Money plant photo created by jcomp - www.freepik.com

Ljudima koji nemaju novac nije lako misliti pozitivno na ovaj način o novcu. Vrlo je teško zarađeni novac “nemarno” trošiti na razna zadovoljstva. Kako danas dati novac na određeno zadovoljstvo, a sutra nemati platiti račune i kupiti namirnice za obitelj? Iako paradoksalno zvuči upravo je “nemarnost” način da imamo financijsku slobodu. Jer što smo nemarniji, a pod tim podrazumijevam, opušteniji i bez stresa, prema bilo čemu, to nam bolje ide i u tome uspijevamo. Jer tad smo lišeni otpora. Otpor je nešto što nas sprječava da imamo ono što želimo. Otpore čine naše misli, emocije i uvjerenja.

atma.hr – 52
Većina ljudi živi život, usklađujući se sa količinom novca koji ima ili nema. Novac bukvalno diktira život. Sve svoje odluke donosimo u skladu sa budžetom koji imamo na raspolaganju. Postavlja se pitanje, mora li uvijek biti tako ili postoji način da povećamo svoju financijsku slobodu.

Najveća moja spoznaja vezano za novac je da mi novac uvijek treba predstavljati samo sredstvo, nikad cilj. Ta rečenica je svima više-manje poznata, ali je istinski primijeniti u životu nije uvijek lako. Posebno za ljude koji sa sobom “vuku” vrlo teška uvjerenja kad je novac u pitanju.

Kad nam je novac sredstvo, a kad cilj?

Cilj nam je kad svaki put sebi otežamo, a pri tom uštedimo novac. Cilj nam je kad ne uradimo ono što želimo, već umjesto toga odaberemo sačuvati novac. Mi tad, iako toga možda nismo svjesni, novac dižemo na pijedestal. Cijenimo ga više nego sebe. Objasnit ću što se pod tim podrazumijeva.

Ako svaki put, umjesto da pozovete taksi, radije hodate, ali ne odaberete pješačenje zato što u njemu uživate, već da bi novac uštedjeli, vi tad novac više cijenite nego sebe. Novac čuvate, a trošite sebe i svoje vrijeme.

Ukoliko, prenatrpani poslovnim i obiteljskim obavezama, umjesto da platite nekome da vam sredi kuću, vi odaberete da to uradite sami, iako premoreni, samo da bi uštedjeli novac, vi tako novcu dajte na značaju i to na taj način da je vrjednije njega sačuvati nego sebe.

Situacija je bezbroj, ali mislim da shvaćate poantu. Novac vam postaje cilj uvijek kad on utječe na vašu odluku. Kad zbog novca uradite ili ne uradite nešto. Vi tad, dajući mu na značaju i dižući ga na pijedestal pravite energetski od novca nešto što je iznad vas, a samim tim nešto nedostižno. Bukvalno novac vlada vama, a ne obrnuto, kako bi trebalo.

atma.hr – 52
Novac vam je sredstvo onda kad je vaša odluka, iako uključuje novac, neovisna od njega i koristite ga kao sredstvo za ostvarenje cilja.

Svaki put kad odlučite da određenu količinu novca potrošiti na sebe ili na nekoga drugoga kako bi mu ugodili, vi tad novac koristite kao sredstvo, a cilj vam je zadovoljstvo, ugođaj, iskustvo, doživljaj.

Osoba koja je odlučila veću količinu novca potrošiti da svoje bližnje povede u restoran na ručak u tom trenutku novac koristi kao sredstvo, a ne cilj. Cilj je provesti vrijeme s obitelji, družiti se, uživati u hrani i piću. Novac je tu samo kao neutralno sredstvo koje to zadovoljstvo osigurava.

Međutim, ljudima koji nemaju novac nije lako misliti pozitivno na ovaj način o novcu. Vrlo je teško zarađeni novac “nemarno” trošiti na razna zadovoljstva. Kako danas dati novac na određeno zadovoljstvo, a sutra nemati platiti račune i kupiti namirnice za obitelj?

Iako paradoksalno zvuči upravo je “nemarnost” način da imamo financijsku slobodu. Jer što smo nemarniji, a pod tim podrazumijevam, opušteniji i bez stresa, prema bilo čemu, to nam bolje ide i u tome uspijevamo. Jer tad smo lišeni otpora. Otpor je nešto što nas sprječava da imamo ono što želimo. Otpore čine naše misli, emocije i uvjerenja.

Ja sam uvijek bila pristalica da se ide laganim, popularno rečeno, bebi koracima.

Za nekog je prevelika razlika u vibraciji da svu svoju ušteđevinu potroši na putovanje na neku popularnu destinaciju. Osoba koja nema otpore prema novcu, mogla bi do posljednjeg centa dati na putovanje, čim bi tog novca nestalo, novi bi došao. Ali za osobu koja ima jake otpore, dati veliki novac, a s druge strane biti u panici kako će zaraditi novi, bi bila poprilično loša ideja.

Postanite svjesni svojih otpora. Kažite npr. sebi:

“Sav novac koji trenutno imam ću dati na putovanje”.

Zatim postanite svjesni tj. primijetite koje vam misli dolaze. Jesu li to misli tipa:

“Ali ako to uradim, ostat ću bez svega, kako ću platiti hranu i račune, kako ću zaraditi novi…”

atma.hr – 52
Ili su to misli poput:

“Zašto da ne, svakako novi novac stalno dolazi!”.

Ovo vam je dobar pokazatelj da vidite koja uvjerenja o novcu imate. Ukoliko, bez obzira koliko trebate potrošiti, imate osjećaj da ćete uvijek novac imati, onda taj osjećaj i pratite, jer je točan. Upravo vam taj osjećaj, da ćete novac uvijek imati, donosi još novca.

Međutim, ako su vaša uvjerenja duboko negativna kad je trošenje u pitanju, za vas preporučujem da počnete od najmanjih stvari.

Ova vježba je za vas krucijalna jer će vam pokazati koja sve uvjerenja postoje u vama. A postati svjestan svojih uvjerenja je prvi korak ka tome da se promijene u ona koja će vam mnogo bolje koristiti.

Nakon što postanete svjesni uvjerenja, postanite svjesni svih situacija kad to uvjerenje izlazi na površinu. Banalan primjer, kad pomislite da pozovete taksi da vas vrati s posla kući, ali za tom mišlju odmah slijedi sljedeća koja vam kaže “ne, bolje čuvaj pare”, to je moment od presudnog značaja jer u tom momentu ste uhvatili sebe kako opet mislite i vjerujete starom uvjerenju koje vam ne koristi.

Sljedeći korak, nakon što ste postali svjesni da se staro uvjerenje javlja, vi svjesno odlučite da ovaj put krenete s novom akcijom. Ta akcija je da, usprkos misli da je bolje da štedite, vi ipak odlučujete potrošiti novac, da sebi olakšate i da uštedite vrijeme. To je trenutak kada ste novac iskoristili kao sredstvo a ne kao cilj. Vi ste potrošili novac a poštedjeli sebe.

Ponašati se ovako tj. trošiti konstantno novac da bi sebi osigurali sve što vam treba i sve što želite je izlazak van zone udobnosti i u početka neće biti ugodno. U tim trenutcima stara, teška, negativna uvjerenja vezana za novac će “divljati”, vukući vas ka starim obrascima ponašanja. Svjesnost je ključna tad, jer bivajući svjesni, iako stara uvjerenja vuku u nekadašnja ponašanja, vi svjesno djelate tako da novac iskoristite da osigurate i uradite sve sto treba.

To je razlog što preporučujem početi od najminimalnijih stvari. Kao što je vožnja taksijem, kupovina vlastitog interneta umjesto ‘kačenja’ na susjedov, kupovina nove haljine za proslavu umjesto nošenja stare i sl… Radeći tako stječete novu naviku, vaš identitet se mijenja, postajete osoba koja novac koristi kao što se koristi bilo koji alat.

atma.hr – 52
Vrtlar koristi škare da sredi ružičnjak. Kad ostavi te škare on o njima ne misli više niti žali što ih je iskoristio za taj posao, također zna da svaki sljedeći put kad mu zatrebaju one će biti tu. Tako treba i sa novcem. Ne pridavati mu značenja već ga gledati i posezati za njim kao za alatkom koja je uvijek tu kad nam je potrebna.

Vaše svakodnevno ponašanje u vezi novca je ono što određuje hoćete li biti osoba koja uživa financijsku slobodu ili osoba koju novac ograničava da živi punoću života. Korak po korak postanite osoba koja bez izuzetka koristi novac da osigura sebi sve što treba.

Budite osoba koja uvijek prije bira platiti nego uzeti nešto besplatno. Budite osoba koja sa zadovoljstvom daje drugima. Bivajući takva osoba vi se vibracijski poklapate s realnošću gdje je imanje ono što karakterizira vaš život, a ne nemanje.

U suštini je ili lako biti takav ili nemoguće. Nema sredine. Lako je jer o vama ovisi. Imate apsolutnu slobodu da od ovog trenutka s novcem postupate na taj način kao da vam bukvalno raste na drvetu. Ali je i nemoguće ako niste spremni tako postupati. Sve ovisi samo o vama.

Želim vam uživanje u trošenju!

Katalena