Designed by Freepik

Mantra

Mantra je zvuk, slog ili grupa riječi koja ima sposobnost transformacije od svijesti pa sve do grube materije. Postoje opisi kako su veliki mudraci mantrama palili vatre i na ostale načine mogli utjecati na materiju.

atma.hr – 78
Također postoje opisi kako su veliki ratnici mantrama prizivali razna oružja sačinjena od raznih elemenata poput vatre, vode, zraka… Ali naravno, kao i sve u Vedama, krajnja svrha korištenja mantri jest povezivanje s duhovnom realnošću.

Cijeli stvoreni svijet počiva na zvuku

U Vedama je opisano kako je zvuk najsuptilnija manifestacija materije i iz njega se postupno manifestiraju grublji elementi, od etera do zraka, vatre, vode i zemlje. Zvuk je prisutan u svemu materijalnom kao nosioc organiziranosti strukture materije. Zanimljivo je da je ovakvo shvaćanje vrlo blisko nekim značajnim suvremenim teorijama, na primjer iz kvantne fizike ili s teorijom strune.

Materijalni oblici i elementi, kada se analiziraju i raščlane, samo su različite valne frekvencije koje titraju pred našim očima kao slike na filmskom platnu. Cjelokupni materijalni svijet je zapravo jedna vrsta titrave realnosti sa zvukom kao osnovom.

Ezoterično objašnjenje Veda je kako iz Vrhovnog Stvaraoca, koji se naziva Maha Višnu, emaniraju Vede, vedsko znanje, vedske mantre na sanskritu. Također se vedsko znanje prenosi zvukom (sabdha) od prvog stvorenog bića Brahme pa sve do današnjih velikih učitelja u lancu učeničkog naslijeđa.

Zbog toga su sanskritske mantre jako moćne. Pravilnom upotrebom mantri moguće je postići skoro sve u životu. Evolucija svijesti, samospoznaja i spoznaja Boga jest krajnji cilj recitiranja mantri, ali mantrama postižemo i one svakodnevne puno nam bliskije učinke, poput smirenosti uma, psihofizičkog zdravlja, dubokog osjećaja povezanosti s prirodom i u konačnici, osjećaj vječnosti, znanja i sreće.

atma.hr – 52
Mantra kao sredstvo samospoznaje

Da bi mantra bila duhovno učinkovita, ona mora sadržavati božanski element – Božje Ime ili slog koji će predstavljati Boga ili Njegovu energiju. Stoga mnoge mantre počinju slogom Om, koji predstavlja sveukupnost postojanja.

Riječ mantra dolazi od sanskritskog manas, što znači: um i trayate (trâna), što znači: izbaviti. Mantrom dostižemo stanje smirenosti uma i oslobađamo ga negativnih misli i neželjenih vezanosti.

Neki će to nazvati pranjem mozga, što je donekle istinito, ali ne u negativnom kontekstu. Um je pun ljutnje, zavisti, požude, pohlepe i iluzije što u konačnici dolazi do ludila, u smislu da osoba više ne može utjecati na svoje misli i želje te se stoga upušta u raznorazne aktivnosti ovog svijeta koje je odvlače sve dalje od samospoznaje i sve dublje u nesretni život pun neznanja, ovisnosti i pogrešnih poistovjećanja zbog kojih osoba pati, kako u ovom tako i u nizu predstojećih života.

Liječenje mantrama i dostizanje duhovne svijesti preobražajem

U svim starim tradicijama poznato je da se nizom glasova može trajno utjecati na materijalno izraženu stvarnost kao i na svijest živih bića. Mantre zato djeluju kako na materijalnom, tako i na duhovnom nivou. Zbog toga se ne koriste samo za razvijanje duhovne svijesti, nego i za liječenje bolesti i ostvarivanje drugih materijalnih ciljeva. Ponavljanjem mantre stvara se određena vibracija u umu koja se onda prenosi na tijelo. Točno kakav utjecaj ima mantra zavisi od njene namjene.

Drevni jogiji su otkrili da svaki organ vibrira na točno određeni način i da je bolest usko povezana sa nepravilnom vibracijom nekog organa. Shvatili su način kako da liječe razne bolesti. A to bi bilo tako da se organ vrati u svoj prirodni način vibriranja dok je zdrav i to pomoću mantri. Za svaki organ postoji posebna mantra. Baš kao i za svaku čakru, ako gledate suptilnije dijelove ljudskog bića.

Mantre prvo djeluju na um. Um je vibracija, kao i sve u Svemiru. Mantranjem (odnosno meditiranjem) u umu se postiže određena vibracija. Najčešće se želi postići veća suptilnost uma. Što je um suptilniji, to se sve više i više približava svom izvornom čistom stanju.

atma.hr – 78
Kako mantrati

Mantra je vibracija, zvučna forma, dužine od jednog sloga do čitave pjesme. Mantra se može izgovarati na glas ili ponavljati u umu i ne mora je čuti nitko drugi osim osobe koja je izgovara. Savršeno ovladavanje mantrom je kada ona postane neprekidna zvučna vibracija koja ima svoj tok.

Tehnika ponavljanja mantre naziva se japa. U tu svrhu možemo koristiti brojanicu kako bismo svaki dan mogli mantrati određeni broj mantri, što pomaže razvijanju discipline. Kao što svaki dan ponavljamo disanje, hranjenje, probavu, spavanje itd., na sličan način, neophodno je imati svakodnevnu duhovnu praksu kako bismo postigli željeni rezultat.

Bhaktivedanta Swami Prabhupada, jedan od najzaslužnijih duhovnih učitelja za popularnost mantre na Zapadu govori kako mantrati možemo bilo kad i bilo gdje, kad god nešto radimo, vozimo se, šetamo, kuhamo i sl. Možemo mantrati u umu, tiho izgovarati ili naglas pjevati.

Ali ipak, mantra ima svoj najbolji učinak kada se za nju izdvoji određeno vrijeme u danu, posebno rano ujutro kada su svjetovne energije još uspavane, a život se polako budi. Tada je pri izgovaranju mantre najbitnije koncentrirano slušanje same mantre. Slušanjem se ona apsorbira, ulazi u srce i tu spoznaje.

“Sam zvuk ima učinak na materiju i svjesnost: zvuk može potaknuti, pročistiti, izazvati ili privući pažnju. Kad zazovemo nečije ime, uspostavljamo komunikaciju i razmjenu, pozivamo osobu da se druži s nama. Slično tome, kad pjevamo različite mantre, uspostavljamo duhovne veze. Mantre su moćne i djeluju kao mačevi, sijeku negativnu energiju koja nas okružuje. Različite mantre imaju različite svrhe. “Ma” dolazi od sanskritske riječi “Manas” i znači um, a “tra” od riječi “Trayate” i znači osloboditi. Kad se oslonimo na te vibracije, osjetit ćemo razliku: tjelesno, mentalno i duhovno jer mantra može prodrijeti kroz različite slojeve nečistoća i otpora.”

(iz knjige Duhovni ratnik II., Bhakti Tirtha Swami)

atma.hr – 52
Vrste mantri

Mantre i njihovu raznoliku upotrebu možemo pronaći u mnogim tradicijama i duhovnim školama. One potječu iz vedske tradicije pa tako njihovu upotrebu pronalazimo u Budizmu, Sikizmu i Đainizmu te ostalim školama koje potječu iz Veda. Sličan princip ponavljanja molitvi ili pjevanja je temelj mnogih svjetskih religija (Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje…).

Prema Bhagavad Giti, krajnji cilj korištenja mantri nije samo osobna dobrobit u smislu dostizanje spokoja i jedinstva sa svim, već duhovna samospoznaja odnosno čista, nemotivirana ljubav prema Bogu.

OM – najpoznatija mantra

„Vedska zvučna vibracija om ili omkara, glavna riječ u vedskoj literaturi, osnova je svih vedskih zvučnih vibracija. Zato omkaru trebamo prihvatiti kao zvučnu reprezentaciju Svevišnje Božanske Osobe i rezervoar kozmičke manifestacije.“ Caitanya Caritamrita Adi 7.128

Om (aum/omkara) je osnovni princip svih vedskih mantri.

Predstavlja sveukupnost postojanja, kako materijalnog tako i duhovnog. Vibriranjem transcendentalnog sloga Om, osoba može dostići duhovno oslobođenje i spoznati Apsolutnu Istinu bilo u neosobnom, lokaliziranom ili u osobnom obliku, ovisno o želji onoga tko prakticira mantranje sloga Om.

Om se sastoji od tri slova: a, u i m te se prilikom izgovaranja pokušava imati to na umu. Om je jako moćan kada se izvodi u grupi u kojoj bi bilo idealno pogoditi sličnu intonaciju tako da se zvuk spoji u jednu vrlo moćnu zvučnu harmoniju. Također izgovara se smirena uma, s dubokim udisajem i nešto dužim izdisajem prilikom kojeg izgovaramo om.

banner za knjige akasha

Cijela kreacija je izašla iz tog praiskonskog zvuka. Stoga je on prisutan u svoj stvorenoj materiji: planetama, zvijezdama, u svim molekulama i pranama što prožimaju cijeli svemir.

Om je životno održavajuća snaga, ključ za otvaranje “Božjih vrata” i približavanje najvišoj kreaciji koji simbolizira prošlost, sadašnjost i budućnost i ono što je iznad samog vremena.

Om se smatra svetim zvukom i prvim zvukom stvaranja svemira , ali se također smatra i zvukom tišine. On predstavlja i najviši nivo božanstva i put ka prosvjetljenju.

Om sastoji se od tri razdijeljena zvuka i to od:

A – Akara
U – Ukara
M – Makara

Gospodin koji je poistovjećen sa zvukom (Sadba) javlja se u tri različita aspekta povezana u jednu cijelinu. A to su: stvaranje (srushti), održavanje (sthithi) i razaranje (laya). To su uloge božanskog trojstva: Brahme, Vishnua i Maheshvare i ta tri aspekta utjelovljenja su tri slova koja čine OM.

OM također predstavlja Jastvo ili atmu koja ima četiri stanja svijesti:

A – Budno stanje Jagath
U – Stanje sna Swapna
M – Stanje dubokog sna Sushupti

Četvrto stanje je Turya i ovo stanje je iznad ova tri a to je tišina (rezonancija koju ne čujemo) koja slijedi iza zvuka M. U tom stanju transcendentalne svijesti dotičemo izvor našeg bića, te spoznajemo Jastvo.

atma.hr – 52
Četiri nivoa svijesti koja predstavlja OM:

-donja linija predstavlja grublji nivo, svjesnost, budno stanje svijesti koje se zove Vaišvanara (‘a’ u mantri aum)

-centralna linija predstavlja suptilni nivo, nesvjesno i stanje snova koje se zove Taijasa (‘u’ u mantri aum)

-gornja linija predstavlja kauzalni nivo, podsvjesno, stanje dubokog sna koje se zove Pradjnya (‘m’ u mantri aum)

-točka ili bindu predstavlja četvrto stanje, apsolutnu svijest koja obuhvaća i prožima prethodna tri stanja i zove se Turija (tišina nakon a, u i m u mantri aum)

-luk ispod točke simbolizira odvojenost ovog četvrtog stanja koje stoji iznad, iako uvijek ostaje dio ostala tri stanja; prodiranje do Bindua konačno dozvoljava da osoba dosegne najviše iskustvo koje dolazi nakon buđenja Kundalini.

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA