Mudra predstavlja poseban položaj prstiju i ruke, koji se koristi za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže i iscjeljivanje. Riječ mudra se prevodi sa sanskrta kao “poklon radosti” (mud – radost i ra – poklon).

atma.hr – 39

Na sanskrtu ujedno znači ‘spoj’ i ‘tijek’, pri čemu se misli na slobodan protok energije nužan za unutrašnju ravnotežu i zdravlje. Govoreći o mudrama zapravo govorimo o nizu simbola ili položaja koji služe za obnavljanje tjelesne energije, te postizanje optimalnog zdravlja.

Na mudre možemo gledati kao na tihi jezik – geste kojima je cilj omogućiti slobodan protok energije kroz tjelesne energetske kanale. Tijekom izvođenja određene mudre, mozak preko živčanih završetaka u prstima prima jedinstvenu poruku i zatim djeluje u skladu s njom. Na taj način tijelo komunicira s umom u cilju uspostave prirodne ravnoteže. Iz tog razloga, mudrama se pripisuju brojna terapeutska i iscjeljujuća svojstva.

Uz pomoć ove metode možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, osigurati kvalitetan san, nadoknaditi izgubljenu energiju, pojačati koncentraciju, učinkovito se riješiti fizičke ili psihičke boli, no i mnogo više od toga. Naime, izvođenje određenih gesti može uvelike pomoći i pri iscjeljenju brojnih bolesti.

atma.hr – 75
Kako se izvode mudre

Mudre možete raditi sjedeći, stojeći ili ležeći, bilo gdje i kad god vam to okolnosti dopuštaju.

Ne morate jako pritiskati prste – lagani dodir biti će posve dovoljan. Radite mudre s obje ruke istodobno. Ovisno o tegobi ili oboljenju, u tom položaju provedite od 3 do 45 minuta. Pri radu s mudrama preporučljivo je osloniti se na unutarnji osjećaj.

Lotos mudra za otvaranje srca

Ako osjećate potrebu za duhovnim napretkom, čistoćom misli, dodatnom snagom, otvorite srce pomoću lotos mudre i povežite se s višom energijom iz koje se crpi snaga.

Cvijet lotosa predstavlja čistoću, otvaranje srca i buđenje. Lotos se otvara na samoj površini jezera i pruža svoje latice ka suncu, dok mu je korijenje duboko zarivena u blatnjavo dno gdje se čvrsto drži.

Ovaj cvijet je simbol svjetla i ljepote koja se pojavljuje iz velike tame. Podsjeća nas na to koliko su nam važni čvrsti korijeni ali i koliko je važno da budemo otvoreni ka svjetlu.

atma.hr – 75
Način izvođenja

Sjedite, najbolje u pozu lotosa i podignite šake u visinu grudi.

Formirajte oblik cvijeta prstima tako što ćete spojiti rubove oba mala prsta, palčeva i korijena šaka tako da skroz prijanjaju.

Držite tako neko vrijeme (oko 3-5 min)

Zatim zaokrenite prste prema zemlji, ostavljajući nadlanice da vam se dodiruju (vidi video) . Zamislite vaše prste da su korijen lotosa.

Dišite duboko, a u sebi ponavljajte afirmaciju: “Moje srce je otvoreno, a moji korijeni su snažni.” (3-5 minuta)

Ova mudra donosi čistoću, duhovni napredak i ozdravljenje za tijelo, srce i dušu.

lovesensa/atma