Image by Freepik

S nekim stvarima možete sve pokvariti. Par loših odluka i nijedan čarobnjak ne može sakriti baku u ženi.

atma.hr – 52
“Naše žene su najljepše na svijetu! Ali one takvim glupostima uništavaju ljepotu, uskraćuju sebi ljubav i sreću”, kaže moja 60-godišnja prijateljica. Dugo je radila kao modna dizajnerica i živjela je u Francuskoj, nakon čega se vratila u domovinu: “Iznenađena sam koliko su naše žene prirodno lijepe, ali problem je nemogućnost da zadrže svoju ljepotu i nakon pedesete…”.

U nastavku donosim razmišljanja moje prijateljice o tome što najviše kvari imidž zrele žene.

Miris starosti

U dvorištu u kojem sam živjela kad sam bila mala još uvijek je živjela prijateljica iz djetinjstva – po dolasku kući odlučila sam je posjetiti, često smo se dopisivale. Ugodna i blistava – moja lijepa prijateljica – u mojoj duši je ista kao prije trideset godina. Samo joj se osobni život nije razvio nakon rastanka sa suprugom.

Jednom sam je upoznala sa svojim prijateljem iz mladosti. Ono što sam čula od pristojne i taktične osobe isprva me šokiralo: “Vidiš, miriše na baku …”

“Kako to?!” – upitala sam s čuđenjem pa čak i razdraženo, on je odmah odgovorio: “Kao da sa sobom nosi stare krpe.”

Ovako izravan odgovor bi me kao ženu zaprepastio, ali otišla sam dalje – odlučila sam provjeriti kleveće li se moja dobra prijateljica. Sastali smo se u njezinoj kući. Sve je postalo jasno – osjetila sam miris moje bake.

Ovo je miris starog stana i stvari prožetih duhom vremena i starih parfema – kvintesencija “starosti”, nije mirisala kao žena, već kao baka koja je preuzela miris stare odjeće – to je bila apsolutna istina – gola i neugodna.

Kako starite, vaše tijelo treba bolju higijenu nego kad ste bili mladi. Dodatna njega je potrebna, a neke je stvari bolje jednostavno odbaciti.

S nekim stvarima možete sve pokvariti: samo uzmite stari parfem – voila, slika uredne, ali uredne bake. Dobar parfem je nešto što stvara nematerijalni osjećaj mirisnog cvijeta.

Naš nos ne stvara manje razumljiv osjećaj o osobi od očiju – to je briga svake žene koja poštuje sebe.

atma.hr – 52
Bakina frizura i boja kose

Razlika između pretencioznosti i mode je vrlo suptilna, ponekad gotovo nepostojeća. Baš kao razlika između mladosti i starosti: par loših odluka i nijedan čarobnjak ne može sakriti baku u ženi.

Jednog dana moj prijatelj je rekao: “Zašto, zašto to rade? Čini se da što je frizura kraća, to bi trebala biti pretencioznija i svjetlija!” – govorio je o ženama svojih godina, oko pedeset ili šezdeset: “A ove boje? Ja razumijem svjetlokose, kestenjaste, tamne i sve prirodne boje, čak i ako je žena od plavuše postala brineta i obrnuto, ali čemu ove bordo, ljubičasto-plave – čemu služe?”

Ja to nazivam očajničkim odlukama. Da, starijim osobama će to izgledati prihvatljivo, ali definitivno neće dodati prirodnu ljepotu i pažnju muškaraca s kojima su vršnjakinje.

Žena u zrelim godinama ne treba imati boju kose poput papige kako bi izgledala mlađe – to je pogreška.

S njegovanom i urednom kosom prirodne boje žena uvijek izgleda mlađe.

Coco Chanel je jednom rekla: “Kad nešto nije u redu u životu žene, njezina slika vrišti o tome”.

atma.hr – 52
Suh glas

“Glas je užitak za muške uši, to je umirujuće pjevanje majke, smirenost i veličina.” – Sigmund Freud.

Glas je jedna od onih stvari na koje ne obraćate pozornost izravno – percipira ga podsvijest: netko vam se može sviđati ili ne sviđati samo zbog toga kako je podsvijest percipirala njegov glas. Ova vještina pomaže djeci da se snađu u onome što se događa u okolini, usredotočujući se na majčin glas: zabrinut ili smiren, milujući ili bolan.

Ne shvaćamo, ali glas je očaravajuća sila. S godinama disanje postaje plitko, a ne duboko, a glas postaje suh. Uspravite se, duboko udahnite trbuhom i prsima do ugodne razine i recite nešto ugodno, dobro. Zatim ispustite sav zrak iz prsa i recite istu stvar – note suhoće će se odmah pojaviti.

Duboko, smireno disanje ključ je lijepog glasa. Žene često imaju problema s leđima, zbog čega se saginju, loše držeći prsa i trbuh – disanje postaje plitko, glas je suh – nema volumena i mekoće.

Isto se može reći i za loše navike: one ubrzavaju degradaciju glasnica – glas postaje suh i grub, nedostaje mu mekoće i zaobljenosti.

Dobro držanje omogućuje prolaz zraka od samih prsa do samog trbuha i leđa, ali ukočenost i pognutost ne. Promatrajte ljude s dobrim i lošim držanjem – usporedite njihove glasove, pogotovo ako više nisu sasvim mladi i shvatit ćete razliku.

“Ljepotu je lakše pokvariti nego naglasiti.” – Coco Chanel.

Naše su žene jedne od najljepših i najšarmantnijih na svijetu, samo trebaju više voljeti sebe i ne donositi krive odluke.

ATMA/dzen.ru/Pripremila: Suzana Dulčić