Foto: unsplash.com

Taj iscrpljujući osjećaj krivnje krade energiju i „nagriza“ čovjeka iznutra. On pridonosi osjećaju nezadovoljstva i koči nas da se oslobodimo prošlosti, umjesto toga nas stalno tjerajući da kopamo po starim ranama.

atma.hr – 78
Ako živite u prošlosti i kopate po starim ranama, velika je vjerojatnost da je krivnja vaš stalni suputnik. Kako je se osloboditi?

Krivnja je emocija koja se rađa iz čina koji smatramo pogrešnim. Kad um definira što je ispravno, a što pogrešno, i to prema kriterijima koje smo „posudili“ od roditelja i okoline, osjećaj krivnje polako preuzima naš život i predstavlja teret s kojim može biti teško živjeti. Krivnja uzima maha čim um ocijeni da smo postupili pogrešno – i to u situacijama ako smatramo da nismo učinili dovoljno, da ugađamo sebi, da smo nekoga naljutili ili uzrujali…

Taj iscrpljujući osjećaj krivnje krade energiju i „nagriza“ čovjeka iznutra. On pridonosi osjećaju nezadovoljstva i koči nas da se oslobodimo prošlosti, umjesto toga nas stalno tjerajući da kopamo po starim ranama. Tako osjećaj krivnje postaje dio začaranog kruga koji čini žaljenje, samoosuđivanje, ljutnja i strah. Kako onda živjeti život bez opterećenja krivnjom?

Podsjetite se da krivnja proizlazi iz prošlosti

Sljedeći put kad budete osjećali krivnju, postanite svjesni da vaša krivnja proizlazi iz nečega što se već dogodilo, nečega što se ne može promijeniti. Recite sebi da zadržavanje na tome i kopanje po starim ranama ne služi ničemu.

Zapravo vam uskraćuje život, energiju i povezanost sa stvarima koje bi vam trebale biti najvažnije.

atma.hr – 39

Pogledajte cijenu koju plaćate – vi i vama bliski – jer ste zatočeni u krivnji

Stvarno pogledajte koliko to košta vas i vaše najmilije. To bi moglo biti bilo što, od vašeg zdravlja, dobrobiti i spavanja do vaših odnosa. Krivnja zbog toga što ste mama koja radi možda vas čini manje prisutnima i manje možete uživati u kvaliteti, primjerice, vremena koje provodite sa svojom djecom.

To je pozadinska buka koja vas konstantno ždere. Kad vam bude jasno koliko iznosi cijena krivnje, možete donijeti odluku isplati li se prihvatiti svoju krivnju ili je otpustiti.

Ne osuđujte se zbog osjećaja krivnje

Umjesto toga, budite zahvalni što poduzimate korake za stvaranje promjene. Kad svoj mentalni sklop prebacimo iz samoosuđivanja prema zahvalnosti, naša energija raste. Zahvalnost je najjednostavniji, najbrži i najlakši način da se riješimo krivnje i resetiramo mozak. To je prilika za novi izbor.

Napokon, sjetite se da vaša krivnja znači da postoji neki dio vas koji želite promijeniti. Dakle, počnite s opraštanjem sami sebi. Priznajte da radite najbolje što možete u datim okolnostima. I kad na kraju svakog dana legnete u krevet, podsjetite se da je sutra novi dan i da možete početi iznova.

naturala.hr

atma.hr – 78