Foto: pixabay.com

Poljubite li dijete prvi put kad ga vidite, to će vam donijeti sreću. Ne isprobavajte kako vam stoji mladenkin veo jer je to znak da se nikada nećete udati. Ako padnete niza stepenice, to je znak da ćete se uskoro obogatiti. Što mislite, ima li u nekom praznovjerju i nešto istine?

atma.hr – 78
U raznim se narodima pa tako i kod nas, zadržalo mnogo običaja iz starih vremena i religija koji se danas smatraju praznovjerjem. Posebno ih možemo čuti kod vjenčanja, trudnoće i sl. Ovdje pročitajte neka od tih vjerovanja. Tko zna, možda u nekom praznovjerju ima i nešto istine? Ili su ona povezana s našom podsviješću, željama i maštom? Procijenite sami što je od toga ima smisla…

Krenimo po abecednom redu:

CRKVENI PRAG

U Engleskoj se smatra se da će mladenka, ako prva prijeđe prag, cijelog života “biti gazda” svom mužu.

ČAJNIK

Ako ga razbijete dok kuhate čaj, zadesit će vas loša sreća. Ako čaj u čajniku miješate žlicom, posvađat ćete se s prijateljem. Ako imate čajnik koji zviždi kad ispušta paru, znajte da njegov zvuk predstavlja dobru sreću. Ujedno priziva i kišu.

ČAŠA

Ako pijemo iz tuđe čaše, znat ćemo misli te osobe. Ako nekomu pružamo čašu s pićem preko nečije tuđe glave, osobu preko čije smo je glave pružali sutradan će boljeti glava. Padne li čaša, a ne razbije se, bit ćete pozvani u svatove nepoznatoj osobi.

atma.hr – 39

DIJETE

Dječak koji nalikuje na svoju majku imat će sreće u životu.

Dobro je da djetetu prvu stvar u životu daruje majka, jer će ono tada cijeli život biti sretno.

Ako je gornji dio novorođenčetova tijela naboran, sljedeće dijete koje majka rodi bit će suprotnog spola.

Proguta li dijete dlaku, treba mu dati puno pire krumpira i maslaca, a sljedeći dan maslinova ulja, kako mu dlaka ne bi naškodila.

Žena koja prvi put dolazi u goste vidjeti novorođeno dijete primi li dijete u ruke i sama će uskoro postati majka, što osobito vrijedi za udane žene.

Poljubite li dijete prvi put kad ga vidite, to će vam donijeti sreću. Također će vam donijeti sreću poljubite li djetetu stopala kad ga prvi put vidite.

Dobro je djetetu, kad ga prvi put vidite dati nešto za jelo, jer ćete mu tako osigurati život u kojem nikada neće oskudijevati u hrani.

Sanja li žena da je njezina majka dobila novo dijete, uskoro bi mogla zatrudnjeti.

Rodi li žena djevojčicu, to znači da je jača od muža (i obratno).

Koliko je kvržica na pupčanoj vrpci prvoga djeteta, toliko će još djece njegova majka roditi.

Nađete li dudu, u obitelji ćete uskoro imati prinovu.

Prodate li djetetovu kolijevku, navući ćete nesreću na njega.

atma.hr – 75
Kaže se da dijete neće ozbiljnije početi rasti dok triput ne padne iz kreveta, odnosno bit će inteligentno ako padne iz kreveta prije nego što navrši godinu dana.

Dijete koje se često gleda u zrcalo postat će tašto, a ono koje drži čvrsto stisnute šake postat će sebično i škrto.

Otpuže li dijete i sjedne nasred sobe, to je znak da će vas uskoro posjetiti gosti, a otpuže li prema vratima, gosti će vam donijeti razočaranje.

Dijete koje stalno plače kao malo, postat će osoba dobre naravi.

Djeca koja brzo počnu pričati, slabo hodaju.

Siše li dijete palac, imat će nepravilne gornje zube.

Ostavite li dijete da stalno spava u istom položaju, imat će problem s jetrom.

GOSTI

Da biste otjerali goste koji nikako da vas ostave na miru, stavite metlu iza vrata u sobi do one u kojoj gosti sjede, ali tako da držak metle bude uperen prema njima. Vjeruje se da će to ubrzati njihov odlazak.

KREVET

Ustati iz kreveta na lijevu nogu znak je da će vas taj dan pratiti nesreća. Također se kaže da morate ustati na istu stranu na koju ste legli. Ostavi li žena ispod tuđeg kreveta pelenu, u toj će se kući uskoro roditi dijete. Loše je početi slagati krevet, a onda ga ostaviti nedovršena i prihvatiti se nekog drugog posla. Spremaju li dvije osobe krevet zajedno, uskoro će se posvađati. Posteljinu uvijek presvlačite za noći bez mjesečine i nikada u krevetu nećete imati kukaca i raznih nametnika . Ne glačajte plahte ili će vas uvijek pratiti nesreća. Oni koji spremaju krevet nedjeljom imat će lošu sreću.

Najsretnije je krevet spremati vrlo rano ujutro. Ako posteljinu koju mijenjate navučete naopako, to je znak da ćete se uskoro seliti.

atma.hr – 78
KUĆNI PRAG

Postoje različita vjerovanja o tome treba li izlazeći iz kuće stati na prag ili ne. Neki to smatraju sretnim znakom, dok drugi tvrde da ispod praga žive zli duhovi koje bismo mogli uznemiriti. Pljune li vam Ciganka na kućni prag, smatrajte se vrlo sretnim.

METENJE

Nikad ne metite kuću noću jer ćete uvrijediti duhove mrtvih koji vas mogu ureći. Ne izbacujte metlom prašinu kroz ulazna vrata jer na taj način izbacujete svoju sreću, nego pometite sve na hrpicu i pokupite lopaticom pa ćete se riješiti zlih duhova. Ako mladić uđe u kuću u kojoj se upravo mete, te se godine neće oženiti.

METLA

Kad je nosite, ni u kojem slučaju ne dopustite da se vuče po podu. Nikada je nemojte naslanjati na krevet. Na taj način budite zle duhove iz metle koji ulaze u vaš dom ili predmete u vašem domu. Ako vam metla ispadne iz ruku dok stojite pred vratima, očekujte da će vam netko navratiti u goste. No, nakon što gosti odu, nemojte odmah mesti jer ćete navući nesreću na njih.

MLADENKA

Ako mladenka brzo iznosi odjeću koju nakon vjenčanice nosi na svojoj svadbi, uvijek će imati novca. Nosi li veo koji je prije nje nosila njezina baka, mladenka će uvijek živjeti u izobilju. No, nije dobro da ga pokazuje bilo komu prije vjenčanja. Izgubi li mladenka prsten, neće moći naći sreću u životu sa svojim suprugom, odnosno prvu godinu braka mladenka ga ne bi ni u kojem trenutku trebala skidati s prsta.

Vidjeti pauka na svojoj vjenčanici za mladenku je dobar znak.

Posuditi vjenčanicu donosi sreću osobi koja posuđuje, ali nesreću onomu kome posuđuje. No, zadržati svoju svadbenu odjeću nije dobro jer sve dok je imate, nećete moći napredovati.

Za mladenku je dobro naslijediti majčin prsten i udati se njime.

atma.hr – 39

MLADENKIN BUKET

Ako idete u svatove i namjeravate se baciti u uzavrelo more udavača koje se bore oko mladenkina buketa, u onom trenutku kad ga mladenka baci poželite nešto. Ako uspijete uhvatiti buket, ponesite ga doma, tamo razvežite jednu od vrpci kojom je buket omotan i na taj će se način vaša želja ostvariti.

MLADENKIN VEO

Ne isprobavajte kako vam stoji mladenkin veo jer je to znak da se nikada nećete udati. Također, kaže se da veo mladenku štiti od urokljivih očiju.

NOŽ

Ako se želite riješiti upornog udvarača kojemu ni u ludilu nećete uzvratiti osjećaje, darujte mu nož ili neki drugi oštar predmet. Ova se čarolija može razbiti samo tako da vam osoba kojoj ste dali taj predmet uzvrati darovanjem novčića ili nekog sličnog predmeta. Obično se vjeruje da će vas, ispadne li vam nož iz ruke, posjetiti neka muška osoba ili će vam policajac doći u kuću, i to iz smjera prema kojem je oštrica noža uperena (prema nekim drugim izvorima, ženska osoba koja će biti vrlo gladna).

Ispadne li vam nož, zvat će vas neko dijete, odnosno doći će neka osoba koja će vas iznenaditi. Također očekujte da ćete se uskoro posvađati s nekim. Ali ako vam se nož ili neki drugi predmet pri padu zabode u pod, to je sretan znak. Loš je znak ako vam nož ispadne dok sjedite za stolom i jedete. Da biste uklonili posljedice, ostanite za stolom, ali prestanite jesti. Drugi izvori tvrde da trebate odmah napustiti stol kad se to dogodi.

PRENOŠENJE MLADE PREKO PRAGA

Ovaj se običaj rodio u Rimu. Rimska božica Vesta bila je božica djevičanstva i zaštitnica kućnog praga.

atma.hr – 75
POLJUBAC

Poljubac u usta donosi dobro, jer su naši preci vjerovali da je izdahnuti dah čaroban, odnosno da u sebi ima tragove duše osobe koja ga je izdahnula, pa tako poljupcem miješamo svoju dušu s dušom osobe koju volimo.

Poljubi li muškarac drugu ženu pred vlastitom, pratit će ga nesreća 🙂

STEPENICE

Ako padnete niza stepenice, to je znak da ćete se uskoro obogatiti. Želite li sanjati osobu za koju ćete se udati/oženiti, trebate trinaest noći uzastopce izbrojiti trinaest stepenica i trinaestu ćete noć usnuti osobu o kojoj je riječ. Drugi izvori govore o devet stepenica u devet dana, ili pak o sedam u sedam dana.

STOL

Nemojte spavati i pjevati za stolom jer to donosi nesreću. Mrvice sa stola nikad ne bacajte na pod jer ćete uvijek biti siromašni. Nikad ne sjedajte na stol jer to donosi nesreću.
Kad postavljate stol, prije svega stavite na njega soljenku jer ćete tako osigurati da osobe koje sjedaju za stol doživotno ostanu prijatelji. Ovo je vjerovanje u vezi sa starogrčkim običajem pozdravljanja gostiju dajući im prstohvat soli.

STOLICA

Igra li se dijete sa stolicom, navući će nesreću na svoj dom. Prevrne li vam se stolica, podignite ju, ali nemojte odmah sjesti na nju jer to donosi nesreću. Pukne li noga na stolici, znajte da imate neprijatelja. Ako stolice u kuhinji poslažete u red dok perete pod, uskoro ćete ići na sprovod.

ŠEĆER

Da zaustavite stalne svađe u svojoj obitelji, bacite malo šećera na pod. Zatim pometite šećer na lopaticu i spalite ga i svađe će “kao čarolijom” nestati. Perete li posudu za šećer nedjeljom, imat ćete punu kuću ljudi.

atma.hr – 78
TRUDNICA

Ako se trudnoj ženi najprije zaokruže bokovi, rodit će sina. Trudnice ne smiju prekoračiti metlu jer će roditi dlakavo dijete. Kad trudnica ima mrlje po licu, dobit će žensko dijete. Ako žena jede voće u kojem su dva ploda srasla u jedan, rodit će blizance.

Ako trudnica u krevetu prekorači muža, on će pretrpjeti isto toliko bolova koliko ih ona pretrpi pri porodu. Trudnica prije poroda treba piti čaj od lanenih sjemenki da lakše rodi.

Ako se trudnica tijekom trudnoće druži s ljudima koji imaju kovrčavu kosu, i njezino će dijete imati kovrčavu kosu. Ako trudnica jede previše slatkiša, njezino ih dijete neće moći smisliti. Ali ako žudi za jabukama, i njezino će dijete za života veoma uživati u njima (isto je i s bananama).

VILICA

Ispadne li vam vilica, to je znak da će vas posjetiti prijatelj, a ovisno o tome u kojem su smjeru šiljci vilice okrenuti, iz tog će smjera osoba doći. Obično se kaže da će vas, ispustite li vilicu, posjetiti žena.

Daruje li vam netko vilice, ta vam osoba laska i ulizuje vam se. Nikad ne dopustite da se na stolu prekriže dvije vilice jer je to znak nevolje. Također se smatra da ćete uskoro biti gladni ako vam bilo koji dio pribora za jelo padne na pod.

VJENČANI PRSTEN

Nosi se na trećem prstu lijeve ruke još od vremena starih Egipćana koji su vjerovali da je srednji prst izravno venom povezan sa srcem, pa će tako osoba tim prstom moći osjetiti svako zlo čim ga takne.

23 TESLINA PLOČA