Jedan je siromašni mladić prodavao robu hodajući od vrata do vrata kako bi platio svoje školovanje. Jednog se dana zatekao samo s jednim novčićem u džepu, a bio je jako umoran i gladan. Odlučio je zamoliti za malo hrane na vratima sljedeće kuće. Ipak, kad mu je otvorila vrata mlada i vrlo lijepa žena, posramio se i umjesto da zatraži malo hrane, zatražio je samo čašu vode.

atma.hr – 52
Mladoj se ženi, vidjevši ga, učinilo da je možda gladan te mu, umjesto vode, donese veliku čašu mlijeka. On prihvati čašu i vrlo brzo je popije, zatim je upita: “Koliko sam dužan?” Ona odgovori: “Majka nas je učila da se ljubaznost ne naplaćuje.”

“Onda, od srca vam hvala.” – reče mladić. Mladić se odlazeći od te kuće, nije samo osjećao fizički jačim, već je u njemu ojačala i vjera u Boga i u ljude.

Godinama kasnije, ta žena se jako razboljela. Lokalni liječnici bili su nemoćni. Napokon, uputili su je u veliki grad gdje su postojali specijalisti koji su mogli proučiti tu rijetku bolest koju je imala. Dr. Howard Kelly je također pozvan na konzultacije. Kad je čuo ime grada, neobičan je sjaj zasjao u njegovim očima. Odmah je ustao i sišao do hodnika gdje je bila njezina soba. Ogrnut liječničkim mantilom ušao je da je vidi. Prepoznao ju je odmah. Vratio se u sobu za konzultacije odlučan dati sve od sebe kako bi joj spasio život. Od tog dana obratio je posebnu pozornost na njezin slučaj.

Nakon dugačke borbe bitka je dobivena. Dr. Kelly je zatražio od financijske službe da mu dostavi konačni račun za njezino liječenje, na odobrenje.

Kad je dobio račun, pogledao ga je i dopisao nešto na dnu računa te joj poslao račun. Kada je žena dobila račun, bojala ga se otvoriti – bila je sigurna da će ga morati do kraja života isplaćivati. Ipak, pogledala ga je, a nešto što je bilo napisano na dnu računa, privuklo je svu njezinu pažnju.

Pisalo je: “Plaćeno u potpunosti jednom čašom mlijeka”, potpis, Dr. Howard Kelly.

atma.hr – 52