Narodna medicina preporučuje da se kod suhog kašlja uzima uvarak kadulje u mlijeku. Smatra se da takav napitak omekšava suh, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulirajući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko protuupalno djelovanje, doprinosi bržem oporavku.

atma.hr – 52
Kašalj je grčevita kontrakcija mišića, kojom se organizam oslobađa od sluzi nagomilane u bronhijama i koja može biti infektivna. Dakle, kašalj je pomoćnik kojem je neophodno pružiti podršku, prenosi uspesnazena.com.

Rješenje ovog problema je u liječenju kaduljom. Zašto kadulja pomaže oslobađanju od kašlja?

Visoka učinkovitost ove biljke objašnjava se sadržajem vrijednih eteričnih uja u njezinim listovima, koja posjeduju antibakterijsko i protuupalno djelovanje. Također, u njihovom sastavu je mnogo fosforne kiseline, vitamina C, B1, P, tanina.

Narodna medicina preporučuje da se kod suhog kašlja uzima uvarak kadulje u mlijeku.

Smatra se da takav napitak omekšava suh, naporan kašalj, rastvara sluz, stimulirajući izbacivanje sluzi i olakšava iskašljavanje. Posjeduje antiseptičko protuupalno djelovanje, doprinosi bržem oporavku.

atma.hr – 52
Mlijeko s kaduljom protiv kašlja – Recept

Sastojci:

250 ml mlijeka (vrsta po želji, može biljno)

1 žlica čaja od lista kadulje

1 žličica maslaca

1 žličica meda

Pola do 1 žličica kurkume

Priprema:

U lončić ulijte 250 ml mlijeka, dodajte 1 ​​žlicu čaja od lista kadulje, nakon čega, na tihoj vatri, dovedite do vrenja.

Čim mlijeko proključa, odmah ga maknite sa štednjaka. U ovaj uvarak dodajemo 1 čajnu žličicu maslaca, poklopimo i ostavimo da odstoji 15-ak minuta.

Nakon toga, uvarak treba procijediti i dodati u njega 1 žličicu meda i jednu žličicu kurkume (za djecu – pola žličice), i promiješati.

atma.hr – 52
Konzumacija

Ovaj uvarak treba popiti cijeli, pola sata prije spavanja.

Mirna noć bez napornog kašlja je zagarantirana!

Možete ga pripremati nekoliko dana, dok ne osjetite olakšanje i lako iskašljavanje sluzi iz bronhija.

Recept mogu koristiti kako djeca, tako i odrasli.

Kontraindikacije

Ali, unatoč činjenici da je ovaj recept vrlo djelotvoran kod problema s kašljem, i da sami liječnici odavno sugeriraju kako kadulja posjeduje odličan iskašljavajući efekt, treba se pridržavati određenih liječničkih preporuka.

Na primjer, ovaj napitak bi možda mogao zaustaviti laktaciju, zato se dojiljama ne preporučuje. Također, oprez i osobama koje su sklone bolestima bubrega i niskom krvnom tlaku.

Recept i naslovna fotografija: uspesnazena.com