Foto: pixabay.com

Pored toga što predivno miriše i krasi naše domove, jorgovan ima mnoga zdravstvena svojstva, a čaj je vrlo ukusan.

atma.hr – 78
Čaj od jorgovana se preporučuje osobama koje pate od hepatitisa, autoimunih bolesti i psorijaze. Narodna medicina preporučuje infuziju od jorgovana u slučaju hipertenzije i kašlja.

Cvijet jorgovana sadrži siringin – aktivnu biokemijsku komponentu koja djeluje terapeutski i zaštitno, između ostalog na jetru, pomažući u liječenju njene ciroze i upale. Vrijedi koristiti kod liječenja antibioticima.

Pored cvijeta jorgovana mogu se iskoristiti i listovi. Svježi, zeleni i mljeveni listovi jorgovana liječe gnojne rane, a oblozi se nanose na čelo i oslobađaju od glavobolje. S druge strane, u kombinaciji s cvijetom lipe pomaže kod prehlade.

Od svježih listova možete pripremiti i masti koje se koriste kod neuroloških i bolova u zglobovima. Kod prehlade i gripe također može pomoći kora jorgovana. Infuzija usitnjenih komada kore učinkovito smanjuje visoku temperaturu.

atma.hr – 39

Recept za čaj od ljubičastog jorgovana

Sakupljamo suhe cvjetove jorgovana bez lišća. Cvijeće se može ubrati rascvjetano ili u pupoljcima. Cvijeće se stavlja u posudu koja se dobro zatvara. Stavite teglu na toplo mjesto dok cvjetovi ne izgube boju (postat će skoro bijeli).

Na oko 35 stupnjeva proces traje oko 12 sati, a na 45 stupnjeva traje 2 sata. Posudu u pećnici zagrijanoj na oko 40 stupnjeva možete staviti na 50 minuta.

Cvjetovi se iz staklene tegle stavljaju na papir za pečenje, suše se na toplom mjestu dok ne dobiju smeđu boju. Sušeni cvijet jorgovana se drži u papirnatoj kesi.

Kada želite pripremiti čaj, ravnu čajnu žličicu biljke prelijte šalicom vrele vode. Vaš ukusan i zdrav čaj od jorgovana je spreman!

zenskimagazin

atma.hr – 78