Partnerski odnos je poput balona u čijem je središtu fokus pažnje svake osobe u tom odnosu. Ljubav uvijek počinje iz sebe, pa se onda razdvaja i putuje prema drugim ljudima, a zatim odlazi dalje u beskonačnost i uči sve što o Ljubavi učiti može.


Widget not in any sidebars

U takvom odnosu naš posao je osvijestiti svoj udio u ukupnoj Ljubavi unutar balona. Partnerski odnos nije rutinski suživot, nisu kompromisi kako se to uobičajeno misli. To je osvještavanje svoje cjeline u toj dualnosti. To znači da su odnosi između dvoje ljudi zapravo beskonačna praksa tog osvještavanja.

Kada osvijestimo voljenje sebe kao Izvora iz kojeg sve kreće onda možemo iskoristiti tu energiju, njezinu čistoću i namjeru da iscijelimo svoje programe, koncepte, ideje i sjećanja o Ljubavi koji nas sprečavaju da volimo slobodno, neopterećeno i bez očekivanja.

Partnerska Ljubav počinje u mašti, ona je u tinejdžerskim snovima, školskim crtarijama u bilježnici, usamljenom pogledu u daljinu na klupi u parku. To je gradnja idealiziranoga svijeta s ciglama od sjećanja, priželjkivanoga nasljeđa bajkovite sreće koja uvijek nekako izmiče u životu i ostaje zamrznuta u šarenim slikovnicama.

Partnerska Ljubav je jedna, premda se čini da su dvije u njoj. Kada sklopimo slikovnice prinčeva i princeza koji su “živjeli sretno zauvijek”, samo smo spremili njihovu Ljubav, ona je ostala u koricama knjige, sačuvana, svježa kao i uvijek kad je se ponovno otvori. Zato kad smo u stresu, a život nas počne mlatiti o rubove svakodnevnice, pokušajmo otvoriti svoju slikovnicu, svoja sjećanja iz mašte, svoju partnersku Ljubav u njoj i prisjetimo se kako je to ipak krasna knjiga, svašta divnoga ima u njoj.

Partnerska Ljubav je jednaka vrsta projekta kao bilo koja druga. Ako smo postali doktori, inženjeri, znanstvenici, gorljivo ćemo braniti tu instituciju, dat ćemo sve od sebe da opstane kao naša slika i prilika, naš identitet. Zašto takvu strast nemamo i u partnerskoj Ljubavi? To je također identitet, struktura izgrađena od nesvjesnog voljenja. Njezina evolucija je upravo u osvještavanju jednog balona s žarištem Ljubavi u središtu koja svakog partnera ponaosob isijava. Svatko drži svoj kraj štapa, a u sredini on se ljulja, traži točku na kojoj će se ustoličiti i biti u savršenoj ravnoteži. Ipak, ta potraga nikada ne završava i uvijek je štap nestabilan. Partnerska Ljubav je kad držim svoj kraj, a pogled mi je uvijek na tvome i stalno putujem prema tamo – drugom kraju svoje Ljubavi.

Nenad Ljubić, nenadljubic.com

atma.hr – 39

kultura srca 300
trauma 300