Foto: Wikimedia

Jedan od najpoznatijih feng šui iscjelitelja negativne energija u domu su bujne, zelene biljke koje će donijeti ne samo pozitivne vibracije, već i bogatstvo.

atma.hr – 78
Po nekim vjerovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, točnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja.

Vjeruje se da prisutnost biljke novca u prostoriji pozitivno utječe na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato su odličan izbor za urede, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi s koljena na koljeno.

Feng shui stručnjaci objašnjavaju da skoro svaka lijepa, zelena, vibrantna biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiju koju ona proizvodi. Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po vjerovanju donose novac je krasula. Japansko drvo, dolar drvo, parac, krasula… Nazivi su za biljku Crassula ovate.

atma.hr – 39

Drvo novca ili krasula potječe iz područja Južne Afrike. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsjećaju na kovanicu novca, piše stranica Burza biljaka. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primjerci nešto rjeđi. Krasula cvijeta tijekom zime pa sve do proljeća, sitnim bijelim cvjetovima.

Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40 posto pijeska 20 posto šumskog humusa 0,20 posto zemlje za cvijeće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla). Kao većina sukulenata, zahtijeva zimsko mirovanje (od listopada do travnja) kada biljku treba zalijevati sa što manje vode, 1-2 puta tijekom cijele zime. Temperatura u tom razdoblju ne smije padati ispod 0, jer će se biljka smrznuti, već je idealna oko 10 stupnjeva. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uvjete, preko zime može biti i na toplom.

atma.hr – 75
Tada je zalijevanje nešto češće. Ne zahtijeva veliku posudu, ali ukoliko joj osiguramo veću, uz dodatnu prihranu, krasula će brže napredovati. Postoji dva načina razmnožavanja. Prvi je da odrežete grančicu (5-15cm), ostavite da se rez osuši 2-3 dana i potom je posadite u mješavinu zemlje i pijeska (50/50) ili čist pijesak.

Zalijevanje svaka 3-4 dana. Bitno je da zemlja nije uvijek natopljena jer će reznice istrunuti. Trebaju biti u hladu. Reznice će pustiti korijen za nepunih mjesec dana, kada ih možete posaditi zasebno u kvalitetniju zemlju.

atma.hr – 78
Postotak oživljenih reznica je skoro 100 posto. Drugi način je razmnožavanje iz lista. List jednostavno treba otkinuti i položiti na zemlju. Za nepunih mjesec dana, list će pustiti korjenčiće u dijelu gdje je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude cijeli, odnosno odlomljen uz samo stablo.

Ovim načinom razmožavanja dobivaju se mlade biljke, a postotak je oko 50 posto. Stoga se preporuča prva metoda. Prema vjerovanju (feng shui), biljku treba držati s desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.

Izvor: Lisa / Lovesensa

49 HEMP RUKSACI

NOVI MODELI ! - RUKSACI OD KONOPLJE

Kvalitetni, atraktivni i jedinstveni!

Izrazite svoj nesputani duh i ekološku svijest najkvalitetnijim HIMALAYAN 100% HEMP ruksakom, koji je baš kao i vi, nikada dosadan, nikada običan – stilski jedinstven!

Veliki izbor, obilje boja!

Svaki Himalayan 100% Hemp ruksak je jedinstven, napravljen od eko konoplje, ručno rađen u Nepalu.

Konoplja je vrlo čvrsta, "diše" i upija vlagu s tijela, posjeduje antibakterijska svojstva koja nadilaze bilo koju prirodnu tkaninu. Neće uhvatiti plijesan niti zadržavati mirise! Lako se održava.

Cijena: 199 kn - Izaberi svoj ruksak OVDJE

5 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here