atma.hr – 52
Zamislimo živuću stanicu; jednu od stotinu tisuća milijardi koliko ih tvori tijelo svakoga od nas. Kada bismo tu sićušnu živu stanicu uvećali mnogostruko, tako da možemo ušetati u nju, ono što bi otkrivali bila bi veličanstvena kompleksnost i harmonija međudjelovanja mnogobrojnih sustava.


Widget not in any sidebars

U stanici je kao fundament života utkana INFORMACIJA po kojoj se savršeno, rekli bismo ‘’samo od sebe’’ odvija život u nama. Stanica, primjerice, posjeduje izuzetan mehanizam za dešifriranje postojećih informacija, kao i nepogrešiv jezik kojim se informacija prenosi unutar same stanice, ali i u interakciji s drugim stanicama u organizmu.

Kad bismo još malo zavirili u građu stanice, naišli bismo na razna spremišta podataka, mnogobrojne regulacijske sustave i mehanizme kontrole i popravaka. Također, stanica posjeduje izuzetne tvornice i skladišta energije, učinkovite transportne sustave, laboratorije, kao i vlastiti sustav za umnožavanje te još mnogo, mnogo preklapajućih i međusobno ovisnih sustava. Jedan mali pokret prstom ili treptaj oka zahtijeva nezamislivo preciznu koordinaciju mišićnog, živčanog, hormonskog, krvožilnog i brojnih drugih podsustava.

Po svojoj složenosti svaka naša sićušna stanica daleko nadmašuje bilo koji mehanizam koji je ljudska inteligencija ikad napravila. A to je samo jedna jedina stanica… I ne samo moja i tvoja, čovječja stanica; isto ili slično vrijedi za svako živo biće na svijetu (‘’od bakterije do slona’’). Ne postoji nešto što bismo mogli nazvati ‘’jednostavnim oblikom života’’. Svaki živi sustav veliko je čudo!

Razvojem elektronske mikroskopije u posljednjih nekoliko desetljeća u mogućnosti smo barem djelomično opaziti tu ljepotu i složenost živih sustava. Možemo li tek zamisliti ljepotu Bića koje je stvorilo i koje poznaje svakog od nas, svaku stanicu i svaki atom u univerzumu? Uz podršku znanstvenih otkrića sada više nego ikad imamo razloga za radost i mir u srcu znajući da nismo slučajni prolaznici u beskonačnom vremenu i prostoru, već smo svi izuzetan plod kreacije ljubavi. Također imamo mnogo razloga za slobodu i odgovornost da cijenimo život; da upoznajemo, osjećamo i volimo baš sve što je stvoreno.

dr. Saša Đaković

atma.hr – 39