Foto: pixabay.com

Upotreba ljekovitog bilja po krvnim grupama prije svega je korisna dopuna u preventivi ili kao dodatak klasičnim terapijama. Kao što postoji ljekovito bilje koje odgovara određenoj krvnoj grupi, tako postoji i bilje koje i pored sve ljekovitosti ne treba biti primarno ili ga čak ne treba koristiti.

atma.hr – 52
Čaj je možda najsavršenije piće; što bi moglo biti ugodnije od šalice toplog čaja u hladne zimske dane ili više osvježavajuće od čaše ledenog čaja tokom vrelog ljetnog popodneva? Odavno postoje prehrana i dijeta prema krvnoj grupi pa tako imamo i tople napitke koji su idealni za određeni tip.

Kava u razumnim količinama je tako pogodna jedino za osobe sa krvnim grupama A i B, a različite vrste čajeva su dobre za sve grupe. No kao što postoji ljekovito bilje koje odgovara određenoj krvnoj grupi, tako postoji bilje koje i pored sve ljekovitosti – ne trebate koristiti.

Otkrijte čajeve koji su “prava stvar za vašu krvnu grupu” i pomozite vašem tijelu da ostane zdravo.

Slijede najbolje i najgore kombinacije za vašu krvnu grupu.

Dobar izbor za vašu krvnu grupu

Krvna grupa 0

Osobe koje imaju krvnu grupu 0 trebale bi izbjegavati mlijeko, grahorice i gluten. Iako se dobro nose sa stresom, muči ih želučana kiselina. Čajevi koji se preporučuju osobama s krvnom grupom 0 oni su na osnovi đumbira, ginsega, zelenog čaja Sencha i čaja Matē, koji je poznata zamjena za kavu. Idealan izbor čajeva za njih je mješavina Senche, ginsenga i đumbira, a umjesto kave čaj Matē ili čisti japanski zeleni čaj Sencha.

Još odgovara: peršin, hmelj, kora brijesta, list duda, đumbir, cvijet lipe, maslačak, vidovčica, mišljakinja, ljuta metvica, šipurak.

atma.hr – 52
Krvna grupa A

To su jako emotivne i analitičke osobe izrazito sklone stresu, zbog čega imaju trajno visoke vrijednosti kortizola, hormona stresa. Iako im kava ne smeta, potrebu za pretežno biljnom hranom, meditacijom i jogom upotpunit će svakodnevnim pijenjem prikladnog čaja. Čajevi za ljude s krvnom grupom A su tajvanski zeleni čaj Gunpowder, čaj od čistog cvijeta jasmina, kombinacija srebrnog jasmina i zelenog čaja Ying Hao, te mješavina stolisnika, nevena i majčine dušice.

Još odgovara: veliki čičak, bijeli glog, kora brijesta, šipurak, stričak, đumbir, aloa, kantarion.

Krvna grupa B

Osobe krvne grupe B najčešće imaju spor metabolizam, sklone su autoimunim bolestima, debljanju, letargiji, kroničnom umoru i neurednom snu. Imaju otporan probavni sistem, ali slabu obranu od bakterija, u prvom redu Escherichie coli. Trebali bi piti vrhunski mladi zeleni čaj, organski zeleni ili crveni rooibos bez dodataka, honeybush, te imunomješavinu od bazge, rooibosa, kadulje i melise.

Još odgovara: list maline, peršin, sladić, ljuta metvica, zova, list breze, brijestova kora, kantarion, maslačak, metvica, vidovčica, stolisnik, timijan, majčina dušica, veliki čičak i žuta kiselica.

atma.hr – 52
Krvna grupa AB

Pripadnici ove krvne grupe su intuitivni i nisu skloni stresu. Trebali bi se fokusirati na posebne vrste zelenog čaja i srodnih pripravaka, mentu, božur, sandalovinu, te napitke od riže.

Idealan izbor čajeva za njih je prirodni žuti čaj, mješavina vrhunskog zelenog čaja i mente ili sejak i pečena riža. Za muškarce s krvnom grupom AB posebno se preporučuje mješavina koprive, mente, kataube i rooibosa.

Još odgovara: bijeli glog, čičak, đumbir, jagodin list, kamilica, šipurak, sladić.

atma.hr – 52
Čajevi koje trebate izbjegavati

“Upotreba ljekovitog bilja po krvnim grupama prije svega je korisna dopuna u preventivi ili kao dodatak klasičnim terapijama”, tvrdi dr Ljubinka Stojković, fito i apiterapeut iz Niša.

“Krvna grupa nije značajna samo pri izboru hrane”, govori dr Stojković. “Ljekovito bilje treba uzimati prije svega u eteričnim oblicima, dakle što izvornije moguće. Poštujući pripadnost svakoj krvnoj grupi, poštuju se njene odlike.”

Kao što postoji ljekovito bilje koje odgovara određenoj krvnoj grupi, tako postoji i bilje koje i pored sve ljekovitosti ne treba biti primarno ili ga čak ne treba koristiti.

Dr Ljubinka Stojković navodi neodgovarajuće bilje za sve krve grupe:

atma.hr – 52
Krvna grupa 0

Aloa, kantarion, list jagode, podbel, kukuruzna svila, list sene, rusomača,veliki čičak.

Krvna grupa A

ljudi sa krvnom grupom A, koja je najčešća, imaju živahan, jak temperament, ali žestoko reaguju na sve probleme u životu. Zato se ovoj grupi preporučuje fititerapija koja će ih smiriti i “ohladiti”, pomoći njihovoj slaboj sluzokoži i preduprediti sklonosti prehladama.

Kukuruzna svila, crvena djetelina, kiselica, rabarbara, mačja ljestvica

Krvna grupa B

Crvena djetelina, list marelice, lipov cvijet, podbel, rusomača, divizma

Krvna grupa AB

Aloa, crvena djetelina, divizma, lipov cvijet, sena, rusomača, kukuruzna svila, hmelj

Izvori: samovar.hr/biljeizdravlje.rs