Kaže se da u prirodi postoji barem jedna biljka za svaki problem sa zdravljem. U slučaju migrene, ta biljka se zove majčinski vratić.

Majčinski vratić je višegodišnja biljka porijeklom iz Europe koja kasnije nastanila po čitavom svijetu, a po svojim ljekovitim učincima poznata je još iz antičkih vremena. Iznimno voli područja sa umjerenom klimom, cvjetovi su bijeli te sliče na cvjetove tratinčice i kamilice, može narasti do 80 cm u visinu.

Tradicionalno se upotrebljava protiv raznih upala, menstrualnih tegoba, bolova u trbuhu, psorijaze, vrućice, zubobolje i ostalo, a ono po čemu je najpoznatija je kao najbolji prirodni lijek protiv migrene.

atma.hr – 52
U sebi sadrži razne aktivne sastojke među kojima je najbitniji partenolid, koji djeluje na način da sprječava širenje i sužavanje krvnih žila koje prouzroče različite tvari u upalnoj reakciji. Majčinski vratić sprječava to naglo širenje krvnih žila, pa tako ne dolazi do otpuštanja tvari koje izazivaju bol. Osim partenolida sadrži flavonoide i monoterpene.

Napravljena istraživanja provedena u Velikoj Britaniji pokazala su kako majčinski vratić pomaže kod suzbijanja i ublažavanja migrene. Istraživanja su rađena na ljudima koji su već koristili majčinski vratić protiv migrene. Podijelili su ih u dvije skupine gdje je prva skupina nastavila sa korištenjem majčinskog vratića, a druga skupina je uzimala placebo. Rezultat su pokazali kako u prvoj skupini nije povećana učestalost napada migrene, dok su u drugoj skupini imali jače i češće napade. Još jedno istraživanje rađeno na majčinskom vratiću pokazalo je kako ova biljka smanjuje učestalost migrene za 24%, a kad se napadi i pojave oni su mnogo lakši. Zbog tih istraživanja odobreno je korištenje majčinskog vratića protiv migrene u Kanadi i ostalim zemljama.

Ono što je važno kod rješavanja problema migrene je da se majčinski vratić treba dugotrajno i redovito upotrebljavati i da se ne radi nagli prestanak nakon kratko perioda korištenja jer može dovesti do novog napada, stoga prestanak korištenja mora biti postupan. Važno je također napomenuti kako majčinski vratić nije učinkovit kad se napad pojavi.

Majčinski vratić se može upotrebljavati sa nekim drugim biljkama vezanih za migrenu. Iako je ona najbolja biljka vezano za taj problem uz nju se mogu kombinirati i neke druge biljke poput lavande, stolisnika, matičnjaka ili neke druge biljke koje pomažu smanjiti bol i upalu.

Ipak, najčešće se koristi u kombinaciji sa lavandom jer ona ima smirujuća i opuštajuća svojstva, te smiruje um i tijelo, a isto se pojedinačno može koristiti kao biljka protiv glavobolje, vrtoglavice i migrene. Zbog tih razloga majčinski vratić i lavanda savršena su kombinacija u rješavanju problema i tegoba sa migrenom.

atma.hr – 52
Tinktura

svijet bilja majcinski vraticPostoje razni načini pripravaka majčinskog vratića poput čajeva, obloga, ali vjerojatno najbolji i najučinkovitiji način je uzimanjem u obliku tinktura. Tinktura protiv migrene je najbolji način konzumiranja ove biljke jer se najbolje i najbrže  apsorbira, ali ovu tinkturu treba piti duži period bez prestanka (barem nekoliko mjeseci).

Korištenjem majčinskog vratića nisu zabilježene neke veće nuspojave, ali se savjetuje da ju trudnice i dojilje ne koriste. Listovi kod nekih osoba mogu izazivati dermatitis i osip u ustima kod konzumacije.

Na žalost, ova biljka ne može zaustaviti migrenu trenutno, već se dobrobiti vide postepeno, zato je dobro početi sa tinkturom prije nego što se osjete simptomi.