atma.hr – 52
Naš se cijeli život sastoji od toga da prihvatimo sebe – Jean Anouilh

Svakoga dana u svakome pogledu, sve više napredujem. Zašto ne? Izrekao je prije stotinjak godina francuski psiholog i otac autosugestije Emile Coue. Zar ne bi voljeli biti bolja osoba danas, od one koji ste bili jučer? Barem malo. I jednoga dana možemo postati najbolja verzija sebe. Upravo onakvi kako smo bezbroj puta sanjali. Najbolji prijatelj, najbolji partner, roditelj, sin, kći, ili bilo koja druga uloga koju imamo u ovome životu.


Widget not in any sidebars

Život je beskonačno putovanje. Nikada ne počinje, nikada ne završava. Kada smo već na tom putu, iskoristimo da napravimo nešto dobro. Da bi uspjeli u toj namjeri, moramo raditi na sebi, sa sobom, za sebe. Samo imamo jedan problem, odnosno jednog neprijatelja koji će učiniti sve da ostanemo ono što jesmo, maleni, besprizorni i nevidljivi dio čovječanstva – SEBE.

Svaka promjena vuče za sobom i strah od te promjene. Bolje rečeno, postoji strah od uspjeha ili strah da ne propadnemo i to onako učeno, na latinskome se kaže: KAKORRHAPHIOPHOBIA. Zaista komplicirani naziv. Postoji još jedan naziv straha od neuspjeha: atychiphobia. Bez obzira koji vam se više sviđa, taj strah je jedan mazohistički pokušaj da ne napravimo ništa što bi nas natjeralo da postanemo barem malo bolji od one osobe od jučer. Ma koliko čudno bilo i strah od uspjeha blokira da postanemo bolja verzija sebe. Uspjeh nam donosi neizvjesnost, a neizvjesnost je nešto novo i drugačije.

Ako ste mislili da se neuspjeh dešava samo vama, grdno se varate. Neuspjeh je sastavni dio života svih ljudi. Samo postoji jedna razlika između onih uspješnih i onih neuspješnih: uspješni se dignu i nastave dalje. Postoji kineska izreka: padni sedam puta, ustani osam. Neuspjeh je programiran u nama ali isto tako i uspjeh. Sreća i nesreća su kao noć i dan i neprestance se izmjenjuju. Kada smo na vrhu, znamo da ćemo barem malo pokleknuti. Možda čak i pasti duboko ali ćemo se ponovno dići. Cigani se vesele kada im je teško jer znaju da će doći bolje vrijeme a tuguju kada im sve teče glatko jer znaju da dolazi i nešto lošiji dio života. I u Bibliji se spominju sedam gladnih i sedam sitih krava. Koliko se života moglo spasiti da su ljudi koji su pokušali i uspjeli oduzeti sebi život, bili samo malo strpljiviji i pogledali u blisku budućnost. Ma koliko teško bilo, uskoro će biti bolje.

Stalna na tom svijetu samo mijena jest. Uvjerio nas je Petar Preradović, a još davno prije njega Heraklit je rekao da stalna je samo promjena. Još slikoviije je izrekao da nije moguće zagaziti dvaput u istu rijeku. Ako nam je promjena neizbježna, zašto se ne mijenjati na bolje?

Pronađite način kako da unaprijedite sebe. Ako volite čitati, sastavite listu dobrih knjiga i pročitajte barem jednu svakoga tjedna. Barem nešto će ući u vašu glavu. Ako volite vježbati, vježbajte svaki dan malo više i malo bolje. Rezultati će biti vrlo brzo vidljivi. Takmičite se sami sa sobom. Iako će u tom slučaju barem jedan od vas izgubiti, onaj bolji će pobijediti.

Neven Ilak, nevenilak.com

atma.hr – 39

trauma 300
elan living banner 300x250 1