Foto: pixabay.com

Ženski problemi su u porastu. Između 40% i 60% žena u zapadnom svijetu pati od predmenstrualnog sindroma. Osim toga, ogroman broj žena pati od niza problema koji su povezani s ranom menopauzom. Nešto ozbiljno se događa. Postoje čvrsti dokazi da cijeli niz faktora iz našeg života utječe na balans hormona u organizmu koji je neophodan za zdravlje, a evo o čemu se radi…

atma.hr – 52
Nedostatak progesterona

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i prije) povremeno ne ovuliraju tijekom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto tijelo) koje luči hormon progesteron.

Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona. Dominacija estrogena nad progesteronom povlači za sobom cijeli niz problema.

Simptomi nedostatka progesterona su:

 • ispadanje kose
 • kronični umor
 • valovi vrućine, nesanica
 • neredovita menstruacija, neplodnost
 • urogenitalne infekcije
 • dobivanje na težini, žudnja za slatkišima,
 • usporeni rad metabolizma
 • glavobolja i migrena
 • promjene raspoloženja, iritabilnosti, depresija, napadaji panike
 • vrtoglavica, loša koncentracija, zaboravljivost
 • smanjen libido
 • inkontinencija (povremeno „bježanje“ mokraće)
 • palpitacije (preskakanje srca)
 • rak maternice, policistični jajnici, miomi
 • osteoporoza
 • gubitak koštane mase

Ako imate 3 ili više od ovih simptoma postoji velika mogućnost da je balans estrogena i progesterona u Vašem organizmu poremećen.

atma.hr – 52
Progesteron i stres

Progesteron je usko povezan sa stresom. Stres i loša prehrana mogu poremetiti ovulaciju. Kada ovulacija izostaje, u organizmu nastaje manjak progesterona. Zbog nedostatka progesterona smanjuje se stvaranje antistresnih hormona.

Nedostatak antistresnih hormona još više pogoršava stres koji ponovno uzrokuje izostanak ovulacije. Na takav način se stvara začarani krug.

Xeno-estrogen – lažni estrogen u našoj prehrani

Disbalansu estrogena i progesterona u organizmu doprinosi i svijet u kojem živimo. Okruženi smo mnoštvom petrokemijskih derivata. Oni se nalaze u zraku, hrani i vodi, uključujući pesticide i herbicide, proizvode od plastike i poliklorirane bifenile.

Ove supstance sadrže lažni estrogen – takozvani xeno-estrogen – koji se lako apsorbira i taloži u masnim tkivima. Naprimjer, često konzumiranje gaziranih napitaka iz plastičnih boca može prouzrokovati dominaciju estrogena u organizmu.

Xeno-estrogen je vrlo teško izbaciti iz organizma. Ova kemikalija, iako je strana našem tijelu, oponaša estrogen i upleće se u prirodnu biokemijsku aktivnost organizma.

Opširna istraživanja koja se trenutno provode u svijetu, razotkrivaju ozbiljnost situacije koju su uzrokovali pseudo-hormoni. Otkrivena je 51 vrsta xeno-hormona svaki od kojih je sposoban izazvati brojne probleme u organizmu.

Pseudo-hormoni štete na samo ženama. Nedavna otkrića svjedoče o tome da se proizvodnja spermatozoida kod muškaraca u zadnjih 70 godina smanjila za 50%. Ovu činjenicu povezuju s lažnim hormonima, koji također mogu uzrokovati rak prostate i dojke, genitalne deformitete te neurološke poremećaje.

atma.hr – 52
Dijagnostika i liječenje

Pravilna dijagnostika je ključna za rješavanje bilo kojeg zdravstvenog problema. Ako imate simptome hormonskog poremećaja, obratite se liječniku. (Hormoni su komplicirana stvar, a  osim toga mnoge bolesti imaju slične simptome).

Prije nego što započnete liječenje konvencionalnim ili alternativnim metodama, morate točno znati što se događa u Vašem organizmu. Najčešće će doktor saslušati o Vašim simptomima i predložiti da napravite krvne pretrage da bi ustanovili razinu hormona u organizmu.

Ako naiđete na nerazumijevanje  liječnika (što se često događa), budite uporni i nastojte da vam da uputnicu za pretragu hormona. Konvencionalno liječenje hormonskih poremećaja uključuje hormonsko nadomjesno liječenje sintetiziranim hormonima koje ima veliki rizik za zdravlje.

Objavljena je studija prema kojoj je otkriveno da redovita upotreba sintetskih hormona uzrokuje kardiovaskularne bolesti, rak i smrtnost kod žena. Zbog toga u zadnje vrijeme sve više žena traži prirodno rješenje tegoba povezanih s predmenopauzom i menopauzom.

Alternativno liječenje

Alternativno liječenje hormonskih poremećaja najprije uključuje analizu i kompletno poboljšanje kvalitete života. Pravilna prehrana, tjelovježba, izbjegavanje stresa i pravodoban odmor čine čuda kada je riječ o hormonima.

Kao što smo spomenuli prije, dva osnovna razloga hormonskih poremećaja su stres i prehrana, zbog toga preporučujemo da glavnu pažnju usmjerite na to.

Osim toga, dostupne su prirodne kreme s prirodnim progesteronom koje mogu pomoći kod manjka progesterona u organizmu. Uobičajeni sastojci takvih krema su soja i divlji yam.

Kod hormonalnih poremećaja mogu se koristiti i dodaci prehrani na bazi mace, konopljike, sibirskog ginsenga, sladića, poljske preslice i kineske anđelike.

alternativa-za-vas

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST

ZENSKO TIJELO ZENSKA MUDROST