Sočan, mekan, mirisan i zdrav – isprobajte brz i jednostavan recept za ukusan kolač od mrkve! Iako je riječ o povrću, mrkva je izrazito slatka, zbog čega je idealna za dodavanje u kolače, a uz to tijesto čini savršeno mekim i sočnim. Orasi ovom kolaču daju posebnu aromu, a glazura predivan izgled. Ovo je jedan od onih recepata koji će ti uvijek dobro uspjeti, pa krenimo s pripremom!

atma.hr – 52




Sastojci:

4 šalice naribane mrkve
2 šalice cjelovitog pšeničnog brašna
2 žličice praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
½ žličice soli
1 žličica cimeta
¼ žličica mljevenog đumbira
1 ½ šalice smeđeg šećera (ili stevije)
¾ šalice grožđica
½ šalica sjeckanih oraha
1 šalice nezaslađenog soka od jabuke
1 šalica ulja uljane repice

Glazura

⅓ šalice maslaca ili margarina
⅓ šalice kremastog sira ili svilenog tofua
2 ⅓ šalice šećera u prahu ili nekog drugog zaslađivača
1 žličica ekstrakta vanilije

(Umjesto ovakve glazure kolač se, primjerice, može preliti i tamnom čokoladom s uljem naranče).

atma.hr – 52




Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 º C.

U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke.

Dodajte jabuke, ulje, mrkvu i grožđice, i miksajte dok se sve dobro ne poveže.

Ulijte u podmazanu tepsiju i pecite 40-45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu kolača ne izađe čista.

medicinski medij hrana koja mijenja zivot

Neka se kolač hladi u posudi oko 10 minuta, a zatim ga lagano okrenite na stalak za hlađenje. Neka se ohladi u potpunosti prije glazure.

Da bi se napravila glazura, smiksati na srednjoj brzini maslac i sir. Dodati sav šećer za glazuru i nastaviti tući dok smjesa ne bude glatka i kremasta.

Dodati vaniliju te ponovno promiješati.

Staviti kolač u hladnjak.

Prijatno!