kakva patnja ili robovanje u odnosima govori o tome čime smo u prošlosti napunili svoj karmički račun.

4. Novcem i materijalnim posjedovanjem – negativna materijalna karma nastaje ukoliko nam je novac bio svrha života i ukoliko smo ga tražili od drugih zato što nismo imali osjećaj da ga sami možemo zaraditi. Pitajte se kakva vam je trenutna materijalna karma i od ovog trenutka je počnite mijenjati kroz mijenjanje svog odnosa prema novcu i materijalnom.

5. Vremenom – ako nikad nemamo dovoljno vremena, stalno kasnimo, osjećamo se u kaosu, znači da smo na svoj karmički konto stavili osjećaje nepoštivanja sebe i drugih. To je rezultat djelovanja tipa:

 • budem, budem (kad se samo sjetim koliko sam to puta rekla svojoj mami)
 • sutra ću
 • možda

Vrijeme ne možemo vratiti, jedini trenutak kojeg imamo je ovaj sada. Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svjesno odlučujemo na koji način ćemo ju otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi smo sami stvorili taj račun i mi ga jedini možemo i podmiriti.

Idućih tjedan dana primjenjujte u praksi zakon karme tako što ćete:

1. U svakom trenutku donositi svjesne izbore tako da ste potpuno svjesni sadašnjeg trenutka

atma.hr – 52
2. Prilikom odabira akcije zapitati ćete se 2 pitanja:

 • kakve su posljedice moga izbora?
 • hoće li taj izbor donijeti sreću i ispunjenje meni i svima koji će biti pod njegovim utjecajem?

3. Tražite vodstvo svog srca kroz upravljanjem osjećajem udobnosti ili neudobnosti.

Sretno Vam bilo.

Bojana Benović

osobnisvemir.wordpress.com