Foto: pixabay.com

atma.hr – 52
Odavno je poznato da su upravo antioksidansi glavne tvari koje ometaju i reguliraju rast slobodnih radikala u ljudskom tijelu, a upravo takvi slobodno radikali mogu dovesti do mnogih bolesti pa tako i raka.

Kurkuma se s razlogom spominje kao kraljica začina, a u Indiji se malo koje jelo može zamisliti bez nje. Osim što se koristi kao dodatak jelima, kurkuma je neizostavan dio raznih ljekovitih pripravaka koji zaista povoljno utječu na zdravlje. Riječ je o začinu koji sadrži više od 300 antioksidansa, a samim tim je pravi lijek.

Donosimo recept za sok koji možete napraviti od kurkume u prahu, ali i od sirove kurkume u korijenu, po želji. Riječ je o multinapitku koji djeluje kao analgetik sa protuupalnim svojstvima, ali nosi i brojne druge dobrobiti za zdravlje.

atma.hr – 39

Najzdraviji napitak – recept

Sastojci:

  • 1 žlica kurkume u prahu
  • 1 komad đumbira (oko 5 cm)
  • 5 mrkvi
  • 2 limuna
  • 1 naranča
  • 1 krastavac

Priprema:

Uklonite koru s limuna i naranče, kao i s đumbira i mrkve. Sve sastojke izmiksajte u blenderu ili mikserom, a po želji dodajte led i poslužite kao napitak. Najbolje ga je piti ujutro, pola sata prije doručka.

atma.hr – 52
Ljekovite prednosti ovog napitka

Artritis

Sok od kurkume uspješno ublažava upale izazvane artritis. Kurkumin, jedan od antioksidansa prisutnih u kurkumi, u razrijeđenom obliku postaje aktivan i može ublažiti ukočenost i otekline zglobova.

Depresija i demencija

Američki znanstvenici su dokazali da kurkuma može smanjiti rizik od nastanka depresije i demencije te ublažiti simptome depresije i demencije.

Voditelj istraživanja, dr. Ajay Goel, je zajedno sa svojim timom analizirao svojstva kurkume. Ustanovili su da je kurkuma tek 2 do 5% manje učinkovita od farmaceutskih antidepresiva i, što je najvažnije, ne uzrokuje nastanak negativnih nuspojava!

“S kliničkog stajališta 2% manja učinkovitost prirodnog lijeka, u odnosu na farmaceutski, ne znači apsolutno ništa”, izjavio je prof. Goel i dodao kako “kurkuma je sigurna, čak i u povećanim dozama.”

Znanstvenici i dalje pokušavaju shvatiti kako točno kurkuma djeluje na depresiju, ali vjeruju da blokira enzime koji povećavaju rizik od nastanka depresije i također smanjuje razinu citokina, koji mogu narušiti reakciju tijela na stres.

atma.hr – 75
Bolovi

Prema nekim istraživanjima, kurkuma je učinkovitija protiv bolova i upala od steroidnih lijekova. National Institutes of Health smatra da kurkuma više djeluje kod reumatoidnog artritisa jer sprječava uništavanje zglobova. Kurkuma sadrži protein Nf-kB koji u tijelu aktivira tjelesne obrambene mehanizme koji mu pomažu u borbi s bolovima.

Rak

Odavno je poznato da su upravo antioksidansi glavne tvari koje ometaju i reguliraju rast slobodnih radikala u ljudskom tijelu, a upravo takvi slobodno radikali mogu dovesti do mnogih bolesti, pa tako i raka. Kurkumin sok tako je vrlo učinkovita prevencija raka jajnika, debelog crijeva, prostate i dojke.

Probavne tegobe

Ovaj će sok smanjiti nadutost, ublažiti žgaravicu i gastritis. Osim soka, možete konzumirati kurkumu u prahu kao začin gotovo svakom jelu. Dnevno konzumirajte količinu koja stane u plastičnu žličicu za kavu (kao iz kafića).

atma.hr – 52
Štiti srce i krvne žile

Sok od kurkume kontrolira kolesterol, čuva žile i srce. Djeluje preventivno kod potencijalnih kardiovaskularnih bolesti.

Uništava toksine

Ovaj će sok uspješno očistiti tijelo od toksina. Kože će vam također blistati!

27 OSHO: MOĆ LJUBAVI

banner za knjige moc ljubavi