Drevni jogiji i današnji mistici svakako se ne bi složili da je materijalni svijet važniji od duhovnog svijeta. Stoljećima nam mistici putem svojih transcendencija svjedoče o svijesti koja nadilazi osjetila usmjerena na fizički svijet. Njihove predaje nas uče o tome da smo sviješću povezani s vrhovnom univerzalnom inteligencijom. Na taj način svjedoče o suptilnim karakteristikama ljudske svijesti.

atma.hr – 52
Mistici nam prenose poruke, učenja i prakse o samadhi stanju. Samadhi stanje jest stanje opijenosti životom. Zamislite, opijeni ste, a bez utjecaja kemijskih supstanci, poput droge ili alkohola jer je vaš organizam sposoban sam proizvesti opijate.

Samadhi jest osjećaj blaženstva i sreće, nevezano uz fizički svijet i materijalno imanje, koji se može postići tehnikama joge, meditacije i pranayame. U svrhu dosezanja viših duhovnih stanja podizani su hramovi, za koje se vjeruje da mogu utjecati na ljudsku svijest. Hramove se gradilo kako bi jogiji i gurui u njih privukli iscjeliteljsku božansku energiju, da bi je upijali i oni koji je sami ne mogu privući. U protivnom, hram bi bio samo obična kamena građevina.

Danas se svatko putem drevnih tehnika joge može uvjeriti da mu svijest ima moć neobično se smiriti i postojati u neopisivome spokojstvu. Do ovog se stanja, dakako, ne dolazi preko noći, već predanom praksom.

Drevna jogijska kultura upravo govori o tom momentu stjecanja višeg uvida u vlastitu svijest kao dijela božanske svijesti. I upravo se to stanje opisuje kao blaženstvo (samadhi). No dosezanje samadhija nije trajno jer se u takvom stanju ne može nastaviti uobičajenom životom. Stoga se ono opisuje kao kratkotrajno stanje blaženstva ili opijenosti koje će kad-tad pasti, baš poput opijenosti supstancama. Ovo može zvučati razočaravajuće, ali ključ je u sljedećem: učinak im nije isti i to je ono što ih razlikuje. Naime, samadhi svijest ozdravljuje čovjeka, dok opijenost supstancama uništava i tijelo i duh.

Više pročitajte u knjizi Razotkrivanje Tajnih Mudrosti

Sanja Vuković Grbac
https://www.youtube.com/channel/UCqLFqkSJSYxVI4f0E_aOgEw