Foto: pixabay.com

Vanjske pomake može biti teško napraviti preko noći, međutim one najvažnije, unutarnje – možete doživjeti u sekundi! Svako putovanje započinje jednim korakom. Dajte si danas dopuštenje da otpustite sve što vas koči. Zapitajte se: Što moja duša želi? Što je to što bi me ispunilo? Vrijeme je da napravite inventuru života i da donesete odluku. Iskoračite iz straha i sumnje i vjerujte svojim instinktima. Danas odaberite unijeti više radosti i strasti u svoj život. Zaslužujete raditi stvari koje čine da se osjećate živo i ispunjeno. Otpustite prošlost i od danas samo volite sebe baš kakvi jeste i predajte se milosti božjoj da vas čuva i vodi. Danas se odlučite za sreću!

atma.hr – 52
Vanjske pomake može biti teško napraviti preko noći, međutim unutarnje promjene mogu se dogoditi u sekundi.

Svi znamo osjećaj kada smo u jednom trenutku u dobrom raspoloženju, a zatim smo već u idućem loše raspoloženi.

Zamislite kada bi mogli iskoristiti tu moć da promijenimo svoj život u potpunosti?

Vaš unutarnji svijet je potpuno pod vašom kontrolom i samo vi imate moć da zamahnete štapićem i pretvorite svoja iskustva u nešto poželjno.

Ponekad je teško prebaciti se u ovaj okvir uma kada stvari ne idu dobro, ali pokušajmo razumjeti ovo – možda nećete imati kontrolu nad događajima koji se odvijaju oko vas, možda postoje stvari u vašem svijetu koje se ne mogu promijeniti, ali vi imate potpunu kontrolu i pristup vašoj unutrašnjosti, Bogu, srcu, duši, mislima i reakcijama – što zauzvrat može pomoći da napravite potrebne promjene u vanjskom okruženju.

Danas promislite dobro o slijedećih 10 stvari, one imaju moć promijeniti vaš život u jednom danu:

1. Inventura života

Postoje trenutci u životu kad u nama toliko naraste potreba za unutrašnjom inventurom da ju je gotovo nemoguće izbjeći.  Ona uvijek najavljuje promjene.

Kako bi stupili u nešto novo što možda priželjkujete, prvo morate osloboditi prostor da sve te nove stvari, ljudi, događaji uđu u vaš život.

Ako ste pretrpani onim starim, sve će to blokirati dolazak novih energija i činiti da se vrtite u krug bez mogućnosti da izađete iz labirinta. Kao ustajala voda.

atma.hr – 52
Nova, svježa energija potreba je svakog živog bića. Sputavate li sebe, osjećat ćete se loše.

Stoga je u startu važno prvo preispitati sebe, otkriti svoje stvarne potrebe, želje i u skladu s tim u miru otpustiti sve ono što nam nije potrebno.

Najviše zato da oslobodimo mjesto za sve ono novo i lijepo što nam možda dolazi u susret. U protivnom, sami ćemo priječiti dolazak istog.

Vrlo je moguće da nisu sami događaji uzrok problema, već misli i osjećaji vezani uz njih.

Iako možete potrošiti svoje vrijeme kopajući po bolnim stvarima koje trebate otpustiti i zabrinutosti za budućnost, ovdje govorimo o trenutnim promjenama. Kako biste odmah preuzeli kontrolu nad životom – zapitajte se: što funkcionira u mom životu, a što ne funkcionira?

Kad ste zaista opušteni, većina odgovora i rješenja polako će se početi kristalizirati i dolaziti sama od sebe. Možda ne odmah jasno, no ovisno o vašoj sve većoj otvorenosti, znaci će biti sve jasniji. Vaše je samo da ostanete opušteni i da te znakove pažljivo osluškujete.

No to nije tako jednostavno postići jer trebate zaista pustiti svoj duh neka doslovno luta i prepustiti se s vjerom u svoj unutrašnji svijet. Oni ljudi koji većinu svog dana žive pod stresom rijetko se ili nikako ne sreću sami sa sobom i ovakvo stanje postižu teže ili im je to nepoznanica, a ima i onih kojima je to pravi šok.

Može vam se pri tom pojaviti niz raznih slika, glasova, asocijacija, a vi ih samo pustite neka teku i promatrajte. Budite promatrač svoje duše.

U osnovi se radi o tome da vrlo jasno slušate, a onda i zaista čujete svoj unutrašnji glas koji je uvijek nepogrešivi vodič. Jer tko će vam bolje od vas samih znati reći što vam je činiti.

Nekima će to lakše krenuti u prirodi, a neki će to opušteno stanje najbolje doseći u miru vlastitog doma.

Ako isprva osjetite samo prazninu i budete bez nekih određenih odgovora, to je također odličan start. Tako stabilni i mirni možete sebi postaviti neka jednostavna pitanja, te je tako pokrenuti odgovore. Primjeri su bezbrojni:

atma.hr – 52
Kako se osjećam od neke osobe, stvari, događaja?

Što moja duša želi?

Što je to što bi me ispunilo?

Ili možete postaviti još konkretnija pitanja, ali nemojte forsirati ili iscrtavati mogućnosti do detalja jer time zatvarate neke mogućnosti koje sada možda ne vidite. Ostavite neka vam odgovori dođu sami od sebe.

Ostanete li dovoljno dugo opušteni (pa i nakon primjene nekih tehnika opuštanja poput autogenog treninga, meditacije ili jednostavnog mirovanja, kako vam već dođe), vidjet ćete da se stvari počinju slagati same od sebe. Ide li vam to spontano, sve ćete više i jasnije uviđati tko ste, gdje ste, što trebate otpustiti, te kamo trebate stremiti.

Nakon svega smognite snage da zaista u svojoj svakodnevnici otpustite ono za što ste postali svjesni da vam ne čini dobro, jer ćete tako otvoriti puteve za nešto što će vam donijeti dobro. U otpuštanju treba ostati čvrst, a u otvaranju strpljiv.

Uspijete li provesti u djelo kvalitetnu inventuru duše, vrlo brzo nakon toga primijetit ćete da se vaš život počinje mijenjati prema vašim stvarnim potrebama, a da vi postajete mirniji, sretniji i da više blistate.

Sve do iduće potrebe za novom inventurom. Slijedeći takav svoj unutrašnji glas stvarate cikluse razvoja koji vas uvijek vode stepenicu po stepenicu više u vašem pravom razvoju.

Napravite popis. Vrlo praktično.

Vaša misao vodilja: “Danas svjesno odabirem preuzeti odgovornost i odabirem se suočiti sa stvarima koje ne funkcioniraju u mom životu i biti zahvalan za ono što funkcionira u mom životu.”

atma.hr – 52
2. Prvi koraci

Pogledajte svoj popis “stvari koje ne funkcioniraju” – kakvu malu promjenu možete učiniti kako bi  nešto što ne funkcionira pretvorili u nešto što bi moglo funkcionirati? Neka to bude nešto malo, to bi moglo biti nešto skroz jednostavno.

Ako se ne možete sjetiti ničega, onda možda nema smisla ni brinuti o tome … Svako putovanje započinje jednim korakom, a kako se budete kretali naprijed, na kraju ćete početi mijenjati svoj život. Započnite danas, bez obzira na to koliko je malo.

Vaša misao vodilja: “Bez obzira koliko bila mala promjena, danas činim korak naprijed u pretvaranju nečega što se ne funkcionira u mom životu u nešto što želim.”

3. Donesite odluku

Vrijeme je da donesete odluku. Ponekad nas razmatranje nečega može držati zaglavljenima i može stvoriti energetske blokove koji nas sprječavaju da se krećemo prema naprijed.

Napravite popis prednosti i mana, meditirajte ili bacite novčić… vrijeme je da prestanete sa strahom koji je izazvan s previše analize i razmatranja. Budite više hrabri, a manje analitični i skeptični. Usudite se. Odlučite danas da ćete napokon odabrati put. Uvijek se možete predomisliti, ali za sada, vjerujte u svoju odluku.

“Danas si dajem dopuštenje da iskoračim iz straha i sumnje i vjerujem svojim instinktima i odlukama. Imam dovoljno samopouzdanja koje mi je potrebno da donesem odluku, tako da mogu krenuti naprijed.”

atma.hr – 52
4. Ispunjenje

Osjećate li se ispunjeno u svom svakodnevnom životu? Ako je odgovor ne, danas ćete biti u mogućnosti to promijeniti. Razmislite o jednoj stvari koja vam donosi sreću, jednoj stvari koju volite raditi.

Sada dopustite sebi da činite jednu takvu stvar danas. Prestanite s izgovorima i odvojite vrijeme kako bi učinili nešto što volite. Pokušajte uključiti više svojih strasti u svoj svakodnevni život.

Vaša mantra: “Danas odabirem unijeti više radosti i strasti u svoj život, razumijevanjem da zaslužujem raditi stvari koje čine da se osjećam živo i ispunjeno.”

5. Tragajte za “zlatom”

Imate li san kojeg stalno odlažete? Vrijeme je da započnete s time danas.

Kada odgađamo svoje snove i težnje, ne samo da osjećamo nedostatak ispunjenja, već se na kraju i kajemo. Danas odlučite slijediti svoje snove i  ciljeve.

Započnite s malim stvarima, napravite pomak danas i gledajte kako se događaju životne promjene.

“Danas prestajem odgađati svoje snove. Ja ću riskirati i počet ću poduzimati pozitivne korake koji me vode ka ispunjavanju mojih snova i ciljeva.”

atma.hr – 52
6. Učinite nešto novo

Izlazak iz zone udobnosti može vam otvoriti svijet pun mogućnosti, te vas može dovesti do mjesta o kojima niste ni sanjali. Nikada nećete znati što možete pronaći ili koga možete upoznati.

“Danas ću učiniti sve da uvećam svoje samopouzdanje koje mi je potrebno da iskoračim iz zone udobnosti i pokušam nešto novo. I dalje sam otvoren za nova i uzbudljiva iskustva koja će uslijediti.”

7. Napravite mentalni pomak

Zadržavate li ljutnju ili nezadovoljstvo? Dajte si danas dopuštenje da sve to otpustite i očistite svoj um i duh od svega što vam više ne služi. Pokušajte usvojiti pozitivan pogled ili promijenite način razmišljanja.

Ako stalno nailazite na prepreke u pokušajima da dođete do rješenja, možda je vrijeme da promijenite vaše razmišljanje. Kada usmjerite svoje misli na nešto pozitivnije, obično slijedi vanjski pomak. Zapamtite, misliti pozitivno ili negativno – to je izbor. Što ćete odabrati?

“Danas sam se odlučio za sreću. Jasno mi je da moram promijeniti svoje mišljenje kako bi promijenio rezultat. Za sada, usmjerit ću svoje misli na nešto pozitivno i vidjet ću gdje će me to odvesti.”

atma.hr – 52
8. Tijelo kao hram

Vaše fizičko tijelo je odraz vašeg unutarnjeg svijeta. Ako se osjećate umorno i letargično, to znači da je došlo vrijeme da promijenite svoje navike u nešto što će podržati i ojačati vaše fizičko tijelo.

Počnite se hraniti zdravije i vidjet ćete kako će to djelovati na vaše raspoloženje i razinu energije. Pokušajte vježbati, nije bitno je li to samo 10 minuta ili 1 sat, ono što je bitno je da se potrudite. U zdravom tijelu, zdrav duh nije poštapalica već velika mudrost.

Jogananda rekao da čak i na samrti trebate afirmirati da imate savršeno blistavo zdravlje. Što god da mislite to programira podsvijest da to stvori u vašem fizičkom tijelu.

“Danas poštujem svoje tijelo i to pokazujem tako što ću vježbati i zdravo se hraniti. Kada volim svoje tijelo i pazim na njega, ono mi to vraća.”

9. Recite “Hvala”

Pogledajte oko sebe, imate toliko toga na čemu možete biti zahvalni. Danas je vrijeme da zahvalimo na svijetu oko sebe. Zahvaljujte za život, sunce, za svoju obitelj, zdravlje, svoj dom i još mnogo toga.

Kada osjećate zahvalnost za ono što imate, otvarate vrata obilja i automatski primate više. Odvojite trenutak i uistinu primijetite ljepotu svega oko sebe i sve na čemu možete i morate biti zahvalni. To je istinski put ka miru i sreći.

“Danas ću biti zahvalan za svu ljepotu oko sebe. Znam da sam tako sretan što imam sve to. Hvala!”

atma.hr – 52
10. Volite sebe i Boga

Najvažniji način kojim možete mijenjati svoj život je učiti voljeti sebe. Na kraju dana, sve što vam ostaje ste vi sami i Bog, tako da je na prvom mjestu ljubav prema sebi i Bogu.

Bez obzira na to što se događa u vašem životu, odvojite trenutak da samo oprostite sebi i drugima, da volite sebe i Boga.

“Otpuštam prošlost, sve moje strahove i sumnje, danas samo volim sebe onakvog kakav jesam i predajem se milosti božjoj da me čuva i vodi. Prihvaćam svoje mane, nesavršen sam i šaljem sjajnu, toplu zraku ozdravljenja mom tijelu, iznutra i izvana. Volim tko sam, volim život i volim Boga, izvor ljubavi.”

Ljude i sva živa bića možemo voljeti, ali ne smijemo voljeti samo njihovo tijelo, već božansku iskru koja tinja u njima i koja nas sve zajedno povezuje s vrhovnim Izvorom iz kojeg smo stvoreni i koji upravlja Svemirom i kojem ćemo se jednog dana ponovno vratiti.

Ljubav prema Bogu je primarna i ništa ne smije biti iznad nje. Čovjek može posjedovati sva materijalna blaga, ali ona ne smiju postati njegov cilj, već sredstvo obogaćivanja njegove duše i povećanja ljubavi prema Izvoru svega.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić