Foto: pixabay.com
Da bi ostvarili miran um i harmoniju u našem životu, najvažnije je da naučimo opraštati. Čak su i zdravstvene ankete pokazale da nam ljutnja, mržnja i osvetoljubivost mogu uništiti svaki aspekt života.

Međutim, ponekad nam se dogodi da nam netko nanese toliko boli da čak i kad oprostimo toj osobi, sjećanje na incident s njom nam se neprestano vraća. Želimo toj osobi oprostiti u potpunosti, ali smo na neki način bespomoćni. Kako se nositi s tom situacijom?

Pravi oprost mora doći iz srca. Na počeku možete oprostiti na površinskom nivou, jer da bi pravi oprost iz srca došao potrebno je neko vrijeme. Ako nam je iskustvo bilo traumatično, može proći i dugo vremena.

Ali trebamo imati želju istinski oprostiti, trebamo imati tu molitvu. Bog razumije naše namjere i molitve čak iako trenutno nemamo snage ili sposobnost da to učinimo.

U Bhagavad-giti, Šri Krišna govori da tko god želi uzeti Njegovo utočište, On toj osobi štiti ono što ima i daje ono što nedostaje. Mi sami nemamo snagu opraštanja, ali znamo da je ispravno to učiniti.

Znamo da ćemo opraštanjem biti oslobođeni otrova mržnje. Znamo da će i nama, ako oprostimo, biti oprošteno. I zato se trebamo moliti da budemo oslobođeni tog tereta mržnje.

Trebamo se moliti Bogu za tu snagu, trebamo otići do svete osobe i otvoriti joj svoje srce i zamoliti je da nam pomogne, trebamo pokušati očistiti svoje srce slaveći božja imena  i meditirajući na Njega. Tada će nam pomoć i doći.

Prethodna objavaDanas je Mlad Mjesec u Biku – Idealan za ljubav!
Slijedeća objavaPsihodramska grupa za osobni rast i psihološki napredak
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.