Foto: pixabay.com

Ukoliko je osnovna misao ili emocija negativna, Mjesec će ju pojačati. Srećom, vrijedi i obrnuto. Čak i tvrdokoran znanstveni krug polako polaže oružje pred dokazima koji idu u prilog činjenici da to nebesko tijelo doista vrši utjecaj na naše psihičko i fizičko zdravlje, a u tekstu pročitajte više o utjecaju Mjesečevih mijena na tijelo, psihu, o mjesečevoj dijeti i sadnji biljaka.

atma.hr – 78
Iako se Mjesecu najčešće divimo kao uresu noćnog neba, taj vjerni Zemljin pratilac znatno je više od toga. Promatranjem njegovih mijena opazit ćemo kako se uvijek iznova prividno rađa i raste, a zatim se postupno smanjuje i iščezava.

Upravo ta njegova osobina predstavlja sponu s univerzalnim vremenskim zakonitostima prema kojima se odvija život na cijelome svijetu. Mogli bismo reći da nam Mjesec na više razina doslovce služi kao suptilni vodič kroz život.

Drevne kulture pridavale su znatno više pozornosti životu u skladu s Mjesečevim ciklusom. Primjerice, poznato je da su Babilonci kao oznaku za tjedan, koristili 7-dnevno razdoblje koje odgovara trajanju jedne Mjesečeve mijene.

Nadalje, iskustva o utjecaju Mjesečevih mijena na rast i razvoj biljaka stoljećima su se prenosila s koljena na koljeno, određujući najbolje vrijeme za poljoprivredne radove. Srećom, to zaboravljeno znanje polako se vraća u naš život.

Kronobiologija, kao mlada znanstvena disciplina koja proučava biološke ritmove, između ostalog pridaje pozornost i utjecaju Mjeseca. Čak i tvrdokoran znanstveni krug polako polaže oružje pred dokazima koji idu u prilog činjenici da to nebesko tijelo doista vrši utjecaj na naše psihičko i fizičko zdravlje.

atma.hr – 39

Obzirom na činjenicu da ljudski organizam sadrži približno 70% vode, nije nelogično pretpostaviti da Zemljin satelit, osim što podiže i spušta mora i oceane, u našem tijelu također izaziva “plime i oseke”.

Iako bismo na temelju pojačane razdražljivosti i napetosti, kao i brojnih drugih negativnih manifestacija poput ubojstava i razbojstva, za koje je opaženo da se češće pojavljuju u vrijeme punog Mjeseca, mogli zaključiti da nam energija tog nebeskog tijela više šteti nego koristi, ne brzajmo sa zaključcima.

U vezi s tim, izuzetno je važno upamtiti da Mjesec pojačava osnovnu emociju. Ukoliko je osnovna misao ili emocija negativna, Mjesec će ju pojačati. Srećom, vrijedi i obrnuto, no tom je segmentu, nažalost, tijekom protekla vremena pridano premalo pozornosti.

Vrijeme je da ispravimo taj propust i naučimo iskoristiti Mjesečev energetski potencijal na najbolji mogući način.


Widget not in any sidebars

Kako faze Mjeseca utječu na naš život

U razdoblju od mjesec dana, Mjesec prolazi kroz četiri osnovne faze ili mijene  –  mlađak, prva četvrt, pun mjesec (uštap) i zadnja četvrt, pri čemu svaka Mjesečeva mijena traje 7 dana. Mjesečevu fazu uistinu je lako prepoznati – dovoljno je upamtiti da u vrijeme rasta Mjesec nalikuje slovu D (‘dobiva’ na masi) a u vrijeme opadanja, slovu G (‘gubi’ na masi).

Razdoblje rasta Mjeseca može se usporediti s laganim dubokim udisajem, a  razdoblje njegova opadanja s polaganim izdisajem. Sljedeći taj prirodni ritam udisaja i izdisaja, živjet ćemo znatno zdravije, i sa znatno manje stresa, te uvelike povećati razinu kvalitete naših života.

Faze rasta Mjeseca (razdoblje od 14-15 dana od pojave mlađaka, preko prve četvrti do uštapa), najbolje je iskoristiti za planiranje i početak svih projekata, također i za lišavanje nezdravih navika te čišćenje organizma. To je razdoblje kada se u skladu s biološkim ritmom postupno punimo energijom, i sve što u to vrijeme poduzmemo, imat će veće izglede za uspjeh.

Budući da se mlad Mjesec usko vezuje uz početke i povećanje svijesti, uz pomoć tablice Mjesečevih mijena ustanovite kada nastupa mlađak, i to je dan kada biste trebali započeti s akcijom od koje u perspektivi očekujete pozitivan ishod.

atma.hr – 78
Nasuprot tomu, faze Mjesečeva opadanja, od uštapa, preko zadnje četvrti do mlađaka, preporučuje se iskoristiti za provedbu zamisli, miran i ustrajan rad, te otpuštanje energije, odmor i meditaciju.

Također, to je faza u kojoj rane brže zacjeljuju, pa će oporavak od bilo kakve psihičke ili fizičke bolesti ili ozlijede, biti znatno kraći i uspješniji. Iz tog razloga, preporučuje se operativne zahvate obaviti upravo u vrijeme Mjesečeva opadanja, posebice u tjednu zadnje četvrti.

U vrtlarstvu, vrijeme kada Mjesečeva svjetlost postupno jača – od mlađaka, preko prve četvrti do uštapa, najbolje je iskoristiti za presađivanje lončanica, sjetvu biljaka koje rastu iznad zemlje, gnojidbu i cijepljenje voćaka.

Razdoblje kada Mjesečeva svjetlost postupno slabi – od uštapa, preko zadnje četvrti do mlađaka, treba iskoristiti za sadnju gomoljastih biljki i biljki koje rastu ispod zemlje (poput mrkve i krumpira), sadnju dvogodišnjih biljki i trajnica, te obrezivanje grmlja, uklanjane korova i puževa.

Mjesečeva dijeta

Želite li izgubiti do 3 kg mjesečno, isprobajte ovu dijetu. Riječ je od postu u trajanju od 24 sata, počevši od sata Mjesečeva ulaska u fazu uštapa ili mlađaka. Za to vrijeme potrebno je u organizam unijeti 2-4 litre tekućine (vode, nezaslađenog čaja ili prirodnih sokova).

Patite li od prevelikog viška kilograma, ova dijeta neće vam pomoći da ih se riješite, no njome se možete služiti kao pomoćnom metodom pri cjelovitom i organiziranom pristupu programu mršavljenja.

atma.hr – 39

Neovisno o mršavljenju, Mjesečeva dijeta nadasve je preporučljiva za čišćenje organizma od brojnih štetnih tvari unesenih u organizam, te pouzdano jača imunitet i sprječava pojavu mnogih bolesti.

Općenito, želite li smršavjeti, u vrijeme rasta Mjeseca (od mlađaka do uštapa) izbjegavajte kaloričnu hranu i jedite manje nego inače.

Nasuprot tomu, u razdoblju Mjesečeva opadanja, možete se malo i opustiti, jer u to vrijeme hrana će se teže ‘primiti’.

Mjesečeve mijene, kao i ostale astronomske podatke, možete potražiti na stranici Zvjezdarnice Zagreb ili na portalu Time and Date gdje možete pronaći točne podatke za bilo koje mjesto na svijetu.

alternativa-za-vas

63 PLACEBO

banner placebo