Foto: pixabay.com

Sve je popularnija ideja da se žene trebaju voditi vlastitim instinktom kada je u pitanju porod. Sve je veći broj trudnica koje se odlučuju za prirodni porođaj – shvaćen kao porođaj u kojem je vanjska intervencija minimalna. Trenutne fiziološke spoznaje pokazale su da okomiti porod – stojeći ili čučeći – omogućuje da porod djeteta bude brži i manje traumatičan.

atma.hr – 52
Jeste li znali da su prije 1600 godine žene sa Zapada rađale čučeći, sjedeći i stojeći?

To se promijenilo kada je francuski kralj Luj XIV. odlučio da njegove žene moraju rađati ležeći, kako bi mogao da svjedoči rođenju svoje djece. Iako taj položaj porođaj čini težim i bolnijim, ubrzo je postao raširen, a francuski su doktori morali izmisliti razne instrumente kako bi izbjegli neke njegove posljedice.

U kratkom vremenu opstetrički instrumenti su se umnožili i počelo se vjerovati da je porođaj uvijek hitan slučaj koji zahtjeva doktorsku pomoć da bi bilo bez komplikacija.

Sve je popularnija ideja da se žene trebaju voditi vlastitim instinktom kada je u pitanju porod. Sve je veći broj trudnica koje se odlučuju za prirodni porođaj – shvaćen kao porođaj u kojem je vanjska intervencija minimalna.

Francuski opstetričar Michel Odent, jedan od najistaknutijih zagovornika prirodnog porođaja, tvrdi da se primalja ne bi trebala pridržavati nikakvih pravila, već slušati svoj instinkt, što je čini stručnjakom za porođaj.

atma.hr – 52
Odent je svojim pacijenticama dao potpunu slobodu da postupaju kako žele, čak im je dopustio da sjede u kadi s toplom vodom kako bi ublažile bol od kontrakcija materice. Odatle je nastala ideja o porodu u vodi.

Trenutne fiziološke spoznaje pokazale su da okomiti porod – stojeći ili čučeći – omogućuje da porod djeteta bude brži i manje traumatičan.

Međutim, ne postoji nešto poput univerzalnog položaja za porođaj.

U najprimitivnijim zajednicama rane rodilje vodi zajednica najiskusnijih žena.

preuzeto s facebook profila Anđelko Ananda Katinić/Izvorna objava: Ginecologia y Obstetricia Acapulco