Art: Josephine Wall

Puno je pisano o srodnim dušama, blizanačkim plamenovima, načinima prepoznavanja, telepatskoj komunikaciji itd. Puno informacija sa raznih strana. I svi su u pravu, i nijedan nije. Zato što je svako iskustvo jedinstveno i zavisi od onoga što je Duša izabrala iskusiti u ovoj inkarnaciji. Također, zavisi i od stupnja razvoja svjesnosti (namjerno ne piše svijesti) određene Duše.


Widget not in any sidebars

Svako ima svoju srodnu Dušu. Zapravo, imamo ih više, jer svi imamo grupu Duša kojoj pripadamo. Grupe Duša su iskre svjetlosti s kojima smo nastali, rodili se kada smo bili jako mlade Duše, bebe Duše, došli iz onog dijela Univerzuma gdje nemamo identitet i svi smo dio većeg toka energije. Možete to zvati kozmička materica, ili kozmička majka, ili mjesto čiste kreacije. Jedna mlada klijentkinja mi je to opisala ovako: ‘Aha, jel su to oni s kojima sam se rodila kad sam postala Duša? Mi smo iskrice svjetlosti koje se odvajaju od neke mase.’ Ona nije imala pojma o čemu pričam, rečeno joj je da ode u majčinu utrobu i samo se našla u tom dijelu Univerzuma, preskočivši par važnih koraka, ali dajući mi ove važne informacije. I to je zaista tako. Grupa Duša je ona grupa koja ima istu energetsku frekvenciju kao vi, iste su boje i valova kao vi, i imaju slične, ako ne i iste karmičke izazove/zadatke kao i vi. S njima se najčešće inkarnirate i igrate razne uloge na ovozemaljskoj razini. A te uloge zadajete jedni drugima iz određenih razloga. Može se dogoditi da su tu ponekada Duše iz drugih grupa, nekog vašeg šireg kruga, što ovisi o tome što svi zajedno radite na tom višem nivou, na nivou Duše, i dogovora koji ste napravili, na tom nivou. Imate i grupu s kojom učite ili ispunjavate neke zadatke, bilo da su oni vaš razred (recimo), učitelji, ili ste vi njihovi. Grupa s kojom učite na tom nivou, ili imate neke rekreativne aktivnosti, nije isto što i grupa Duša. Njih možete i ne morate nikada sresti na ovozemaljskoj razini, ili ćete ih sresti u nekoj prolaznoj epizodi kada su tu samo da vam isporuče neku lekciju, pomognu, povuku razvoj, što opet zavisi od dogovora koji ste napravili na višim nivoima (kod mene je na primjer obrnuto, ovo važi za moju primarnu grupu Duša).

Najčešće svoju primarnu grupu Duša srećete u svim ovozemaljskim i zvjezdanim životima, ili bar u većini, ali se može dogoditi i da je vaš dogovor drugačiji. Može se dogoditi da se oni više ne inkarniraju, a vi ste prihvatili neki izazov, željeli ste nešto dovršiti, ili ubrzati razvoj čitave grupe prihvaćajući neke zahtjevne misije i eksperimente (možda ste vi bufer grupe, jer ste Duša učitelj ili vodič u pripremi, tako da su vama zapala teža iskustva nego ostalima jer ste željeli preskočiti par stepenica na taj način). Možda dovršavate neku specijalizaciju i oni vama zapravo pomažu tako što nisu tu. Zapravo su uvijek tu, samo u materijalnoj ravni to izgleda drugačije pošto je teško osjetiti ih uvijek, a i kada ih osjetite teško je što nisu na dohvat ruke. Možda ste vi pristali biti pomoć i podrška nekom od njih tko ima važnu planetarnu misiju u razvoju globalne svijesti. Možda i jesu inkarnirani, ali ste svi tako pozicionirani na različitim lokacijama kako biste strateški uticali na razvoj svijesti regije, i samim tim i globalno (lokacije ste sami birali, imajte to na umu) i sretnete se kada trebate povesti jedni druge dalje, ili da zajedničkim snagama povedete kolektivnu svijest dalje. Sve to zavisi od plana i dogovora Duša.

U našoj grupi Duša mogu biti naši roditelji, braća i sestre, djeca, bliski prijatelji, supružnici, duhovni učitelji i sl. Ali i ne moraju, ponekad baš oni s kojima provodimo najviše vremena nisu iz naše primarne grupe Duša i dio su lekcije, ili smo mi dio njihove (ako ste Duša učitelj to će biti vas i učenici na drugom nivou, i vrlo često neće biti svi istog nivoa razvoja). Imala sam klijente i s raznoraznim iskustvima na ovu temu, i najviše sam učila iz njihovog i svog iskustva. Često oni ne vide osobe oko sebe, već samo vide ili osjete energije, ili boje. Što ne znači da te Duše nisu inkarnirane s njima, nekada klijenti nisu spremni to doživjeti jer imaju teška iskustva sa svojim primarnim srodnicima, ili nisu dovoljno integrirali dijelove sebe da bi im mogli ući u život duhovni srodnici koji će s njima dijeliti mirnija iskustva i podršku. A ponekada ste se tako dogovorili, jer svaka od tih Duša ima neku svoju lekciju i kao što oni puštaju vas, tako i vi morate pustiti njih da prođu svoja iskustva (teško je to, znam).

Sa svakom od tih Duša možemo imati romantične odnose, ali uglavnom imamo jednu s kojom volimo odigravati tu ulogu. Klijenti kažu: ’Uvijek smo zajedno.’ To je naša primarna srodna Duša. Ukoliko u nekom životu niste zajedno, možda baš u ovom, to je zato što nešto razrješavate, dovršavate neki nedovršen posao, ili zajedno to radite s nekom drugom Dušom. Na taj način vi vodite jedni druge dalje na vašem putu i razvoju. Kada se te dvije Duše sretnu na višim nivoima, čak i kada su zajedno na ovozemaljskoj ravni, vole se spajati u nekom kozmičkom plesu, kozmičkom zagraljaju, kao dvije spirale koje idu naviše, i tako liječe jedno drugo i svoj odnos. Tako naše seanse liječe dvoje, a ne samo jedno (govorim gledano s ovozemaljskog plana, jer vi zapravo i jeste Jedno).

Dešava se da klijenti osjete svoju primarnu srodnu Dušu, koju u ovom životu ne poznaju, i da im bude rečeno da u ovom životu neće biti zajedno, ili se čak neće ni sresti jer imaju još karmičkog posla i osvješćivanja sebe (ja to zovem puštanje ljubavi u sebe i vraćanje sebi). Neki od njih su u braku s osobama sa kojima odigravaju svoje karmičke obrasce i moraju prvo osvjestiti što se dešava (nekada je terapeutu to sasvim jasno, dok klijentu treba više vremena, ali uspskos vašim očekivanjima, mi se nemamo prava miješati u vas proces razvoja i sugerirati). Treba vremena i samoljubavi da se prizna da ste negdje dospjeli jer ste birali iz straha, interesa, komfora, raznih zavisnosti ili nekog drugog uvjerenja koje je s nivoa svesti i energije na kome ste tada bili izgledalo sasvim ispravno, u tom trenutku. Možda je i bila ljubav koja se jednostavno pretvorila u nešto drugo, prijateljstvo, firmu, naviku, ovisnički odnos, projekt. Sada više niste na tom nivou razvoja, ali teško je napraviti promjenu koja nikome nije nimalo komforna, ali je možda nužna da biste išli dalje i prestali potkrepljivati nezadovoljavajuću situaciju raznim kompromisima, kompenzacijama, prijevarama i lažima. Kada sretnete svoju srodnu Dušu, ako već do tada niste bili s njom, vaši odnosi i izbori više ne mogu biti isti, moraju biti svjesni, a to zahtjeva i iskrenost prema sebi. To ne znači da srodne Duše ne odigravaju karmičke sheme, ali sada govorim o svjesnim odnosima (i uglavnom o naprednim Dušama, i blizanačkim plamenovima) gdje su Duše unaprijed dogovorile scenario u kojem će svjesno izabrati jedno drugo i očistiti sve prije nego krenu dalje. Jer čista ljubav koju oni zajedno kanaliziraju, i koja oni zapravo jesu, služi za podizanje vibracije svih koji budu tom ljubavlju dotaknuti i dođu u dodir s njima, i obično imaju i zajednički zadatak na tu temu. Nekada se samo i radi o tom energetskom spajanju, a ne i nužno o fizičkoj zajednici.


Widget not in any sidebars

Imala sam klijente koji nisu željeli izaći iz komfora svog nefunkcionalnog života i krenuti dalje sa svojom srodnom Dušom jer su se bojali promjene koja će remetiti naviku. Iako su im vodiči suptilno, ili čak i vrlo jasno govorili što je potrebno uraditi, oni to nisu željeli. I niko nije remetio njihovu slobodnu volju jer i u tome leži lekcija koju će učiti na neki drugačiji način, vjerovatno teži. Imala sam klijente koji su bili sa svojim srodnim Dušama ali nisu nikuda napredovali na taj način, i bili su prenuti iz tog sna, malo grubo za njihov pojam, ali Duša im je rekla da im je to ona poslala kako bi očistili svoju kuću (energetsku kuću). Imala sam klijente koje je njihova srodna Duša povrijedila u ovom ili nekim drugim životima i željeli su pobjeći od njih, ali njihova Duša je tražila nešto drugo. Ne zaboravite da je Duša ta koja ima slobodnu volju i donosi odluke, koje se vama mogu činiti hirovitim i teškim ako ste u velikom diskonektu s njom pa ti hirovi upravo i služe da vas ponovo povežu s njom, jer tek u njoj zapravo imate sve. Kada birate u dosluhu s njom, svjesno, onda se i teške lekcije mogu prevazići, ili promijeniti.

Imala sam klijente koji neće sresti svoju srodnu Dušu, sto ne znači da neće imati partnera i ljubav (uslovljenu doduše). Imala sam klijente kojima su primarne srodne Duše majka, otac, djed, jedno od djece. Srodne Duše nam uvijek pružaju bezuvjetnu ljubav i podršku i na taj način ste zajedno osmislili da će vam bolje pomoći u razvoju jer oni podnesu neku razvojnu lekciju pa prvi krenu s radom na sebi, a vas usmjere na taj put. Vi svi utječete jedni na druge, ali kod srodnih Duša se to osjeti jače i energetski, možete biti na različitim krajevima planete, kada jedno od vas krene da radi na sebi, energetski gura i vas, pa ćete odjednom postati zainteresirani za stvari koje vas do tada nisu zanimale, ili ćete imati teškoće gdje ih nije bilo jer izlazi na površinu ono što se treba osvijestiti. A kada se sretnete, ako se do tada niste poznavali, kao da ste katapultirani tom energijom u neke nove Univerzume i Galaksije, mnogo više nego neko drugi tko dolazi u dodir s istom energijom. Ako se dogodi da mislite da ste u nekom odnosu s vašom srodnom Dušom, i vi radite na sebi, a ta se osoba krene udaljavati od vas sve više i više, umjesto da se približava, to nije odnos sa srodnom Dušom, već karmička shema, lekcija. I sa srodnom Dušom može doći do privremenog udaljavanja i diskonekta, jer se nova energija sleže, i odnos se može modificirati, ali se te energetske veze nikada ne prekidaju. Ako jedno od vas radi na sebi, a drugo ne dopušta da bude pokrenuto tom energijom, i odbija da napreduje, odnos će se ugasiti jer dolazi do disharmonije i nije više zadovoljavajući. Ovo su sve varijacije na temu raznih vrsta dogovora koje Duše prave. Srodne Duše su uglavnom tu da pomognu jedna drugoj da se povežu sa svojom vlastitom Dušom, i povedu jedno drugo kući, kako klijenti kažu. To kući je vaša cjelovita Duša. Jer svi potičete od jedne malo šire Duše samo ste odlučili da ćete imati to iskustvo u dualnosti, na način koji ste sami osmislili, koji vam je trebao iz određenih razloga i kako biste se tako vratili sebi. Vaša srodna Duša vas vraća sebi, pomaže vam da se sjetite tko ste na tom višem nivou i činit će sve što je potrebno da se to dogodi. Tj. sve što ste joj dozvolili da čini (iz samo Duši poznatih razloga). Dobra vijest je da se ti dogovori mogu osvjestiti i mijenjati i na ovom nivou.

Blizanački plamen, ili rascjep Duše, ekstenzije Duše, postoje, i nose malo zahtjevnije lekcije za Dušu, vrlo naprednu Dušu. Takve odluke se donose uz pristanak Duše i zbog potrebe ubrzanja učenja, ili ispunjenja neke misije, i tek kada je Duša spremna za lekciju Jednote i sretanja sebe u drugom tijelu, a da to ne zbuni psihu u gubitku identiteta. Vi ste zapravo kontinuum iste energije, iste cjeline. Da se razumijemo, Duša je cijela, nije u dijelovima. To su samo replike jedne iste Duše na više načina (ili bar dva) zato što uče brže na ovoj ravni, i kada se spoje u jednu sferu na višem nivou imaju mnogo iskustva, a da pritom nisu imale milijun inkarnacija u jednom tijelu. Takve Duše rijetko sreću jedna drugu na ovozemaljskoj ravni, osim ako se ne dogovore drugačije zarad razvoja kolektivne svesti i otjelovljavanja ljubavi i ubrzanog liječenja karmičkih mijazmi (u sebi i drugima). Znamo za božanstva, bodisatve, koji imaju svoju formu, princip u muškom i ženskom obliku i imaju neku svrhu u kolektivnoj svesti. Mi unutar sebe imamo i mušku i žensku energiju (animus i anima) koje mogu biti u konfliktu ili balansu. U zavisnosti od kvaliteta energije iz koje funkcioniramo unutra, mi se povezujemo s partnerom tog polariteta i vibracije. Što više sebe zacijelimo i osvjestimo, bliži smo konekciji sa svojim muškim (ili ženskim) sebstvom ispoljenim u materijalnoj ravni. Čak i kada se to desi, ne znači da je posao završen, jer takav odnos mora biti svjestan, jer idealno, čine ga dvoje osvješćenih koji su replika u ogledalu onog drugog. Svi smo mi refleksije u ogledalu jedni drugima, ali vaša replika, vaše ogledalo, je drugačije. Sve ono što želite, a i ne želite vidjeti, gledat će vas iz tih očiju i tu ćete se morati sa sobom ozbiljno pozabaviti. To ste vi, samo suprotnog polariteta (ovo ne znači negativnog, u smislu lošeg). U sferi vaše Duše povezani ste nevidljivim nitima koje prevazilaze razumijevanje mentalnog uma i nikada ne mogu biti prekinute. Čak i kada želite. Mogu potamniti, da se razvuku, da se ne srećete neko vrijeme dok se ne raščiste, ali se neće pokidati. Možda ćete se sanjati godinama unaprijed, a nećete znati koga sanjate jer na nivou Duše možemo izgledati drugačije. A kada se to desi prepoznat ćete se po konekciji srca, vući će vas kao da imate magnet u njemu. Ako se opirete jer ta osoba nije ono što ste zamišljali, ili odnos nosi određene izazove, može vam biti teško. I kada se sretnete vaš posao povratka Duši će zapravo tek početi. Jer ćete osjećati sve isto, ako se vi bojite, bojat će se i ono drugo, samo će to ispoljavati na neki svoj način, koji može biti i bolan. I promjene kroz koje vi morate proći, mogu biti bolne. A kako će zapravo taj odnos izgledati zavisit će od plana vaše Duše. Izaći će na površinu onaj diskonekt s njom koji u svim drugim odnosima, lekcijama uspješno izbjegavate, i nećete ga moći ignorirati, a da ne ignorirate i tu osobu kojoj vas sve vuče. Možda ćete i uspjeti, ali onda ćete morati sve ponovo, i ponovo, i ponovo. A kada ste odlučili da budete osvješćeni, Duša više neće imati interes u tome da bude papagaj, već kreator. U tim očima ćete vidjeti sebe, tj onako kako izgledate na nivou Duše, vidjet ćete svoju Dušu. Ljubav iz Duše je drugačija, svjesna je i ne osuđuje, prihvaća u potpunosti i potpuno je drugačije vibracije. Ali ljubav se ne domišlja, ona se osjeti…


Widget not in any sidebars

Ovo ne znači da zagovaram da mučite sebe i dopuštate svašta, samo pokušavam približiti nešto što se ne može opisati riječima. U tom odnosu traganja ionako više nema, tako da idealno, nećete ni morati trpiti jer tu nije ideja u trpljenju, već strpljenju i poštovanju. Što ćete dozvoliti i koliko daleko ćete otići zavist iće od lekcija koje nosite jedno za drugo, i zajedno. Nekada je ideja samo u unutrašnoj cjelovitosti i svrsi, a ne i u samom odnosu. A to zavisi od toga što ste se dogovorili na nivou Duše. Jer na tom nekom višem nivou, a i u drugim dimenzijama vi već i jeste, i Jedno, i zajedno. Lekcija se sastoji u tome da ne postoji separacija između duhovnog i materijalnog svijeta i zato je namijenjena Dušama koje su već na određenom nivou razvoja, da bi i psihički i fizički i duhovno to podnijeli, i podijelili s vama.

Da još malo zakompliciramo stvari, možete biti i potpuno nesvjesni, oboje, i opet biti sa svojom srodnom Dušom, i da vam nikada u životu ne zatreba da sve ovo čujete. Jer je za vaš put potrebno nešto drugo, i imat ćete neke druge izazove koji će vas voditi vašem iscjeljenju.

Moje iskustvo s klijentima je pokazalo da se Duše vole inkarnirati na ovozemaljsku ravan, ne samo zbog lekcija i iskustava, već i zbog tjelesnosti. Duše nemaju tijelo, ni čula, ni senzacije, ni mozak koji će dešifrirati informacije. One su svjesne i drugačije doživljavaju sebe i sve u sebi, i zapravo tek u tijelu i kroz drugog postaju svjesne sebe. Vole imati čula i tako doživjeti sebe, jer iako su ljubav, drugačije se ta ljubav iskusi kada se dodirne, omiriše, osjeti. Duše jesu ljubav, vi ste ljubav, ali na ovozemaljskoj ravni možda ne znate kako to biti jer su pravila odnošenja drugačija. One tako otjelovljuju ljubav, daju joj život, kako mi mnogi kažu. Za moje klijente to uglavnom znači biti u odnosu igranja skrivača sa svojom srodnom Dušom kako bi pojačale senzacije harmonije. Strast koja dolazi iz srca, iz Duše je gušća vibracija od obične požude i potpuno je drugačija. Živa je i pulsirajuća, jer je čist božanski plamen, pojačan, i mijenja i njih i sve oko njih samo svojim sjajem. Osvjetljava čitav svet, i osjeti se. Dovoljno je samo da budu prisutni ne moraju ništa raditi, sve je nekako pojačano, ubrzano, življe. Čak i ljutnja, jer ne znači da se nikada nećete posvađati s vašom srodnom Dušom, samo ćete imati drugačiju motivaciju da to rješavate. Tako mi bar kažu Duše. A ja im vjerujem.

I što biste onda bježali od svojih srodnih Duša, kad imamo uši da čujemo jedno drugo, oči da vidimo jedno drugo, ruke da se grlimo, srce da osjetimo? A što ja znam, dođite da otkrijemo…

Olivera Ivanović, teerapijadusa.wixsite.com